Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΟΗΕ: Το Συμβούλιο Ασφαλείας επιβάλλει νέες κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα

ΟΗΕ: Το Συμβούλιο Ασφαλείας επιβάλλει νέες κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα
Νέες κυρώσεις από τον ΟΗΕ στη Βόρεια Κορέα
Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, επέβαλε ομόφωνα νέες κυρώσεις στη Βόρειο Κορέα την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017, μετά την τελευταία διηπειρωτική δοκιμή βαλλιστικών πυραύλων, μία κίνηση η οποία θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομία της χώρας, σύμφωνα με αναλυτές.
Το ψήφισμα αποσκοπεί στην απαγόρευση σχεδόν 90% των εξαγωγών προϊόντων πετρελαίου στη Βόρειο Κορέα, περιορίζοντάς σε 500.000 βαρέλια ετησίως και απαιτεί τον επαναπατρισμό Βορειοκορεάτων που εργάζονται στο εξωτερικό εντός 12 μηνών.
Το ψήφισμα περιορίζει επίσης την προμήθεια αργού πετρελαίου στη Βόρεια Κορέα σε 4 εκατομμύρια βαρέλια ετησίως.
Η απόφαση ψηφίστηκε με ψήφους 15 υπέρ και 0 κατά, όπως δήλωσε ο πρέσβης της Ιαπωνίας στα Ηνωμένα Έθνη, που εκτελεί και χρέη προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας αυτό το μήνα.
Τον Νοέμβριο, η Βόρεια Κορέα ζήτησε να σταματήσουν οι "βάναυσες κυρώσεις", λέγοντας ότι ένας προηγούμενος γύρος που επιβλήθηκε μετά την έκτη και ισχυρότερη πυρηνική δοκιμή της στις 3 Σεπτεμβρίου 2017, συνιστούσε γενοκτονία.
Οι διπλωμάτες των ΗΠΑ έχουν καταστήσει σαφές ότι επιδιώκουν μια διπλωματική λύση αλλά έχουν προτείνει νέες αυστηρότερες κυρώσεις για να αυξήσουν την πίεση στον αρχηγό της Βόρειας Κορέας Kim Jong Un.
"Εάν εφαρμοστούν, το ανώτατο όριο για το πετρέλαιο θα είναι καταστροφικό για τη βιομηχανία μεταφορών της Βόρειας Κορέας, για τους Βορειοκορεάτες που χρησιμοποιούν ηλεκτρογεννήτριες ή για τις παραγωγικές δραστηριότητες και για τις κρατικές επιχειρήσεις που κάνουν το ίδιο", δήλωσε ο Peter Ward, αρθρογράφος στην ιστοσελίδα NK News,.
Ο αναγκαστικός επαναπατρισμός των αλλοδαπών εργαζομένων, αποσκοπεί επίσης στις ζωτικές πηγές ξένου νομίσματος και επενδύσεων όχι μόνο για την κυβέρνηση αλλά και για την αναδυόμενη οικονομία της Βόρειας Κορέας, είπε.
Αν επιβληθούν οι κυρώσεις, θα θέσουν σε κίνδυνο την οικονομική ανάπτυξη της Βόρειας Κορέας.
Η Κίνα, η οποία προμηθεύει το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου της Βόρειας Κορέας, έχει υποστηρίξει διαδοχικούς γύρους κυρώσεων στον ΟΗΕ, αλλά είχε εναντιωθεί στις προηγούμενες εκκλήσεις των ΗΠΑ, να διακόψει τις εμπορικές συναλλαγές με τη γείτονά της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης