Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Κούρεμα» 85​% - 95​% στις προσαυξήσεις με τη ρύθμιση των 120 δόσεων για ταμεία και εφορία

«Κούρεμα» 85​% - 95​% στις προσαυξήσεις με τη ρύθμιση των 120 δόσεων για ταμεία και εφορία
Τι προβλέπουν οι δύο υπουργικές αποφάσεις
Ως πρωτοχρονιάτικος μποναμάς αναμένονται από 1 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες οι δύο υπουργικές αποφάσεις για τις ρυθμίσεις χρεών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία που θα εκδοθούν τις επόμενες ημέρες.
Οι αιτήσεις για τη ρύθμιση των 120 δόσεων θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά ενώ θα η ρύθμιση θα διαρκέσει μέχρι 31.12.2018.
Η ρύθμιση που προβλέπει «κούρεμα» έως 85% για οφειλές προς τα ταμεία από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής για ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 3.000, θα δώσει «ανάσα» στους αυτοαπασχολούμενους οι οποίοι είχαν εξαιρεθεί από τον  εξωδικαστικό μηχανισμό.
Η ρύθμιση αφορά:

Α. Φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική ιδιότητα χωρίς δυνατότητα πτωχευτικής διαδικασίας (όπως είναι δικηγόροι, μηχανικοί, αγρότες)υπό την προϋπόθεση ότι έχουν κάνει έναρξη εργασιών και ότι οι οφειλές τους προς τους Φ.Κ.Α. δεν υπερβαίνουν τις 50.000 ευρώ.

Β. Φυσικά πρόσωπα με πτωχευτική ικανότητα (π.χ. έμποροι) ή νομικά πρόσωπα, εφόσον (α) οι συνολικές οφειλές τους προς όλους τους πιστωτές τους δεν υπερβαίνουν τις 20.000 ευρώ ή (β) οι οφειλές τους προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (Φ.Κ.Α.) υπερβαίνουν το 85% των συνολικών οφειλών τους.

Η ρύθμιση καλύπτει οφειλές που γεννήθηκαν έως τις 31.12.2016 και η ελάχιστη μηνιαία δόση ορίζεται στα 50 ευρώ.
Όσοι ενταχθούν στη ρύθμιση θα μπορούν να εξασφαλίσουν ασφαλιστική ενημερότητα.
Παράλληλα, θα αναστέλλεται κάθε διαδικασία λήψης αναγκαστικών μέτρων και βέβαια θα σταματά ο υπολογισμός περαιτέρω τόκων και προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής.
Για οφειλέτες με συνολικές οφειλές από 20.000 έως 50.000 ευρώ δημιουργείται ένας έλεγχος βιωσιμότητας του χρέους που θα προκύπτει από ένα κλάσμα, του βασικού χρέους προς το εισόδημα του οφειλέτη, ενώ για οφειλές άνω των 50.000 ευρώ η ρύθμιση γίνεται πιο αυστηρή και εισάγονται περιουσιακά κριτήρια με στόχο να τεθούν εκτός της διαδικασίας όσοι θεωρούνται στρατηγικοί κακοπληρωτές.
Δηλαδή προκειμένου ο οφειλέτης να θεωρηθεί βιώσιμος και να ενταχθεί στην αυτοματοποιημένη διαδικασία, πρέπει να διαθέτει σωρευτικά τα εξής κριτήρια:

α) θετικό EBITDA κατά την προηγούμενη χρήση της αίτησης ή θετικό EBITDA σε δύο οικονομικές χρήσεις κατά τη διάρκεια των τελευταίων 3 ετών πριν την κατάθεση της αίτησης και

β) Ο λόγος μεταξύ του χρέους που αφαιρείται από τα ποσά προς διαγραφή και του EBITDA του προηγούμενου έτους ή ο μέσος όρος των δύο θετικών ετών να μην υπερβαίνει το 8.

Το ΚΕΑΟ μπορεί να απορρίψει αίτηση για ρύθμιση σε περίπτωση που διαθέτει, σύμφωνα με τις εσωτερικές του διαδικασίες, δική του μελέτη βιωσιμότητας, βάσει της οποίας το χρέος του οφειλέτη χαρακτηρίζεται ως μη βιώσιμο.

1. Για οφειλέτες με συνολικό ποσό βασικής οφειλής προς το Δημόσιο έως 3.000 ευρώ προβλέπεται εξόφληση σε μέχρι 36 μηνιαίες δόσεις και καμία διαγραφή επί της οφειλής.

2. Για οφειλέτες πάνω από 3.000 ευρώ έως  και 20.000 ευρώ προς το δημόσιο προβλέπεται διαγραφή του 85% των οφειλών σε προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής-  Εξόφληση σε  μέχρι 120  μηνιαίες δόσεις

3. Για οφειλέτες με συνολικές οφειλές από 20.000,01 μέχρι 50.000 ευρώ προς το Δημόσιο προβλέπεται πρώτον διαγραφή του ​95% των οφειλών στην εφορία ή του ​ 85% των οφειλών  ​στα Ταμεία, από τις προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής ​ (όχι στο κεφάλαιο) και δεύτερον εξόφληση σε  μέχρι 120  μηνιαίες δόσεις
Το δημόσιο θα απορροφά έως το 33% του εισοδήματος του οφειλέτη για πληρωμές σε δόσεις, ενώ με τα υπόλοιπα θα μπορεί να ρυθμίσει και άλλες οφειλές του προς τις τράπεζες​.

Απώλεια ρύθμισης

Η ρύθμιση χάνεται και κατά συνέπεια το σύνολο της οφειλής που παραμένει ανεξόφλητο καθίσταται εκ νέου απαιτητό, μαζί με τους αναλογούντες τόκους και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής, στις εξής περιπτώσεις:
 
α. μη καταβολής δόσεων ή μερικής καταβολής δόσεων, έως τη συμπλήρωση του ποσού που αντιστοιχεί σε τρεις δόσεις,
 
β. παράλειψης του οφειλέτη να υποβάλει την προβλεπόμενη Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (Α.Π.Δ.), εντός 3 μηνών από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους,
 
γ. παράλειψης του οφειλέτη να εξοφλήσει ή να τακτοποιήσει με νόμιμο τρόπο, με αναστολή είσπραξης ή ρύθμιση τμηματικής καταβολής τις οφειλές του προς το Κ.Ε.Α.Ο., οι οποίες βεβαιώθηκαν μετά την 31 Δεκεμβρίου 2016, εντός 90 ημερών από την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση ή, προκειμένου για οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την υπαγωγή στη ρύθμιση, εντός 60 ημερών από τη λήξη της νόμιμης προθεσμίας καταβολής τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης