Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Χ.Α: Πολλές οι τραυματικές ιστορίες στην ελληνική αγορά - ποιά ξεχωρίζει και γιατί

tags :
Χ.Α: Πολλές οι τραυματικές ιστορίες στην ελληνική αγορά - ποιά ξεχωρίζει και γιατί

ΑΓΟΡΕΣ: Υπάρχουν πολλές τραυματικές ιστορίες στην ελληνική αγορά. Χρεοκοπίες, ξαφνικοί θάνατοι εταιριών, κουρέματα εταιρικών και τραπεζικών ομολόγων, παύση διαπραγμάτευσης όλης της αγοράς άνω του μήνα, κεφαλαιακοί περιορισμοί, συρρίκνωση αριθμών μετοχών σε πολλαπλάσια του 10 και άλλες ωραίες στιγμές που χάρισαν ζημιές χαρτοφυλακίου, έλκη στομάχου και αυξημένη αρτηριακή πίεση στους εμπλεκόμενους.


ΒΕΒΑΙΑ η πιο τραυματική ιστορία από όλες-που ελάχιστοι έχουν γλυτώσει- λέγεται «μετοχές ελληνικών τραπεζών». Στην δεκαετία 2000 – 2010 ήταν επιεικώς αδιανόητο ένα χαρτοφυλάκιο να μην έχει στην σύνθεση του έστω έναν εκπρόσωπο της «ατμομηχανής της ελληνικής οικονομίας».

ΓΕΝΙΚΑ όταν η ελληνική οικονομία έχασε την επαφή της με τον αέναο δανεισμό η ατμομηχανή έσβησε και οι μετοχές των τραπεζών εκτός από την συντριβή τους, έχασαν το σεβασμό που επί δεκαετίες είχαν σε θεσμικούς επενδυτές, εισοδηματίες, χομπίστες και traders.

ΔΙΟΤΙ οι τράπεζες έδιναν υψηλά τακτικά μερίσματα και ανταγωνίζονταν στο ποια θα ανταμείψει περισσότερο τους πιστούς μετόχους της. Όταν τα μερίσματα κόπηκαν η ελπίδα των μετόχων ήταν η κεφαλαιακή απόδοση. Φευ! Οι προσδοκίες όχι μόνο διαψεύστηκαν αλλά ο σκεπτικισμός για την ίδια την επένδυση έστειλε σε μόνιμη αποχή το τμήμα του επενδυτικού κοινού το οποίο λειτουργούσε μακροπρόθεσμα.

ΕΞΥΠΑΚΟΥΕΤΑΙ ότι οι τράπεζες μετά το 2010 έχουν συμπεριφορά χαρτιών ακραίας περιφέρειας λόγω της φύσης των επενδυτών που προσελκύουν. Οι αποτιμήσεις που αντιστοιχούν στο 20% ή το 30% των καθαρών θέσεων είναι από μόνες τους κράχτες τυχοδιωκτικών κεφαλαίων που αγοράζουν στην άβυσσο του distressed για να πουλήσουν στα βαθειά της «μεγάλης έκπτωσης» (discount).

ΖΗΤΟΥΜΕΝΟΝ: Αν μια μετοχή αποτιμάται στο 20% της καθαρής της θέσης στο 40% θα έχει διπλασιάσει την αποτίμηση της και ακόμα θα θεωρείται υποτιμημένη. Δεν υπάρχει πιο αγελαία διαπραγμάτευση από αυτή που λαμβάνει χώρα στις ελληνικές τράπεζες. Έτσι μια τάση μεγεθύνεται και εξαπλώνεται σε όλο τον κλάδο.

Η ΤΑΚΤΙΚΗ: Είθισται δε να λαμβάνει χώρα η τάση, να ενισχύεται ως δυναμική και στην συνέχεια να «εφευρίσκεται» η είδηση. Το «πρώτα πουλάμε, μετά ρωτάμε» είναι η επενδυτική τακτική που ακολουθούν αρκετά κεφάλαια που παρακολουθούν τον τραπεζικό κλάδο. Το άλλοθι των δύο πρόσφατων ολοκληρωτικών ζημιών στα προηγούμενα πέντε χρόνια αποτελεί ένα επιχείρημα που πείθει ακόμα και τους πιο διαβασμένους του κλάδου.

ΙΣΩΣ ή μάλλον βέβαιο το ότι ο τραπεζικός κλάδος είναι «ο σάκος του μποξ» για ότι γίνεται ή δεν γίνεται στις αξιολογήσεις αλλά και για ότι έρχεται απ’ έξω και αφορά τις αλλαγές στην νομοθεσία και την εποπτεία.

ΚΡΙΣΗ ΙΤΑΛΙΑΣ: Ακόμα και η κρίση των Ιταλικών τραπεζών έκανε ήχο στην εγχώρια αγορά, γεγονότα δηλαδή που υπό άλλες συνθήκες θα είχαν περιορισμένη ή καμία επίπτωση. Ας πάρουμε μία προς μια τις αφορμές που αποδόθηκαν στο πρόσφατο πτωτικό ράλι και ας δούμε όσο πιο ψύχραιμα γίνεται τι συμβαίνει:

ΛΟΙΠΟΝ, η αξιολόγηση στοιχείων ενεργητικού ή κατά το ελληνικότερον AQR έγινε στην περίοδο μετά το κλείσιμο των τραπεζών (2015) και οδήγησε σε ζημιές 9,2 δις ευρώ. Η απαίτηση φαίνεται να έρχεται από το ΔΝΤ ενώ ο επόπτης (SSM) και η ΕΚΤ έχουν με σαφή τρόπο απορρίψει το ενδεχόμενο να συμβεί κάτι τέτοιο άμεσα.

ΜΑΛΙΣΤΑ, ακόμα και η απαίτηση να γίνει στο τέλος του προγράμματος δεν φαίνεται να βρίσκει επί του παρόντος κάποια αποδοχή. Επίσης υπάρχει και μια σημαντική παράμετρος στην οποία οι ελληνικές τράπεζες έχουν ένα ισχυρό λόγο υπεράσπισης.

ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΘΕΙ ότι το βασικό σενάριο δεν ακούμπησε στις υποθέσεις τα όσα συνέβησαν στην ελληνική οικονομία το 2016 και το 2017 οι οποίες αποδείχθηκαν πολύ συντηρητικές. Άρα ακόμα και αν γίνονταν AQR θα γίνονταν με πολύ πιο ήπιες υποθέσεις και οι ζημιές να ήταν εφικτό να απορροφηθούν από τους ισολογισμούς χωρίς να γίνουν νέες αυξήσεις ή χωρίς να ζητηθούν αντίστοιχα κεφάλαια από τους επενδυτές.

ΞΕΧΩΡΑ ΤΩΡΑ: Αν υποτεθεί ότι το όριο φερεγγυότητας αυτή την στιγμή είναι το 10% τότε υπάρχουν επιπλέον κεφάλαια 12,5 δις ευρώ, αν πάει στο 12% τότε το κεφαλαιακό πλεόνασμα είναι 8,9 δις ευρώ. Πολύ δύσκολα μια τέτοια άσκηση θα μπορούσε να προκαλέσει έλλειμμα στα βασικά κεφάλαια.

Ο ΠΙΝΑΚΑΣ 

AQR 2015 ανά τράπεζα και κατηγορία δανείων (εκατ. ευρώ)
  Λιανική Real Estate Καταναλωτικά Επιχειρήσεις Άλλες Πιστωτικές Προσαρμογές Σϋνολο AQR
Alpha Bank 0 816 0 908 22 1.746
Eurobank 271 700 200 705 30 1.906
Εθνική Τράπεζα 0 966 0 1.371 0 2.337
Τράπεζα Πειραιώς 0 787 0 2.346 81 3.214
Σύνολο 271 3.269 200 5.330 133 9.203
…..

ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΑ – IFRS 9: H ορθή απεικόνιση των στοιχείων του ισολογισμού με βάση την αγοραία τιμή και όχι την εύλογη σε μετοχές, καλύμματα δανείων, ομόλογα, παράγωγα κλπ αφορά την υιοθέτηση του νέου λογιστικού προτύπου που θα ισχύσει από την 1ηΙανουαρίου του 2018 για όλες τις τράπεζες πανευρωπαϊκά.

ΡΥΘΜΙΣΗ: Και επειδή η άσκηση εδώ δεν έχει προηγούμενο, την εικόνα έρχεται να ξεκαθαρίσει πρόσφατη ανάλυση της Eurobank Equities για τον τραπεζικό κλάδο. Με βάση την ανάλυση αυτή και σύμφωνα με μια αρχική εκτίμηση της ίδια της εποπτικής αρχής η απομείωση στα κεφάλαια θα είναι της τάξεως από 45 έως 86 μονάδες βάσης για τον βασικό δείκτη κεφαλαίων της κάθε τράπεζας συν 13% με 18% αύξηση των υφιστάμενων προβλέψεων για κάθε τράπεζα.

ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ: Και εδώ η άσκηση δίνει στο ακραίο σενάριο του εύρους των εκτιμήσεων κεφαλαιακό έλλειμμα 8 δις ευρώ, ωστόσο: α) η ενσωμάτωση των νέων προβλέψεων δεν είναι ξεκάθαρο αν περνάει από την κατάσταση αποτελεσμάτων ή αφαιρείται απευθείας από τα κεφάλαια β) οι ζημιές που θα προκύψουν έχουν μεταβατική περίοδο ενσωμάτωσης πέντε ετών παρέχοντας ικανό χρόνο προσαρμογής στους ισολογισμούς να απορροφήσουν ομαλά τις μεταβολές γ) οι ελληνικές τράπεζες έχουν επικοινωνήσει στις πρόσφατες τηλεδιασκέψεις τους ότι είναι σε προχωρημένο στάδιο υλοποίησης του προτύπου και άρα οι συνέπειες του θα είναι περιορισμένες.

ΤΕΣΤ Αντοχής: Θα διεξαχθεί με τα στοιχεία του εννεαμήνου 2017 και θα ανακοινωθεί στα μέσα του 2018. Το πιθανότερο είναι να μην δοθούν λεπτομέρειες για τις ελληνικές τράπεζες ως προς τα αριθμητικά δεδομένα και να υπάρχει απλώς αναφορά στο αν είναι επιτυχής ή όχι η δοκιμή των αντοχών των κεφαλαίων των τραπεζών.

ΥΠ’ΟΨΙΝ επίσης δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα αν θα υπάρξουν δύο σενάρια. Το τεστ δεν θα περιλαμβάνει AQR και δεν θα έχει όρια βασικού και δυσμενούς σεναρίου. Σε σύγκριση με το 2015 οι ελληνικές τράπεζες διατηρούν ή έχουν βελτιώσει πολλά στοιχεία του ισολογισμού τους μειώνοντας πολύ το ενδεχόμενο κάποιου σημαντικού κεφαλαιακού κενού.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ – Μέγιστο ύψος αναβαλλόμενου φόρου: Οι ελληνικές τράπεζες έχουν υψηλό βαθμό συμμετοχής των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων στα κεφάλαια τους, περίπου 64% σε ότι αφορά το σύνολο. Η ύπαρξη τόσο υψηλής συμμετοχής στα κεφάλαια (50% – 74% ανά τράπεζα) δεν δημιουργεί κάποιο θέμα μείωσης ή κουρέματος από τις εποπτικές αρχές.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ – ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ
  • Πως έχουν κινηθεί οι τράπεζες από την αρχή του έτους…
  • Πως έχουν κινηθεί οι τράπεζες από την κορυφή της αγοράς
“ΨΑΞΙΜΟ”: Τα ανοικτά ζητήματα επομένως φαίνονται διαχειρίσιμα. Τουλάχιστον σε ότι αφορά τα αποτελέσματα του γ' τριμήνου οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας έχουν σημαντικό περιθώριο ακόμα και για ένα συνδυασμό αρνητικών επιδράσεων από κάθε έναν από τους παράγοντες που δημιουργούν επί του παρόντος ανησυχία στους επενδυτές. Μια πτώση της τάξεως του 20 – 35% που σημειώνεται μετά τα υψηλά του Ιουλίου θα είχε περισσότερους λόγους αιτιολόγησης στην αναιμική κερδοφορία της χρονιάς και στο «χαμένο» α’ εξάμηνο. Από εκεί και πέρα όμως τα ενδεχόμενα ανακεφαλαιοποίησης μάλλον εκφράζουν επιθυμίες παρά κάποιο ρεαλιστικό και αριθμητικά δομημένο σενάριο.

ΩΣΤΟΣΟ δεν αποκλείεται οι ελληνικές τράπεζες στο πρόσφατο τεστ αντοχής να έχουν υψηλότερο επίπεδο ελάχιστων εποπτικών κεφαλαίων, πιθανότατα μεταξύ 10 – 12% το οποίο όμως πληρούν με άνεση.

http://www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης