Τελευταία Νέα
Οικονομία

Εντάσσονται στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό όσοι έχουν οφειλές από 20.0000 έως 50.000 ευρώ

Εντάσσονται στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό όσοι έχουν οφειλές από 20.0000 έως 50.000 ευρώ
Για τις επιχειρήσεις προβλέπεται μια διαδικασία εξπρές χωρίς να απαιτείται μελέτης βιωσιμότητας
Άναψε το «πράσινο φως» για την ένταξη των ελευθέρων επαγγελματιών στον εξωδικαστικό μηχανισμό για χρέη μέχρι 50.000 ευρώ σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία μετά.
Μετά τις επιχειρήσεις  χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, μηχανικοί, δικηγόροι, λογιστές, και αγρότες μπορεί να ελπίζουν σε διευθέτηση των οφειλών τους καθώς οι θεσμοί έδωσαν το πράσινο φως μετά τις συζητήσεις με την κυβέρνηση.
Για να ανοίξει πάντως η διαδικασία θα πρέπει με τη νέα χρονιά να εκδοθούν οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις και να αναβαθμιστεί η πλατφόρμα για να υποδεχθεί τις νέες αιτήσεις.
Οι δυνάμει εντασσόμενοι στη διαδικασία, δηλαδή, όσοι αμείβονται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, θα μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους με «κούρεμα» έως 85% προσαυξήσεις και ως 95% σε πρόστιμα και αποπληρωμή του υπόλοιπου ποσού σε 120 δόσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για τις επιχειρήσεις προβλέπεται μια διαδικασία εξπρές χωρίς να απαιτείται μελέτης βιωσιμότητας.
Εισέρχονται κριτήρια που προβλέπουν ότι για να ενταχθεί μια επιχείρηση με ληξιπρόθεσμες οφειλές από 20.000-50.000 ευρώ στην απλοποιημένη εξπρές διαδικασία θα πρέπει να έχει θετικό ΕBITDA την τελευταία χρονιά πριν από την αίτηση ή θετικό EBITDA δύο έτη κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριετίας πριν την αίτηση υπαγωγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό.
Επίσης όσοι εντάσσονται στη διαδικασία αυτή δεν θα μπορούν να κουρέψουν τη βασική οφειλή τους αλλά μονό προσαυξήσεις.
Ωστόσο η πιο σημαντική διαδικασία ρύθμισης οφειλών είναι αυτή που δεν εντάσσει περίπου 300.000 επαγγελματίες στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό διότι έχουν την ικανότητα της πτώχευσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες η διαδικασία μόλις άρχισε με τα τεχνικά κλιμάκια και θεωρείται πολύ σημαντική διότι  υπάρχουν οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία.
Στη συγκεκριμένη κατηγορία αυτή των οφειλετών δεν έχει όριο και θα μπορούν να ενταχθούν σε ρύθμιση, όταν  ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με το υπουργείο Οικονομίας.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης