Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

S&P: Επιβεβαιώνεται η αξιολόγηση «Α» για την Ισλανδία - Σταθερό το outlook

tags :
S&P: Επιβεβαιώνεται η αξιολόγηση «Α» για την Ισλανδία - Σταθερό το outlook
Ο οίκος S&P διατήρησε τις τρέχουσες αξιολογήσεις για την ισλανδική οικονομία, αναμένει επιβράδυνση της ανάπτυξης 
Σε επιβεβαίωση των αξιολογήσεων «Α» και «Α-1» για τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη -αντίστοιχα- πιστοληπτική ικανότητα της Ισλανδίας προχώρησε η Standard & Poor’s, διατηρώντας σταθερές τις προοπτικές (outlook).
Όπως αναφέρεται στην έκθεση του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης, τα επόμενα τρία χρόνια η Ισλανδία θα συνεχίσει να παρουσιάζει σημαντική οικονομική ανάπτυξη, με τα σημαντικά πλεονάσματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών του κράτους να μειώνονται μόνο σταδιακά και τον προϋπολογισμό να παρουσιάζει μέτρια ελλείμματα.
Οι σταθερές προοπτικές εξισορροπούν τις δυνατότητες βελτίωσης της δημοσιονομικής κατάστασης, έναντι των κινδύνων υπερθέρμανσης της οικονομίας τα επόμενα δύο χρόνια.
Οι αξιολογήσεις μας αντικατοπτρίζουν τα υψηλά επίπεδα κατά κεφαλήν εισοδήματος της σκανδιναβικής χώρας, τις ευνοϊκές προοπτικές ανάπτυξης και τις ισχυρές θεσμικές ρυθμίσεις που χαρακτηρίζονται από τη δέσμευση της κυβέρνησης για βιώσιμα δημόσια οικονομικά και ένα αποτελεσματικό σύστημα ελέγχων μεταξύ των κρατικών φορέων.
Οι αξιολογήσεις περιορίζονται κυρίως από τη συγκριτικά περιορισμένη ευελιξία της νομισματικής πολιτικής της Ισλανδίας, τους κινδύνους που απορρέουν από την υπερθέρμανση της εγχώριας οικονομίας, τη δυνατότητα πραγματικής υπέρβασης των συναλλαγματικών ισοτιμιών και την εγγενή αστάθεια της οικονομίας σε εξωτερικούς «κραδασμούς».
Η πολιτική αναταραχή των τελευταίων σχεδόν δύο ετών δεν εμπόδισε την ανάπτυξη.
Η ισλανδική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 7,4% το 2016, έναντι 4,3% το 2015.
Για την περίοδο 2018-2019, η επίδοση θα επιβραδυνθεί στο 2,5%.
Η πρόβλεψη για το τρέχον έτος περιορίζεται στο 4%, λόγω της απεργίας των αλιέων στις αρχές του έτους καθώς και στην επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης του τουριστικού τομέα.
Κατά τη διάρκεια του 2017-2019, η Ισλανδία θα παραμείνει ανάμεσα στις πλουσιότερες χώρες παγκοσμίως, με κατά κεφαλήν ΑΕΠ να υπερβαίνει τα 70.000 δολάρια Η.Π.Α.. Ωστόσο, ο οίκος σημειώνει ότι το μέγεθος της οικονομίας σε απόλυτους όρους παραμένει μικρό, μόλις στα 23 δισεκ. δολάρια το 2017.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης