Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΕ: Σοβαρές αμφιβολίες για δημοκρατικές εκλογές στη Ρωσία μετά την απόρριψη της υποψηφιότητας Navalny

ΕΕ: Σοβαρές αμφιβολίες για δημοκρατικές εκλογές στη Ρωσία μετά την απόρριψη της υποψηφιότητας Navalny
Η απόφαση της ρωσικής εκλογικής επιτροπής «εγείρει σοβαρές αμφιβολίες για τον πολιτικό πλουραλισμό στη Ρωσία»
Η απόρριψη της υποψηφιότητας του υπ΄αριθμόν ένα αντιπάλου του Κρεμλίνου, Alexei Navalny, «εγείρει σοβαρές αμφιβολίες για τον πολιτικό πλουραλισμό» στη Ρωσία, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος των υπηρεσιών εξωτερικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η απόφαση της ρωσικής εκλογικής επιτροπής «εγείρει σοβαρές αμφιβολίες για τον πολιτικό πλουραλισμό στη Ρωσία και την προοπτική διεξαγωγής δημοκρατικών εκλογών το προσεχές έτος», αναφέρει η εκπρόσωπος σε ανακοίνωση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας εξωτερικής δράσης (SEAE).
Η εκπρόσωπος υπενθύμισε πως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (CEDH) αποφάνθηκε πως ο Navalny στερήθηκε το δικαίωμα σε μια δίκαιη δίκη το 2013∙ τελικά καταδικάστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο για κατάχρηση δημοσίων κονδυλίων.
Η χθεσινή ανακοίνωση της εκλογικής επιτροπής δεν ήταν έκπληξη, καθώς το σώμα είχε προειδοποιήσει πολλές φορές πως ο Nvalny δεν μπορεί να είναι υποψήφιος πριν από το 2028 λόγω αυτής της καταδίκης του σε πενταετή φυλάκιση με αναστολή σε μια υπόθεση που ανάγεται στο 2009.
«Αναμένουμε από τις ρωσικές αρχές να διασφαλίσουν ότι υπάρχουν δίκαιες ευκαιρίες, και κατά τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 18 Μαρτίου», είπε ακόμη η εκπρόσωπος, που κάλεσε τη Ρωσία να προσκαλέσει τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία την Ευρώπη (ΟΑΣΕ) προκειμένου να στείλει αποστολή παρατηρητών στις εκλογές.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα βασίσει την κρίση της για την εκλογική διαδικασία στα αποτελέσματα αυτά, όπως το έχουμε κάνει και στο παρελθόν», κατέληξε η εκπρόσωπος.
Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr, χωρίς αντίπαλο θα διεκδικήσει για ακόμα μια φορά το προεδρικό αξίωμα της Ρωσίας ο Vladimir Putin ύστερα από την απόφαση της εκλογικής επιτροπής να απαγορεύσει στον βασικό του αντίπαλο, τον Alexei Navalny να συμμετάσχει στις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Μαρτίου.
Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή αποφάσισε ότι ο Navalny δεν μπορεί να συμμετάσχει στις εκλογές καθώς εκκρεμεί σε βάρος του ποινή φυλάκισης.
Ο 41χρονος Navalny κάλεσε, κατόπιν της απόφασης αυτής, τους υποστηρικτές του να μποϊκοτάρουν τις εκλογές και να τον στηρίξουν σε αυτήν την εις βάρος του εκστρατεία.
«Ξέραμε ότι θα συνέβαινε αυτό και έχουμε ένα ξεκάθαρο σχέδιο.
Ανακοινώνουμε το μποϊκοτάζ των εκλογών
Η διαδικασία στην οποία καλούμαστε να συμμετάσχουμε δεν είναι μια πραγματική εκλογική αναμέτρηση.
Θα αφορά μόνο τον Putin και τους υποψήφιους που ο ίδιος θα επιλέξει» υποστήριξε ο Navalny, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι θα χρησιμοποιήσει την έδρα της προεκλογικής του εκστρατείας για να στηρίξει το μποϊκοτάζ και να ελέγξει τη συμμετοχή στις προεδρικές εκλογές της 18ης Μαρτίου.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ο Putin, ο οποίος έχει κυριαρχήσει στην πολιτική σκηνή της Ρωσίας τα τελευταία 17 χρόνια, θα επανεκλεγεί με άνεση και πάλι στο προεδρικό αξίωμα.
Ωστόσο, ο Navanly υποστηρίζει πως τα ποσοστά στήριξης που αποδίδονται στον Putin είναι υπερβολικά και τα συντηρούν τα κρατικά ΜΜΕ, υποστηρίζοντας πως αν μπορούσε να αναμετρηθεί με τον Putin σε κανονικές εκλογές, θα τον κέρδιζε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης