Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Θετικό το αποτέλεσμα των καταλανικών εκλογών για την ισπανική οικονομία

tags :
Capital Economics: Θετικό το αποτέλεσμα των καταλανικών εκλογών για την ισπανική οικονομία
Η ισπανική οικονομία φαίνεται ότι θα συνεχίσει να αποδίδει καλά
Το αποτέλεσμα των εκλογών στην Καταλoνία φαίνεται απίθανο να προκαλέσει σημαντική ώθηση στα κινήματα ανεξαρτησίας σύντομα, σύμφωνα με την Capital Economics, η οποία εκτιμά ότι δεν θα έχει σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο.
Ως αποτέλεσμα, η ισπανική οικονομία φαίνεται ότι θα συνεχίσει να αποδίδει καλά.
Αν η κατάσταση κλιμακωθεί εκ νέου, ο οικονομικός αντίκτυπος μπορεί να είναι σοβαρός, αναφέρει.
Μετά τις χθεσινές εκλογές, φαίνεται μάλλον απίθανο να υπάρξει μια ανανεωμένη προσπάθεια ανεξαρτησίας σύντομα.
Βεβαίως, το Λαϊκό Κόμμα του Πρωθυπουργού είχε κακή απόδοση, ενώ τα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας τα πήγαν λίγο καλύτερα από το αναμενόμενο, κερδίζοντας μια μικρή πλειοψηφία εδρών στο κοινοβούλιο.
Ωστόσο, δεν κατάφεραν να κερδίσουν την απόλυτη πλειοψηφία και επίσης έχασαν έδρες σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές.
Επιπλέον, το πιο δημοφιλές κόμμα ήταν οι Ciudadanos, οι οποίοι είναι σταθερά αντίθετοι της ανεξαρτησίας.
Αντίθετα, φαίνεται πιθανότερο ότι η Καταλονία θα απαιτήσει μεγαλύτερη αυτονομία.
Έχει αναφερθεί ότι η εθνική κυβέρνηση έχει εξετάσει το ενδεχόμενο να παραχωρήσει στην Καταλονία περισσότερο λόγο σχετικά με τα φορολογικά θέματα.
Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κάτι παρόμοιο με το σύστημα στη χώρα των Βάσκων, στο πλαίσιο του οποίου η περιφερειακή κυβέρνηση θέτει τις δικές της πολιτικές δαπανών και φορολογίας και διατηρεί τα περισσότερα έσοδά της. Βέβαια, εξακολουθεί να πληρώνει κάποια χρήματα στην κεντρική κυβέρνηση για τις εθνικές πολιτικές, όπως η άμυνα.
Δεδομένου ότι η Καταλονία είναι σήμερα καθαρός συνεισφέρων στον κρατικό προϋπολογισμό, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερους φόρους ή / και χαμηλότερες δαπάνες σε άλλες περιοχές της χώρας.
Αλλά θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε χαμηλότερους φόρους ή / και αύξηση των δαπανών στην Καταλονία.
Συνολικά, αν υποτεθεί ότι η Καταλονία παραμένει μέρος της Ισπανίας, η Capital Economics αμφιβάλλει ότι η απόκτηση μεγαλύτερης φορολογικής αυτονομίας θα είχε σημαντικό αντίκτυπο στη δημοσιονομική θέση ή το ΑΕΠ της Ισπανίας.
Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, οι αναλυτές της Capital Economics πιστεύουν ότι η ισπανική οικονομία θα συνεχίσει να λειτουργεί καλά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης