Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κατά του συστήματος των ποσοστώσεων για την κατανομή των προσφύγων στην ΕΕ, ο καγκελάριος της Αυστρίας Κurz

Κατά του συστήματος των ποσοστώσεων για την κατανομή των προσφύγων στην ΕΕ, ο καγκελάριος της Αυστρίας Κurz
Ο Αυστριακός καγκελάριος αντιπρότεινε να βοηθήσει τους πρόσφυγες η ΕΕ να μείνουν στη χώρα τους, ακόμα και με στρατιωτική υποστήριξη
Ο νέος καγκελάριος της Αυστρίας Sebastian Kurz ζήτησε να μπει ένα τέλος στο αποτυχημένο σύστημα ποσοστώσεων για την κατανομή των προσφύγων στα κράτη μέλη της ΕΕ και κάλεσε να βοηθηθούν οι πρόσφυγες στη χώρα προέλευσής τους, όπως μεταδίδει το Reuters.
Όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών, ο Kurz είχε επικρίνει σκληρά την Angela Merkel για την απόφασή της να ανοίξει τα γερμανικά σύνορα σε 1 εκ. μετανάστες το 2015.
Από τη μέρα που έγινε καγκελάριος ευθυγραμμίστηκε με τους ηγέτες της Ουγγαρίας και της Τσεχίας, που τάσσονται κατά της γερμανικής πρότασης να κατανεμηθούν οι αιτούντες ασύλου στα κράτη μέλη της ΕΕ.
"Το να πιέζεις τα κράτη να πάρουν πρόσφυγες δεν έχει νόημα, διότι και οι ίδιοι δεν θέλουν να πάνε στην Ουγγαρία ή, του Βουλγαρία, αλλά στη Γερμανία, την Αυστρία ή, τη Σουηδία" εξήγησε ο Kurz.
Και αντί για την αποτυχημένη αυτή πολιτική, ο Αυστριακός καγκελάριος προτείνει να βοηθηθούν οι πρόσφυγες για να μείνουν στη χώρα καταγωγής τους ή, σε γειτονικές της.
"Αν αυτό δεν είναι εφικτό, μπορούν να βοηθηθούν σε ασφαλείς περιοχές στην ήπειρό τους και η Ευρώπη μπορεί να το οργανώσει το συγκεκριμένο εγχείρημα και να το υποστηρίξει και στρατιωτικά" συμπλήρωσε ο Kurz.
Δεν ξεκαθάρισε, όμως, τι εννοούσε με τη "στρατιωτική υποστήριξη".
Αλλά κατά καιρούς Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν προτείνει να συμμετάσχει η ΕΕ στις αποστολές των ειρηνοποιών για να επιβληθεί η σταθερότητα στην Αφρική.
Το ερώτημα πώς θα διαχειριστεί η Ευρώπη τους πρόσφυγες που έρχονται κατά κύματα εξαιτίας των πολέμων και της φτώχειας στη Μέση Ανατολή, προκαλεί διχασμό ακόμα και στους συντηρητικούς της Merkel και τους Σοσιαλδημοκράτες του SPD που ετοιμάζονται για τις κυβερνητικές συνομιλίες.
Οι σκληροπυρηνικοί του κόμματος της Merkel ζητούν να μπει αυστηρό όριο στον αριθμό των μεταναστών που θα υποδέχεται κάθε χρόνο η Γερμανία, ενώ ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του SPD δήλωσε το Σάββατο 23/12 ότι οι τοπικές αρχές σε όλη την Ευρώπη πληρώνονται για να φιλοξενούν σε δομές τους πρόσφυγες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης