Αναλύσεις – Εκθέσεις

Phoenix Capital: Η Fed γνωρίζει ότι οι αγορές έχουν φθάσει στο επίπεδο της «φούσκας»

Phoenix Capital: Η Fed γνωρίζει ότι οι αγορές έχουν φθάσει στο επίπεδο της «φούσκας»
Απόδειξη αποτελούν οι δηλώσεις κορυφαίων στελεχών της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ
Στις δηλώσεις κορυφαίων στελεχών της Fed αναφέρεται report της Phoenix Capital, μέσω των οποίων υποδεικνύεται ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ μάλλον γνωρίζει πολύ καλά ότι οι αγορές έχουν φθάσει σε επίπεδο φούσκας.
Μία φούσκα την οποία, σύμφωνα με την Phoenix Capital, δημιούργησε η ίδια η Fed με την πολιτική της από την έναρξη της κρίσης το 2008 έως και σήμερα.
Όπως αναφέρεται στο report, η Fed προχώρησε σε αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στην τελευταία της συνεδρίαση και άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν επιπλέον τρεις αυξήσεις εντός του 2018.
Η Fed ακολουθεί αυτήν την τακτική την ίδια ώρα που οι υπόλοιπες μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες διατηρούν αμετάβλητα τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης.
Φυσιολογικό είναι, λοιπόν, κάποιος να αναρωτηθεί γιατί η Fed ακολουθεί αυτήν την τακτική.
Στο report της Phoenix Capital καταγράφονται ορισμένες δηλώσεις είτε στελεχών της Fed είτε από τις επίσημες ανακοινώσεις της.
Τον Ιούνιο του 2017 σε ανακοίνωσή της η τράπεζα τόνισε ότι «τα προβλεπόμενα P/Es για τις μετοχές έχουν φθάσει σε επίπεδα πολύ πάνω από τον μέσο όρο των τελευταίων 30 ετών».
Τον Ιούλιο του 2017 στα πρακτικά αναφέρονταν ότι: «από τον Απρίλιο έως και σήμερα η αβεβαιότητα λόγω της κατακόρυφης ανόδου των αποτιμήσεων έχει ενισχυθεί.
Οι αποτιμήσεις παραμένουν ιδιαίτερα υψηλές και μπορεί να ενισχυθούν περαιτέρω σε μία περίοδο που η μεταβλητότητα είναι σχεδόν ανύπαρκτη».
Η Janet Yellen, μιλώντας σε πάνελ του ΔΝΤ, τον Οκτώβριο του 2017, τόνισε πως «οι αποτιμήσεις των αγορών είναι σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, ιδιαίτερα εάν υπολογιστούν βάσει των P/Es».
Στα πρακτικά της Fed τον Οκτώβριο του 2017 τονίζονταν ότι «εξαιτίας του συνδυασμού υψηλών αποτιμήσεων σε αρκετά assets και της ανύπαρκτης μεταβλητότητας αρκετά μέλη του διοικητικού συμβουλίου εξέφρασαν φόβους ότι δημιουργούνται ανισορροπίες στο χρηματοοικονομικό σύστημα».
Η Janet Yellen, στη συνέντευξη Τύπου στις 13/12 υποστήριξε ότι «οι αποτιμήσεις των μετοχών βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο που μπορούν να φθάσουν».
Θα πρέπει να ξεκαθαριστεί, συνεχίζει το report της Phoenix Capital, ότι βασικός ρόλος της Fed είναι η διατήρηση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος.



Με απλά λόγια η Fed θα πρέπει, πάντα, να είναι ιδιαίτερα προσεκτική αναφορικά με τις δηλώσεις των στελεχών της ή τις ανακοινώσεις της.
Όπως έχει πει και στο παρελθόν ο επικεφαλής της Ben Beranke «η Fed είναι 98% δηλώσεις και 2% πράξεις».
Όμως εάν εξετάσει κάποιος όλες τις παραπάνω δηλώσεις καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Fed έχει φθάσει στο συμπέρασμα ότι η αγορά βρίσκεται σε κατάσταση φούσκας.
Καλό θα ήταν οι επενδυτές αντί να εξετάζουν τα P/Es (με δεδομένο ότι τα κέρδη μίας επιχείρησης μπορούν να… μαγειρευτούν λογιστικά), θα πρέπει να στρέψουν την προσοχή τους στα P/Ss (Price to Sales), καθώς οι πωλήσεις είναι πολύ δύσκολο να χειραγωγηθούν.
Εάν εξετάσετε το P/S του S&P 500 θα ανακαλύψετε ότι έχει ξεπεράσει το προηγούμενο ιστορικό ρεκόρ του το οποίο είχε αγγίξει το 1999.
Σε συνδυασμό με τις δηλώσεις της Fed ίσως τελικά οι επενδυτές πεισθούν ότι όντως οι αγορές βρίσκονται σε διαδικασία φούσκας και… πράξουν αναλόγως.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης