Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Πολεμώντας με τα APACHE και τα KIOWA WARRIOR

Πολεμώντας με τα APACHE και τα KIOWA WARRIOR
Παρουσιάζουμε για πρώτη φορά τα πραγματικά επιχειρησιακά σενάρια μιας πιθανής ελληνοτουρκικής σύγκρουσης!
Όταν η κατάσταση γίνει κρίσιμη και το μέτωπο κινδυνεύει να καταρρεύσει, οι υπερασπιστές του Έβρου γνωρίζουν ότι υπάρχει ακόμα ελπίδα. Περιμένουν με αγωνία να ακούσουν το γνώριμο ήχο των επιθετικών ελικοπτέρων, που με την τρομακτική ισχύ πυρός που διαθέτουν μπορούν να ανακόψουν την εχθρική επίθεση, αποδεκατίζοντας τα τουρκικά τεθωρακισμένα, μέχρι να φθάσουν οι στρατηγικές εφεδρείες…
Mετά τις αποκαλύψεις, το 2010, της ύπαρξης του τουρκικού σχεδίου «ΒΑLΥΟΖ» (Βαριά), αποκαλύφθηκε στους πάντες, με τον πλέον προφανή τρόπο, αυτό για το οποίο τα ελληνικά επιτελεία προειδοποιούσαν επί χρόνια. Οι Τούρκοι έχουν εδαφικές επιδιώξεις – διεκδικήσεις για την ελληνική Θράκη και αποκαλύφθηκαν οι λεπτομερείς τουρκικοί στρατιωτικοί σχεδιασμοί για την κατάληψή της. Τον Αύγουστο του 2016, μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα ανατροπής του προέδρου Ερντογάν, επιβεβαιώθηκε για δεύτερη φορά ότι οι τουρκικές εθνικές επιδιώξεις προς δυσμάς, εντάσσονται και στο εσωτερικό μέτωπο σύγκρουσης των δύο «κόσμων» εντός της τουρκικής επικράτειας, των νεοοθωμανών και των κεμαλιστών.

Αποτέλεσμα εικόνας για turkish army
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και ανέφεραν ότι σε περίπτωση επιτυχίας του πραξικοπήματος και για να αποφευχθούν περαιτέρω συγκρούσεις και λουτρό αίματος στο εσωτερικό της Τουρκίας, οι πραξικοπηματίες σχεδίαζαν αιφνιδιαστική επιθετική ενεργεία κατά της Ελληνικής Θράκης, με σκοπό την επόμενη μέρα οι πάντες «προβοκατόρικα» να συσπειρωθούν για να αντιμετωπίσουν τον κοινό εχθρό, τους Έλληνες.   
Οι επιδιώξεις και οι σχεδιασμοί του Σχεδίου «Βαριά» δεν έχουν αλλάξει. Δυστυχώς, λόγω τη οικονομικής κρίσης, η Ελλάδα πολύ λίγα έχει κάνει από το 2010, για να τους εξουδετερώσει - ανατρέψει. Αντίθετα η άλλη πλευρά έχει ενισχύσει τη θέση της, έχει αναβαθμιστεί εξοπλιστικά και κυρίως αισθάνεται ότι έχει «το πάνω χέρι». Αν και απευκταίο, είναι πιθανό στο μέλλον οι ένοπλες δυνάμεις να χρειαστεί να αντιμετωπίσουν τo παρακάτω σενάριo σύγκρουσης στον Έβρο.

Έβρος 2020…

Η Ανατολική Θράκη είναι η περιοχή ευθύνης της 1ης Τουρκικής Στρατιάς με έδρα την Κωνσταντινούπολη. Σε αυτήν υπάγονται τρία Σώματα Στρατού (Σ.Σ.):
- το 2ο με έδρα την Καλλίπολη στην ομώνυμη Χερσόνησο, το 5ο  με έδρα την Τυρολόη (Τσορλού) και το 3ο με έδρα το Σισλί της Κωνσταντινούπολης, που αποτελεί και την εφεδρεία της Στρατιάς.
Το 2ο Σ.Σ. αποτελείται από 4 ταξιαρχίες, την 4η, την 8η και την 18η Μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες και την 95η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία και είναι προσανατολισμένο στη νότια περιοχή του Έβρου, απέναντι από την Ελληνική ΧΧΙΙ Μηχανοκίνητη Μεραρχία.
Αποτέλεσμα εικόνας για turkish battle tanks- το 5ο Σ.Σ. αποτελούμενο και αυτό από 4 ταξιαρχίες, την 54η (στην Αδριανούπολη), την 55η (στις Σαράντα Εκκλησίες) και την 65η (στην Αρκαδιούπολη – Λουλέ Μπουργκάζ) Μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες και την 1η  Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία (στο Μπαμπάεσκι) και είναι προσανατολισμένο στο Βόρειο Έβρο, απέναντι από την ΧVI Μηχανοκίνητη Μεραρχία και την 50η  Ταξιαρχία Πεζικού.
- το 3ο Σ.Σ. διαθέτει την 66η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία (στη Ραιδεστό και στην Τυρολόη) και τις 2η (πρόσφατα μετακινήθηκε στη ΝΑ Τουρκία) και την 3η (στο Τσερκέζγκιοϊ) Τεθωρακισμένες Ταξιαρχίες. Διαθέτει επίσης το 6ο  το 23ο και το 47ο Μηχανοκίνητα Συντάγματα πεζικού.

Το Σχέδιο Επίθεσης

Η κύρια επιθετική ενέργεια, σύμφωνα με το σχέδιο «ΒΑΡΙΑ», αναλαμβάνεται από το 5ο ΣΣ ενισχυόμενο από μία έως δύο ταξιαρχίες του 3ου  ΣΣ και υλοποιείται κατά του κεντρικού τμήματος του νομού Έβρου. Η περιοχή της κύριας επιθετικής ενέργειας προσδιορίζεται στην περιοχή βόρεια της κωμόπολης του Σουφλίου και μέχρι το Διδυμότειχο. Ουσιαστικά πρόκειται για τη περιοχή που οριοθετείται μεταξύ των δύο παραποτάμων του Έβρου, του Ποτιστικού Ρέματος και του Ερυθροποτάμου, Εκεί, το εύρος μεταξύ των ελληνοτουρκικών και των ελληνοβουλγαρικών συνόρων, προσεγγίζει μόλις τα 20 χλμ. και συνεπώς γεωγραφικά είναι εύκολο να αποκοπεί και να απομονωθεί επιχειρησιακά το βόρειο τμήμα του Νομού. Το πυκνό και μεγάλης χωρητικότητας οδικό δίκτυο της Ανατολικής Θράκης, που βελτιώθηκε εξαιρετικά την περίοδο Ερντογάν, επιτρέπει στις τουρκικές εφεδρικές ταξιαρχίες, αφενός να παραμένουν σε απόσταση ικανή από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, απρόσβλητες από τα πυρά του ελληνικού πυροβολικού και αφετέρου να είναι διεσπαρμένες σε περιοχές που γεωγραφικά δεν επιτρέπουν να γίνει αντιληπτό το πού προορίζονται τελικά να ενεργήσουν. Τέλος, όλες οι τουρκικές δυνάμεις και σε όλο το μήκος της μεθορίου, θα ενεργούν επιθετικά για να απασχολούν τις απέναντι ελληνικές δυνάμεις και ταυτόχρονα να μην επιτρέπουν την όποια μετάγγιση δυνάμεων στη περιοχή που τελικά θα εκδηλώσουν την κυρία προσπάθειά τους.

Αποτέλεσμα εικόνας για turkish battle tanks
Η κύρια επιθετική ενέργεια θα είναι καταλυτική. Σε μέτωπο που αμύνονται 1 έως 2 ελληνικά τάγματα πεζικού θα επιτεθούν δύο τουρκικές Μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες και τα αποτελέσματα της διάσπασης της αμυντικής γραμμής θα τα εκμεταλλευτούν δύο ακόμη Ταξιαρχίες -η μία τουλάχιστον θα είναι Τεθωρακισμένη- για να διευρύνουν το ρήγμα και σε σύντομο χρόνο να φτάσουν στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα κόβοντας το νομό Έβρου στη μέση. Μέχρι και λίγες ώρες πριν την εμπλοκή των εφεδρικών τουρκικών ταξιαρχιών η ελληνική πλευρά, λόγω της αδυναμίας εκτίμησης της περιοχής που θα ενεργήσουν, θα συνεχίζει να αμφιβάλλει για το πού τελικά θα επέμβουν και συνεπώς για το πού εκδηλώνεται η κύρια προσπάθεια του αντιπάλου, αφού όπως ήδη αναφέραμε, επιθετικές ενέργειες αντιπερισπασμού θα εκδηλώνονται σε πολλά σημεία της ελληνοτουρκικής μεθορίου.

Σχετική εικόνα
Η κρισιμότερη φάση της κυρίας τουρκικής επιθετικής ενέργειας είναι αυτό το μικρό χρονικό παράθυρο, διαρκείας 1-2 ωρών, κατά τη διάρκεια του οποίου οι εφεδρικές Ταξιαρχίες εισέρχονται στο προγεφύρωμα που πέτυχαν να δημιουργήσουν οι Ταξιαρχίες του «πρώτου κύματος», προκειμένου να συνεχίσουν ακάθεκτες, με νέα ορμή και «φρέσκιες δυνάμεις» την επιθετική ενέργεια. Πρόκειται για την κρισιμότερη φάση όπου θα «παίζονται όλα»: Εκεί και τότε η ελληνική και η τουρκική Αεροπορία θα μάχονται άνωθεν της ευρύτερης περιοχής για επιβάλλει η κάθε μία αεροπορικό αποκλεισμό. Εκεί και τότε που οι ελληνικές και οι τουρκικές Εφεδρείες θα κινούνται για να ακυρώσουν οι μεν τις επιδιώξεις των δε και οι δε για να εκμεταλλευτούν τις μέχρι τότε εδαφικές επιτυχίες τους.

Τα ελληνικά επιθετικά ελικόπτερα ως αμυντικός πολλαπλασιαστής

Τότε ακριβώς είναι ο ιδανικός χρόνος επέμβασης στον αγώνα των ελληνικών επιθετικών ελικοπτέρων. Η επιθετική κρούση πάντα ενεργείται στα πλευρά του προγεφυρώματος και δεν περιορίζεται στη δυτική πλευρά του Έβρου, αλλά ενεργείται σε βάθος προκειμένου να πλήξει τις τουρκικές εφεδρικές μηχανοκίνητες μονάδες που βρίσκονται σε κίνηση προς δυσμάς.
Την αποστολή θα αναλάβει ένας Λόχος Επιθετικών Ελικοπτέρων (ΛΕΕΠ) αποτελούμενος από 6 APACHE A+ και 4 KIOWA WARRIOR, που θα ενεργήσει κατά του νοτίου πλευρού του προγεφυρώματος.

Αποτέλεσμα εικόνας για kiowa apache operations
Τα επιθετικά ελικόπτερα εκμεταλλευόμενα το λοφώδες και ημιορεινό του εδάφους στα δυτικά του ποταμού, θα προσβάλλουν στόχους σε βάθος 4 - 6 χιλιομέτρων στο εσωτερικό του προγεφυρώματος.
Τα APACHE A+ και τα KIOWA WARRIOR παραμένουν καλυμμένα και μόνο οι 4 «μπάλες» MMS των τελευταίων εκτίθενται στον ορίζοντα. Το ένα MMS ανήκει στο ΚΙOWΑ που επιβαίνει ο διοικητής του ΛΕΕΠ που μάχεται αλλά και διοικεί τα πυρά του Λόχου. Με την εντολή του, κάθε ΑPACHE εκτοξεύει 2 HELLFIRE, πάντα από καλυμμένη θέση, με χρονικό διαχωρισμό μόλις 5 ή και λιγότερο δευτερολέπτων. Στα επόμενα 15 - 20 δευτερόλεπτα τα πρώτα βλήματα θα κατευθύνονται κατά των στόχων που καταυγάζουν τα laser των MMS, βαθιά μέσα στο τουρκικό προγεφύρωμα.

Σχετική εικόνα
Μετά την στιγμιαία λάμψη της έκρηξης και την αναφώνηση «ΣΤΟΧΟΣ» από το συγκυβερνήτη που παρατηρεί συνεχώς την οθόνη του FLIR, το MMS θα στραφεί ελάχιστα δεξιά ή αριστερά για να καταυγάσει για τα επόμενα 2-3 δευτερόλεπτα τον επόμενο στόχο, προκειμένου ο επόμενος HELLFIRE που έχει ήδη εκτοξευτεί, να τον εξουδετερώσει.

Αποτέλεσμα εικόνας για kiowa apache operations
Θα ακολουθήσει μια ακόμη διπλή προσβολή στόχων και αμέσως μετά, τα επιθετικά ελικόπτερα θα μετακινηθούν, κάποιες εκατοντάδες μέτρα σε νέες θέσεις για να επαναλάβουν την 8πλή προσβολή. Αυτό θα επαναληφθεί, αρκετές φορές, μέχρι τα 6 APACHE A+ να καταναλώσουν τους 16 HELLFIRE, που απαιτείται από την κρισιμότητα των καταστάσεων να φέρει τo καθένα τους και να αναχωρήσουν για ανεφοδιασμό. Στο μεταξύ, τα KIOWA WARRIOR θα συνεχίσουν τις προσβολές βάλλοντας και αυτά τους 4 HELLFIRE που το καθένα διαθέτει, καταγαύζοντας στόχους και εκτοξεύοντας εναλλάξ πυραύλους, πάντα από καλυμμένη θέση. Συνεχώς μετακινούμενα θα παραμένουν στην περιοχή αναμένοντας την επιστροφή των εκ νέου «φορτωμένων» APACHE A+ για να συμπληρώσουν το καταστροφικό τους έργο, εφόσον χρειαστεί. Η στοχευμένη εκτόξευση 112 HELLFIRE (16 X 6 των APACHE A+ και 4 Χ 4 των KIOWA WARRIOR) θα έχει «πιάσει σίγουρα τόπο».

Τάσος Τσιπλάκος
Σύμβουλος Στρατηγικής - C4I Strategy Consultants


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης