Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τα αποθεματικά όλων των φορέων του Δημοσίου «σαρώνει» και πάλι η κυβέρνηση - Με διάταξη με τον Εφαρμοστικό νόμο του Ιανουαρίου

Τα αποθεματικά όλων των φορέων του Δημοσίου «σαρώνει» και πάλι η κυβέρνηση - Με διάταξη με τον Εφαρμοστικό νόμο του Ιανουαρίου
Oi επιτελείς στο υπουργείο Οικονομικών προωθούν νέα νομοθετική διάταξη η οποία θα υποχρεώνει τους φορείς που απέφευγαν έως τώρα  να μεταφέρουν τα ρευστά τους διαθέσιμα στον κοινό λογαριασμό
Νέο νόμο με τον οποίο θα δεσμεύονται τα ταμειακά διαθέσιμα από όλους τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης προωθεί η κυβέρνηση με την σύμφωνη γνώμη των δανειστών. 
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές οι επιτελείς στο υπουργείο Οικονομικών προωθούν νέα νομοθετική διάταξη η οποία θα υποχρεώνει τους φορείς που απέφευγαν έως τώρα  να μεταφέρουν τα ρευστά τους διαθέσιμα στον κοινό λογαριασμό που τηρεί το Δημόσιο στην  Τράπεζα της Ελλάδος.
Το μέτρο εφαρμόζεται ήδη με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που τέθηκε σε ισχύ από το 2015 πλην όμως δεν εφαρμόζεται από όλους τους κρατικούς φορείς.
Και αυτό γιατί όπως επισημαίνουν αρμόδια στελέχη «υπάρχουν ορισμένες γκρίζες ζώνες οι οποίες με τη νέα διάταξη θα ξεκαθαρίσουν σχετικά με το ποιοι οργανισμοί θα πρέπει υποχρεωτικά να μεταφέρουν αυτά τα ποσά στον λογαριασμό της ΤτΕ και τα οποία το Δημόσιο θα χρησιμοποιεί στη συνέχεια για την κάλυψη υποχρεώσεων του».
Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη αυτή η πρακτική ισχύει σε αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Άλλωστε η ρύθμιση αυτή αναφέρεται σε φορείς οι οποίοι χρηματοδοτούνται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και δίνει τη δυνατότητα στο Δημόσιο να δανείζεται για μία χρονική περίοδο ως και 15 ημέρες ποσά τα οποία οι φορείς δεν έχουν ανάγκη.
Από την άλλη οι φορείς εξασφαλίζουν πιο αποδοτική τοποθέτηση των ταμειακών τους διαθεσίμων, αφού τα επιτόκια των εμπορικών τραπεζών δεν ξεπερνούν το 1%, ενώ στην Τράπεζα της Ελλάδος η απόδοση είναι της τάξης του 2,5%.
Υπενθυμίζουν άλλωστε ότι με τροπολογία που έχει  ήδη ψηφιστεί τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων είναι πλήρως εξασφαλισμένα με δικαίωμα αποζημίωσης από το Δημόσιο.
Ουσιαστικά πρόκειται για επανάληψη του σκηνικού του 2015 με την διαφορά ότι τώρα η  διαπραγμάτευση (η 3η εν προκειμένω) έχει κλείσει σε τεχνικό επίπεδο ενώ τότε οι διαβουλεύσεις με τους πιστωτές ήταν παρατεταμένες και είχαν οδηγηθεί σε οριακό σημείο. 
Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο τον Απρίλιο του 2015 η κυβέρνηση «σάρωσε» τα  ταμειακά διαθέσιμα ύψους περίπου 15-20 δισ. ευρώ (σε πρώτη φάση) από όλα τα Ασφαλιστικά Ταμεία, τους δήμους, τον ΟΑΕΔ και άλλους κρατικούς φορείς.
Ήταν μια κίνηση αναγκαστικού χαρακτήρα για να μπορέσει το κράτος να βγει από το οικονομικό αδιέξοδο από τη στιγμή που η χώρα είχε αποκλειστεί από κάθε εξωτερική χρηματοδότηση.
Η διάταξη αναμένεται να κατατεθεί τον Ιανουάριο στην Βουλή μαζί με το υπόλοιπο «πακέτο» εφαρμοστικών διατάξεων που θα κατατεθούν για να κλείσει η 3η αξιολόγηση η οποία προβλέπει συνολικά 101 προαπαιτούμενα. Με τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων που χρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό η κυβέρνηση θα φτιάξει το «μαξιλάρι ασφαλείας» που θέλει για την μόνιμη έξοδο στις αγορές και το οποίο θα απαρτίζεται:

*Από λεφτά που θα λάβει η χώρα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), οι εναπομείναντες δηλαδή μνημονιακές δόσεις ύψους 13,258 δισ. ευρώ.

*Από ποσά που θα αντλήσει το ελληνικό δημόσιο από τις νέες εκδόσεις ελληνικών ομολόγων. 
Στο υπουργείο Οικονομικών κάνουν λόγο για ένα μαξιλάρι 17 με 18 δισ. ευρώ, ενώ η έκθεση του προϋπολογισμού του 2018 προέβλεπε αποθεματικό εκκίνησης  10,4 δισ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

 

Μάριος Χριστοδούλου

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης