Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Δημοσκόπηση του Bankingnews για τις προοπτικές του ΧΑ το 2018 – Τι περιμένουν τα στελέχη της αγοράς

tags :
Δημοσκόπηση του Bankingnews για τις προοπτικές του ΧΑ το 2018 – Τι περιμένουν τα στελέχη της αγοράς
Αισιοδοξία για το 2018, τι προβλέπουν για εκλογές, αυξήσεις κεφαλαίου στις τράπεζες και έξοδο από τα μνημόνια
Το πρόσφατο ράλι του ΧΑ βελτίωσε όχι μόνο τις αποτιμήσεις των εισηγμένων αλλά και την ψυχολογία επενδυτών και στελεχών της αγοράς.
Η χρονιά κλείνει με άνοδο 23% για τον γενικό δείκτη και 18% για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE 25.
Ο δείκτης των τραπεζών λόγω των τοποθετήσεων των ξένων στις τελευταίες συνεδριάσεις του Δεκεμβρίου κατάφερε να περάσει σε θετικό έδαφος και να καταγράφει περιορισμένη άνοδο 3%.
Έτσι το 2017 φεύγει αφήνοντας μία γλυκιά γεύση και ελπίδες για ένα εξίσου καλό 2018.
Τα στελέχη της αγοράς που απάντησαν στα ερωτήματα του Bankingnews.gr εμφανίζονται αισιόδοξα για το 2018 και βλέπουν μία ακόμη ανοδική χρονιά, η οποία βέβαια κρύβει κινδύνους αλλά υπάρχει η πεποίθηση πως η κυβέρνηση προχωρά όλα τα ανοικτά θέματα και εφαρμόζει κατά γράμμα όσα προβλέπει το μνημόνιο.
Στο ερώτημα πως εκτιμάτε ότι θα κινηθεί το 2018 το 80% των στελεχών της αγοράς που πήραν μέρος στη δημοσκόπηση προβλέπουν άνοδο και μόλις το 20% σταθεροποιητική πορεία.
Όσοι απάντησαν ανοδικά σε ποσοστό 50% περιμένουν άνοδο μεταξύ 10% και 20%, το 37,5% βλέπει άνοδο έως 10% και μόλις το 12,5% περιμένει άνοδο άνω του 20%.
Στο ερώτημα αν περιμένουν εκλογές μέσα στο 2018, το 60% δεν περιμένει εκλογές, το 30% περιμένει και το10% απαντά «ίσως».
Τα στελέχη της αγοράς στην πλειοψηφία τους είναι κατηγορηματικά αντίθετοι στην εκτίμηση ότι βγαίνουμε από τα μνημόνια και μάλιστα σε ποσοστό 70%.
Μόλις το 10% συμφωνεί πως βγαίνουμε από τα μνημόνια και το 20% δηλώνει «δεν ξέρω/ίσως».
Αναφορικά με το κρίσιμο θέμα της πιθανότητας αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου στις τράπεζες το 2018, τα στελέχη της αγοράς δηλώνουν ότι είναι ένα ερώτημα που δύσκολα μπορεί να απαντηθεί.
Το 20% πιστεύει ότι θα γίνουν, το 30% ότι δεν θα γίνουν και το 50% απαντά ίσως ή δεν μπορεί να απαντήσει.
Στη δημοσκόπηση πήραν μέρος στελέχη από τις εταιρείες Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, Fast Finance ΑΕΠΕΥ, WhiteTip Investment, Ν.Χρυσοχοΐδης ΑΧΕΠΕΥ, Beta ΑΧΕΠΕΥ, Versal AΕΠΕΥ, Wealth Fund Services, Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ, Nuntius ΑΧΕΠΕΥ και Solidus ΑΧΕΠΕΥ.

Σημ. Στο επόμενο θέμα: Ποιοι παράγοντες θα κρίνουν την πορεία της αγοράς το 2018

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης