Τελευταία Νέα
Πολιτική

Γεροβασίλη: Η κυβέρνηση προστατεύει το δημόσιο συμφέρον - Στους αντιπάλους απαντούμε με την υλοποίηση του πολιτικού προγράμματος

Γεροβασίλη: Η κυβέρνηση προστατεύει το δημόσιο συμφέρον - Στους αντιπάλους απαντούμε με την υλοποίηση του πολιτικού προγράμματος
"Η κυβέρνησή μας προστατεύει το δημόσιο συμφέρον και βάζει κανόνες στη λειτουργία του κράτους", τόνισε η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη
«Η κυβέρνηση αντιμετωπίζεται εχθρικά από όλους όσοι δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα, ομνύουν στην «αριστερή παρένθεση» και ποθούν διακαώς να δικαιωθούν για τα έργα και τις ημέρες της χρεοκοπίας», τονίζει η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα».
«Σε καμία περίπτωση, όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση στοχοποιεί κοινωνικές ή επαγγελματικές ομάδες.
Αυτές οι πρακτικές ανήκουν σε άλλους πολιτικούς χώρους ιστορικά και είναι ασύμβατες με τη δική μας πολιτική κουλτούρα.
Στους αντιπάλους μας απαντούμε με την υλοποίηση του πολιτικού μας προγράμματος.
Οτιδήποτε πέρα από αυτό είναι μικροπολιτική που δεν μας αγγίζει», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενη στον Κ. Μητσοτάκη και το σύνθημα του αντικρατισμού που ήταν από τα πιο βασικά κατά την ομιλία του στο συνέδριο της ΝΔ την προηγούμενη Κυριακή, σημείωσε πως «ο «αντικρατισμός» του κ. Μητσοτάκη είναι η προσκόλληση στο βαθύ κράτος, οι κληρονομικές σχέσεις με τις χειρότερες παραδόσεις του κράτους.
Το μόνο κράτος που θέλουν να καταργήσουν οι νεοφιλελεύθεροι «αντικρατιστές» είναι το κοινωνικό, αφήνοντας το πελατειακό στη θέση του, προκειμένου τα ιδιωτικά συμφέροντα που εκπροσωπούν κι εξυπηρετούν να παραμείνουν κράτος εν κράτει. Αυτή είναι μια απάντηση της Ιστορίας, δεν είναι του ΣΥΡΙΖΑ».
Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δείχνουν να μην μπορούν να ξεπεράσουν τον σφιχτό εναγκαλισμό τους, που τους έφερε στη θέση της αντιπολίτευσης και θα τους ξαναφέρει.
Η επιθετικότητα με την οποία διεκδικούν την επαναφορά τους στα κυβερνητικά έδρανα είναι ορατή στον προοδευτικό κόσμο».
Απαντώντας και σε  όσους χρεώνουν στον ΣΥΡΙΖΑ ότι προστατεύει τους αντιπαραγωγικούς δημόσιους υπάλληλους, η κ. Γεροβασίλη ανέφερε ότι πρόκειται για μια καταγέλαστη «χρέωση», σαν κάθε άλλο κατασκεύασμα των ιδεολογικών εμμονών της ΝΔ.
«Η κυβέρνησή μας προστατεύει το δημόσιο συμφέρον και βάζει κανόνες στη λειτουργία του κράτους.
Αν αυτό οι πολιτικοί μας αντίπαλοι το αντιλαμβάνονται ως προστασία αντιπαραγωγικών υπαλλήλων, είναι προφανώς γιατί κρίνουν εξ’ ιδίων τ’ αλλότρια, μην ξέροντας πώς αλλιώς να ερμηνεύσουν το ότι μια αριστερή κυβέρνηση καταφέρνει να πετυχαίνει μέσα σε τρία χρόνια εκεί που αυτοί αποτύγχαναν για δεκαετίες», πρόσθεσε.
Ακόμη, η υπουργός τονίζει ότι «ο στόχος της καθαρής εξόδου από τα μνημόνια είναι ταυτόσημος με το στόχο να αλλάξει η ζωή των πολιτών προς το καλύτερο».
«Και, βεβαίως, ο στόχος αυτός υπαγορεύεται ξεκάθαρα από τη λαϊκή εντολή που λάβαμε τον Σεπτέμβρη του 2015, η οποία –να είστε σίγουροι– ότι θα ανανεωθεί.
Γιατί, η ελληνική κοινωνία γνωρίζει πως, ακόμα και υπό το βάρος των δημοσιονομικών περιορισμών, εκμεταλλευτήκαμε κάθε περιθώριο για να αποκαταστήσουμε αδικίες.
Η εξαίρεση περίπου 2.200 Πυροσβεστών Πενταετούς Διάρκειας από τον κανόνα προσλήψεων-αποχωρήσεων και η μονιμοποίησή τους μετά από σκληρή διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, ήταν μια αδικία που αποκαταστήσαμε, ανάμεσα σε πολλές άλλες.
Αυτό είναι που φοβίζει τη ΝΔ.
Ο λαός μπορεί να συγκρίνει πια και είναι σε θέση να αντιληφθεί τι μπορεί να πετύχει η κυβέρνησή μας όταν μπουν οριστικά τίτλοι τέλους στη μνημονιακή περιπέτεια που μας έβαλαν όσοι σήμερα ονειρεύονται την παλινόρθωσή τους», συμπλήρωσε.
Εξέφρασε την άποψή της ότι ορθώς μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος κατευθύνθηκε στον στόχο «η κοινωνία όρθια».
Μιλώντας για τα βασικά συστατικά του «ψηφιακού Δημόσιου» και τις αλλαγές που φέρνει στην εργασία των δημοσίων υπαλλήλων, η κ. Γεροβασίλη, αφού σημείωσε ότι είναι διαχρονικό αίτημα της κοινωνίας η ριζική αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας του κράτους, προς όφελος των πολιτών και υπέρ του δημόσιου συμφέροντος, ανέφερε ότι η αλλαγή αυτή περνά και μέσα από τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημοσίου, μια  μεταρρύθμιση ουσιαστική, που δεν είναι αποσπασματική αλλά ολιστική.
Εξήγησε ότι αυτό σημαίνει ότι κάθε δράση που αφορά στην χρήση Τεχνολογιών Πληροφοριών και Επικοινωνιών, αναφέροντας για παράδειγμα το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας που βασίζεται στα νέα ψηφιακά οργανογράμματα και περιγράμματα θέσεων εργασίας, για τις εσωτερικές μετακινήσεις προσωπικού στο Δημόσιο υπάρχει κι εφαρμόζεται ένα γρήγορο και διαφανές σύστημα, ηλεκτρονικά προσβάσιμο, προσθέτοντας ότι είναι μακρύς ο κατάλογος των δράσεων.
Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «το μεταρρυθμιστικό μας έργο διαπνέεται από μία ολιστική προσέγγιση» και «πολύ σύντομα οι διαρθρωτικές αυτές αλλαγές, που ξεκινούν από τις δομές του Δημοσίου, θα φτάσουν και στα σημεία επαφής του με τους πολίτες».
Σε ερώτηση για αν θα έχουν αρχίσει να στέλνονται πριν τις επόμενες εκλογές πιστοποιητικά ή άλλου είδους επίσημα έγγραφα με ένα απλό email, απάντησε πως «εργαζόμαστε εντατικά ώστε οι επιχειρούμενες αλλαγές να εφαρμοστούν το συντομότερο και στο μέγιστο δυνατό εύρος», ενώ εκτός από τη γενίκευση στη χρήση ψηφιακών υπογραφών, «υλοποιούμε ψηφιακά έργα σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, που στόχο έχουν ακριβώς την ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων».
Σε ερώτηση σχετική με την επόμενη αξιολόγηση των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα τον επόμενο χρόνο που θα γίνει ηλεκτρονικά και θα έχει αποφασιστικό χαρακτήρα και αν αναμένονται ξανά αντιδράσεις, η κ. Γεροβασίλη αφού ανέφερε πως «αποδείχθηκε, πλέον, ποιοι αντιδρούν και γιατί.
Αν παλιότερα υπήρχαν ενδοιασμοί, εξαιτίας της προηγούμενης κακής εμπειρίας των τιμωρητικών αξιολογήσεων του κ. Μητσοτάκη, σήμερα αυτοί οι φόβοι δεν δικαιολογούνται», πρόσθεσε ότι «η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων ολοκληρώθηκε με επιτυχία και ολοένα και περισσότεροι κατάλαβαν ότι πρόκειται για ένα εργαλείο αναβάθμισης της Δημόσιας Διοίκησης, του προσωπικού και των δομών της».
Σημείωσε δε, όπως «με την πρωτοβουλία του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την ηλεκτρονική αξιολόγηση θωρακίζουμε περισσότερο το σύστημα και το εκσυγχρονίζουμε, ορίζοντας ένα σαφές πλαίσιο στοχοθεσίας.
Αναρωτιέμαι ποιος θα αντιδράσει για μια διαδικασία αξιολόγησης που εκ των πραγμάτων αποκλείει κάθε είδους παρεμβάσεις και γραφειοκρατία».
Τέλος, αναφορικά με το πότε θα έχει τα οργανογράμματα των ΟΤΑ, τα οποία έχουν καθυστερήσει, η υπουργός ανέφερε πως τα οργανογράμματα είναι σύνθετη διαδικασία, που συνοδεύεται από περιγράμματα θέσεων εργασίας και αξιολόγηση δομών που για πρώτη φορά εισάγονται στην ελληνική Δημόσια Διοίκηση, «βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών και φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προκειμένου τα οργανογράμματα να ολοκληρωθούν».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης