Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Σε αναγκαστική πτώχευση η ΣΕΚΑΠ - Πως το πρόστιμο των 38,2 εκατ. φέρνει το λουκέτο

tags :
Σε αναγκαστική πτώχευση η ΣΕΚΑΠ - Πως το πρόστιμο των 38,2 εκατ. φέρνει το λουκέτο
Το ΔΣ της ΣΕΚΑΠ θα συνεδριάσει την Πέμπτη (28/12) εκτάκτως προκειμένου να δρομολογήσει την προετοιμασία για την αναγκαστική πτώχευση
Τη διαδικασία αναγκαστικής πτώχευσης αναμένεται να ενεργοποιήσει η διοίκηση της ελληνικής καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ, απόρροια του προστίμου των 38,2 εκατ. ευρώ που επικύρωσε πρόσφατα το Εφετείο Κομοτηνής.
Η Διοίκηση της ελληνικής καπνοβιομηχανίας ανακοίνωσε σήμερα 26 Δεκεμβρίου πως θα το Διοικητικό Συμβούλιο της θα συνεδριάσει την Πέμπτη (28/12) εκτάκτως προκειμένου να δρομολογήσει την προετοιμασία για την αναγκαστική πτώχευση.

Η σχετική ανακοίνωση:

«Στο πλαίσιο της ουσιαστικής παρεμπόδισης της λειτουργίας της εταιρείας, λόγω της έκδοσης απορριπτικής απόφασης από το Εφετείο Κομοτηνής για το πρόστιμο ύψους 38 εκατ. ευρώ για παραβάσεις, οι οποίες έλαβαν χώρα το 2009, καθώς και της πρόσφατης απόφασης των τελωνειακών Αρχών της Ξάνθης, η οποία κατέστησε ανέφικτη την πώληση προϊόντων στην εσωτερική αγορά, η ΣΕΚΑΠ ανακοινώνει τη σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης του Διοικητικού της Συμβουλίου.
Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017, με την συμμετοχή ειδικών από κορυφαίες ελληνικές εταιρείες, που εξειδικεύονται σε θέματα πτωχεύσεων.
Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΣΕΚΑΠ θα συζητήσουν τη διαμορφωθείσα κατάσταση και θα ξεκινήσουν την προετοιμασία για τη διαδικασία αναγκαστικής πτώχευσης της επιχείρησης».

Τι έγραφε το www.bankingnews.gr από τις 18 Δεκεμβρίου 2017

Aβέβαιο το μέλλον της ΣΕΚΑΠ - Το Εφετείο επικύρωσε το πρόστιμο των 38,2 εκατ. ευρώ

Aβέβαιο θεωρείται το μέλλον της ΣΕΚΑΠ, αφού απειλείται με λουκέτο, μετά την επικύρωση του προστίμου των 38,2 εκατ. ευρώ που είχε επιβληθεί στην εταιρεία.
Και αυτό γιατί το Διοικητικό Εφετείο Κομοτηνής δεν έκανε δεκτές τις αιτιάσεις της ΣΕΚΑΠ και πλέον τόσο το μέλλον της καπνοβιομηχανίας όσο και των 170 εργαζομένων, τίθετα εν αμφιβόλω.
Στη ΣΕΚΑΠ είχε επιβληθεί το εν λόγω πρόστιμο για τελωνειακές παραβάσεις σε εξαγωγές του 2008, δηλαδή πέντε χρόνια πριν προχωρήσει η εξαγορά της από τον όμιλο Σαββίδη.
Ωστόσο, το πρόστιμο γνωστοποιήθηκε στην εταιρεία το Φεβρουάριο του 2016, δηλαδή τρία χρόνια μετά την εξαγορά της, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της ιδιοκτήτριας εταιρείας.
Η υπόθεση ήρθε στο φως το 2009, όταν εντοπίστηκε πλοίο ανοιχτά της Εύβοιας με λαθραία τσιγάρα από το εργοστάσιο της ΣΕΚΑΠ στην Ξάνθη.
Οι υπεύθυνοι του πλοίου συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν ενώπιον της δικαιοσύνης με την κατηγορία της απόπειρας λαθρεμπορίας (μιας και τα τσιγάρα παρέμειναν εντός του πλοίου).
Όπως προέκυψε από την εξέλιξη της υπόθεσης η μεγάλη ποσότητα των τσιγάρων παρασκευάστηκε στο εργοστάσιο της ΣΕΚΑΠ και ακολούθως πουλήθηκε σε υπεράκτια εταιρία στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.
Από την όλη υπόθεση ζημιώθηκε το Δημόσιο που έχασε εκατομμύρια από φόρους και δασμούς.
Η εταιρεία κατέθεσε προσφυγή ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής κατά της ως άνω Καταλογιστικής Πράξης και αίτηση αναστολής των αναγκαστικών μέτρων.
Η αίτηση συζητήθηκε τον περασμένο Απρίλιο.
Τα επιχειρήματα της ΣΕΚΑΠ δεν έγιναν δεκτά.
Ως εκ τούτου, εφόσον απορριφθεί και η νέα προσφυγή που θα καταθέσει, η εταιρεία θα πρέπει να προχωρήσει στην άμεση καταβολή των 38,2 εκατ. ευρώ, τα 20 εκ των οποίων αφορούν προσαυξήσεις.
Εν όψει της παραπάνω απόφασης, το επιχειρηματικό πλάνο της εταιρείας έχει μπει στον «πάγο» μέχρι να τελεσιδικήσει η απόφαση του δικαστηρίου για το πρόστιμο.
Μάλιστα, όπως αναφέρουν πηγές κοντά στην διοίκηση οι κακόβουλες φήμες που διακινήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι, εμπλέκοντας τη ΣΕΚΑΠ σε κατασκευασμένες ιστορίες περί λαθρεμπορίου, προκάλεσαν επιφυλακτικότητα σε υπάρχοντες και νέους πελάτες και προμηθευτές, επηρεάζοντας σημαντικά την ομαλή λειτουργία της εταιρείας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης