Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Για πρώτη φορά πρόσφυγες από τη Λιβύη μεταφέρθηκαν αεροπορικώς στη Ρώμη

Ιταλία: Για πρώτη φορά πρόσφυγες από τη Λιβύη μεταφέρθηκαν αεροπορικώς στη Ρώμη
Για πρώτη φορά, καταφέραμε να μεταφέρουμε εξαιρετικά ευάλωτους πρόσφυγες από τη Λιβύη απευθείας στην Ιταλία
Ομάδα 162 ευάλωτων προσφύγων, που φιλοξενούνταν σε καταυλισμούς στη Λιβύη, μεταφέρθηκαν σήμερα 22 Δεκεμβρίου 2017 αεροπορικώς, με στρατιωτικό αεροσκάφος, στην Ιταλία, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά, όπως ανακοίνωσαν η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) και η ιταλική κυβέρνηση.
"Πρόκειται για ιστορική ημέρα" είπε ο υπουργός Εσωτερικών, υποδεχόμενος τους πρόσφυγες σε ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά τη Ρώμη.
"Για πρώτη φορά, άνοιξε ένας ανθρωπιστικός διάδρομος από τη Λιβύη προς την Ευρώπη.
Είναι μια αρχή, αλλά θα συνεχίσουμε, μαζί με την Ύπατη Αρμοστεία, με στόχο να καταπολεμήσουμε την παρανομία για να οικοδομήσουμε τη νομιμότητα", πρόσθεσε.
"Για πρώτη φορά, καταφέραμε να μεταφέρουμε εξαιρετικά ευάλωτους πρόσφυγες από τη Λιβύη απευθείας στην Ιταλία", τόνισε από την πλευρά του ο ειδικός απεσταλμένος της UNHCR στην Κεντρική Μεσόγειο, Βενσάντ Κοσετέλ, σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε. Επισήμανε ότι αυτό κατέστη δυνατό χάρη στη "δέσμευση των ιταλικών αρχών και τη στήριξη της λιβυκής κυβέρνησης" και εξέφρασε την ελπίδα ότι και άλλες χώρες θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ιταλίας.
"Πολλοί από τους ανθρώπους αυτούς υπέφεραν πολύ, κρατούνταν αιχμάλωτοι από διακινητές σε απάνθρωπες συνθήκες", συνέχισε ο Κοσετέλ.
Πέντε από τις γυναίκες που έφτασαν σήμερα στην Ιταλία γέννησαν κατά τη διάρκεια της κράτησής τους.
Οι πρόσφυγες αυτοί προέρχονται από την Ερυθραία, την Αιθιοπία, τη Σομαλία και την Υεμένη. Πρόκειται για οικογένειες, για μόνες μητέρες, για ασυνόδευτους ανήλικους και για ανάπηρους ανθρώπους που όλοι τους χρειάζονταν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ψυχολογική υποστήριξη.
Η UNHCR διευκρίνισε ότι μια τρίτη μεταφορά 131 προσφύγων, από τη Λιβύη προς τον Νίγηρα, θα γίνει εντός των επόμενων ημερών.
Στις 15 Δεκεμβρίου είχε γίνει η πρώτη μεταφορά 51 παιδιών, 22 γυναικών και ενός άνδρα από τη Λιβύη προς τον Νίγηρα.
Η Ύπατη Αρμοστεία αναζητεί επί του παρόντος 1.300 θέσεις για να εγκαταστήσει πρόσφυγες προερχόμενους από τη Λιβύη μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2018.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης