Τελευταία Νέα
Διεθνή

Le Monde: Το 2018 θα μεταφερθούν 10 χιλιάδες άνθρωποι από προσφυγικά καμπ της Λιβύης στην Ευρώπη

Le Monde: Το 2018 θα μεταφερθούν 10 χιλιάδες άνθρωποι από προσφυγικά καμπ της Λιβύης στην Ευρώπη
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, 30 χιλιάδες άνθρωποι που δεν έχουν δικαίωμα ασύλου μπορεί να επαναπατριστούν το 2018
Ως και 10 χιλιάδες άνθρωποι που παραμένουν σε προσφυγικούς καταυλισμούς στη Λιβύη μπορεί να επωφεληθούν από ένα νέο πρόγραμμα το 2018 και να μετακινηθούν με ασφάλεια στην Ευρώπη, όπως αποκαλύπτει η Le Monde.
Aυτό εκτίμησε την Κυριακή 24/12 ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Mario Minniti σε συνέντευξή του στη La Repubblica.
Την Παρασκευή 22/12 μεταφέρθηκαν με στρατιωτικό αεροπλάνο στη Ρώμη 162 πρόσφυγες που θεωρείται ότι ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες.
Η επιλογή τους έγινε από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και μάλιστα αυτοί οι 162 θεωρούνται ήδη πρόσφυγες και όχι αιτούντες ασύλου.
Με αυτό το καθεστώς μπορούν με την άφιξή τους στην Ιταλία να έχουν άμεσα μία οικονομική βοήθεια και το δικαίωμα της ενσωμάτωσης μέσω της εκμάθησης της γλώσσας και της εκπαίδευσης για τα παιδιά.
Σύμφωνα, εξάλλου, με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, 30 χιλιάδες άνθρωποι που δεν έχουν δικαίωμα ασύλου μπορεί να επαναπατριστούν το 2018, ενώ το έκαναν ήδη 18 χιλιάδες μέσα στο 2017.
Σε συνεργασία με τις λιβυκές αρχές υπάρχει πλέον ένα νέο μοντέλο χειρισμού της κατάστασης σε αυτή την πλευρά της Μεσογείου, εξηγεί ο Minniti.
Συγκεκριμένα, υπάρχει μία συμφωνία ανάμεσα στη Ρώμη και την Τρίπολη που επιτρέπει στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ να επιλέγει όσους έχουν το δικαίωμα σε διεθνή βοήθεια.
Οι διεθνείς οργανώσεις επισκέπτονται ήδη κέντρα φιλοξενίας για να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης, που σήμερα είναι απαράδεκτες, όπως επισημαίνει ο Ιταλός υπουργός.
Πριν από αυτές τις νόμιμες μετακινήσεις προσφύγων, η Ιταλία θα πάρει τα απαραίτητα μέτρα σε συνεργασία με τη λιβυκή ακτοφυλακή για να ελέγξει καλύτερα τις παράνομες ροές μεταναστών από τη θάλασσα, ξεκαθαρίζει ο Minniti.
Yπάρχει ήδη μία σημαντική πτώση στις αφίξεις, καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2017 έχουν φτάσει στην Ιταλία 118.914 άνθρωποι, έναντι 179.769 το ίδιο διάστημα το 2016, κάτι που συνιστά μείωση 33,8%.
Το 2017 επίσης η Ιταλία μετέφερε 11 χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες σε άλλες χώρες της Ευρώπης, έναντι 2.500 το 2016.
Τέλος, η Ιταλία έχει αποδεχτεί ήδη τους νόμιμους ανθρωπιστικούς διαδρόμους, που έχουν επιτρέψει σε 1.000 πρόσφυγες από τη Συρία να φύγουν από τον πόλεμο και να βρουν ασφάλεια στην Ιταλία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης