Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απώλειες στις ευρωαγορές, με πιέσεις από Καταλονία - Πτώση 1,2% για τον ΙΒΕΧ 35

Απώλειες στις ευρωαγορές, με πιέσεις από Καταλονία - Πτώση 1,2% για τον ΙΒΕΧ 35
Με απώλειες έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, δεχόμενα πιέσεις από τις πολιτικές εξελίξεις στην Καταλονία
Με απώλειες έκλεισαν σήμερα (22/12/2017) τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, δεχόμενα πιέσεις από τις πολιτικές εξελίξεις στην Καταλονία, με τους επενδυτές να προετοιμάζονται για τις διακοπές των Χριστουγέννων.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,1% χαμηλότερα, στις 390,28 μονάδες.
Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, που έκλεισε νωρίτερα λόγω ημιαργίας, ο δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,15%, στις 7.592,66 μονάδες, στη Γερμανία ο DAX κατέγραψε απώλειες 0,28% και έκλεισε στις 13.072,79 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε κατά 0,39% χαμηλότερα, στις 5.364,72 μονάδες.


Τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της αυτονομίας της Καταλονίας εξασφάλισαν την απόλυτη πλειοψηφία στις περιφερειακές εκλογές, με 70 έδρες από τις 135 της τοπικής Βουλής, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα με το 99,8% των καταμετρημένων ψήφων, παρατείνοντας έτσι το ασταθές πολιτικό κλίμα στην Ισπανία.
Για αποτέλεσμα που δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς έκανε λόγο ο εξόριστος καταλανός ηγέτης Carles Puigdemont.
Το αποτέλεσμα αυτό είναι προφανές πως αποτελεί ένα ισχυρό χτύπημα στην κυβέρνηση Rajoy, ενώ εξίσου προφανές είναι πως διατηρεί σε αβεβαιότητα την πολιτική κατάσταση στην Ισπανία.
Το χρηματιστήριο της Μαδρίτης δέχτηκε πιέσεις, με τον ΙΒΕΧ 35 να υποχωρεί κατά 1,2% και να κλείνει στις 10.182,00 μονάδες.
Πιέσεις δέχεται και το ευρώ, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος μιας νέας κρίσης στην Ισπανία μετά το εκλογικό αποτέλεσμα στην Καταλονία.
Περί τις 19:30, το ευρώ υποχωρούσε κατά 0,3% έναντι του δολαρίου, στο 1,184 δολ.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, περαιτέρω ενίσχυση του καταναλωτικού κλίματος στη Γερμανία αναμένει κατά την έναρξη του 2018 το ινστιτούτο GfK, με την αισιοδοξία μεταξύ των καταναλωτών να μην επηρεάζεται από τις δυσκολίες των κομμάτων της χώρας να σχηματίσουν κυβέρνηση.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα (22/12) από το ινστιτούτο, ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω τον Ιανουάριο του 2018, στις 10,8 μονάδες, έναντι 10,7 μονάδων του προηγούμενου μήνα, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Στη Γαλλία, επί τα βελτίω αναθεώρησε τα αρχικά της αποτελέσματα η γαλλική στατιστική υπηρεσία, αναφορικά με την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας για το τρίτο τρίμηνο του 2017, καταδεικνύοντας την περαιτέρω επιτάχυνση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης.
Ειδικότερα, το γαλλικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,6% σε τριμηνιαία βάση, την ίδια στιγμή που ο ετήσιος ρυθμός διαμορφώθηκε στο 2,3%, έναντι 0,5% και 2,2% των αρχικών εκτιμήσεων.
Την ίδια ώρα, επιτάχυνση κατέγραψε η ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας το τρίτο τρίμηνο του 2017, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, επιβεβαιώνοντας τις προκαταρκτικές της εκτιμήσεις.
Ειδικότερα, το ΑΕΠ της χώρας αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 1,7% για το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2017, με τα σχετικά αποτελέσματα να ξεπερνούν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν η ανάπτυξη να διαμορφωθεί στο 1,5%.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης