Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ιαπωνία: Ανακατασκευάζει πλοίο σε αεροπλανοφόρο ενόψει απειλών από Β. Κορέα και Κίνα

Ιαπωνία: Ανακατασκευάζει πλοίο σε αεροπλανοφόρο ενόψει απειλών από Β. Κορέα και Κίνα
Η Ιαπωνία δεν είχε πλήρως ανεπτυγμένα αεροπλανοφόρα από την ήττα της στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο το 1945
Η Ιαπωνία εξετάζει το ενδεχόμενο ανακατασκευής του πολεμικού ελικοφόρου πλοίου Izumo, με σκοπό να μπορούν να προσγειωθούν τα αμερικανικά μαχητικά F-35B, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, καθώς το Τόκιο προβληματίζεται από την επέκταση του πολεμικού ναυτικού της Κίνας και την πυρηνική ανάπτυξη της Βόρειας Κορέας.
Η Ιαπωνία δεν είχε πλήρως ανεπτυγμένα αεροπλανοφόρα από την ήττα της στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο το 1945.
Οποιαδήποτε ανακατασκευή του Izumo θα στοχεύει στην προετοιμασία για ένα σενάριο, όπου οι αεροδιάδρομοι στην Ιαπωνία είχαν καταστραφεί από επιθέσεις με πυραύλους και στην ενίσχυση της άμυνας γύρω από τα νοτιοδυτικά νησιά της Ιαπωνίας, όπου η θαλάσσια δραστηριότητα της Κίνας έχει αυξηθεί.
Κυβερνητικές πηγές κοντά στο θέμα δήλωσαν ότι η ιαπωνική κυβέρνηση εξετάζει την πιθανή μελλοντική προμήθεια αεροσκαφών F-35B, τα οποία μπορούν να απογειώνονται και να προσγειώνονται κάθετα, καθώς εξετάζει την αναδιαμόρφωση του Izumo.
Το Izumo, το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο της Ιαπωνίας μήκους 248 μέτρων, έχει σχεδιαστεί με γνώμονα τη φιλοξενία των αεροπλάνωF-35B.
Ο ανελκυστήρας που συνδέει το κατάστρωμα με το υπόστεγο μπορεί να μεταφέρει το αεροσκάφος, ανέφεραν οι πηγές.
Πιθανά μέτρα ανακατασκευής περιλαμβάνουν την προσθήκη καμπύλης ράμπας στο τέλος του θαλάμου διακυβέρνησης, τη βελτίωση της αντοχής στη θερμότητα του καταστρώματος και την ενίσχυση της ικανότητας ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας του πλοίου.
Ωστόσο, ο ιάπωνας υπουργός Άμυνας Itunori Onodera δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν έλαβε συγκεκριμένα μέτρα για την ανακατασκευή του Izumo.
"Όσον αφορά την άμυνα μας, διεξάγουμε διαρκώς διάφορες έρευνες, αλλά δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη έρευνα σχετικά με την εισαγωγή των F-35B ή την αναδιαμόρφωση των πλοίων της κατηγορίας Izumo", δήλωσε ο Onodera στους δημοσιογράφους την Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2017.
Το Izumo έχει ένα αδελφό πλοίο που ονομάζεται Kaga.
Η Ιαπωνία έχει πραγματοποιήσει συχνά κοινές ασκήσεις με αμερικανικά αεροπλανοφόρα τους τελευταίους μήνες, για να ενισχύσει την ένταση στη Βόρεια Κορέα.
Μία κυβερνητική πηγή κάλεσε αυτές τις ασκήσεις "μια μεγάλη ευκαιρία να δούμε με τα μάτια μας πώς ο αμερικανικός στρατός χειρίζεται τα αεροπλανοφόρα τους" καθώς η Ιαπωνία εξετάζει την πιθανή μετατροπή του Izumo σε αεροπλανοφόρο.
Το άρθρο 9 του ιαπωνικού συντάγματος, αν εφαρμοστεί κυριολεκτικά, απαγορεύει τη διατήρηση ενόπλων δυνάμεων.
Η κυριότητα ενός αεροπλανοφόρου θα μπορούσε να θέσει ένα ζήτημα συνταγματικότητας, σύμφωνα με πηγές, έτσι ώστε η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το ζήτημα στις νέες κατευθυντήριες γραμμές του Εθνικού Προγράμματος Άμυνας που θα καταρτιστούν μέχρι τα τέλη του 2018.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης