Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΕ: Εσωτερικό και όχι ευρωπαϊκό το θέμα της Καταλονίας

ΕΕ: Εσωτερικό και όχι ευρωπαϊκό το θέμα της Καταλονίας
ΕΕ: Εσωτερικό και όχι ευρωπαϊκό το θέμα της Καταλονίας
Μια ημέρα μετά τις τοπικές εκλογές στην Καταλονία οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και τα κράτη-μέλη της ΕΕ εκφράζονται κατά της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, την οποία θεωρούν σε κάθε περίπτωση εσωτερικό ζήτημα της Ισπανίας.
Το αποτέλεσμα των χθεσινών (22/12) εκλογών στην Καταλονία, δηλαδή η νίκη των αυτονομιστών, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα σε σχέση με τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα εξακολουθήσει να θεωρεί ότι πρόκειται για εσωτερική υπόθεση της Ισπανίας.
Η τοποθέτηση του εκπροσώπου της Κομισιόν στη διάρκεια της νύχτας μετρίασε και τους πανηγυρισμούς του καταλανού αυτονομιστή ηγέτη Carles Puigdemont, ο οποίος εδώ και περισσότερο από δύο μήνες βρίσκεται αυτοεξόριστος στις Βρυξέλλες.
Η θέση μας είναι γνωστή και την έχουμε επαναλάβει πολλές φορές σε όλα τα επίπεδα, δεν πρόκειται να αλλάξει μετά τις περιφερειακές εκλογές, δεν έχουμε να κάνουμε κάποιο ιδιαίτερο σχόλιο, δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο στη διάρκεια της νύχτας ο εκπρόσωπος τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής A. Winderstain.
Από την αρχή της καταλανικής κρίσης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωβουλή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και όλες οι κυβερνήσεις των κρατών μελών έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στη διακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, αρνήθηκαν οποιαδήποτε πολιτική παρέμβαση παρά τις συνεχείς εκκλήσεις των αυτονομιστών θεωρώντας ότι πρόκειται για εσωτερικό και όχι ευρωπαϊκό ζήτημα, ενώ στηρίζουν απόλυτα τον πρωθυπουργό της χώρας M. Raxoy.
Ο Carles Puigdemont φαίνεται ότι έχει απόλυτη επίγνωση αυτής πραγματικότητας, για αυτό και οι δηλώσεις που έκανε στη διάρκεια τη νύχτας δεν είχαν στοιχεία πανηγυρισμού για το αποτέλεσμα.
Ο αυτονομιστής ηγέτης που βρισκόταν τη νύχτα σε αίθουσα εκδηλώσεων στο κέντρο των Βρυξελλών μαζί με πολιτικούς φίλους από την Ισπανία και αυτονομιστές από την περιοχή της βελγικής Φλάνδρας, δήλωσε ότι η νίκη είναι αναμφισβήτητη και θα πρέπει αυτό να το λάβουν όλοι υπόψη, ωστόσο αναγνώρισε ότι η κατάσταση είναι τόσο δύσκολη που δεν επιτρέπει πανηγυρισμούς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης