Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η Αίγυπτος κάνει έκκληση διεθνών εμπειρογνωμόνων για τη διαφωνία στο φράγμα του Νείλου

Η Αίγυπτος κάνει έκκληση διεθνών εμπειρογνωμόνων για τη διαφωνία στο φράγμα του Νείλου
Οι χώρες έχουν υποστηρίξει την κοινή χρήση των υδάτων τους για δεκαετίες
Η Αίγυπτος δήλωσε την Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2017 ότι έχει προτείνει στην Αιθιοπία και το Σουδάν να καλέσουν διεθνείς εμπειρογνώμονες για να βοηθήσουν στην επίλυση μίας διαμάχης, σχετικά με σχέδιο της Αιθιοπίας για την κατασκευή φράγματος στον ποταμό Νείλο.
Η Αίγυπτος φοβάται ότι η υδροηλεκτρική μονάδα θα περιορίσει τα νερά που ρέουν από τις ορεινές περιοχές της Αιθιοπίας, μέσω των ερήμων του Σουδάν στα χωράφια και τις δεξαμενές της.
Η Αιθιοπία, που θέλει να γίνει ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ενέργειας της Αφρικής, λέει ότι δεν θα υπάρξει τέτοιο πρόβλημα.
Υπουργοί από την Αιθιοπία και την Αίγυπτο συναντήθηκαν την Τρίτη προκειμένου να επιλύσουν μία διαφωνία σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του μεγάλου φράγματος ύψους 4 δισ. δολαρίων, το οποίο εξακολουθεί να χτίζεται.
Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Sameh Shoukry δήλωσε ότι δεν κατάφεραν να επιτύχουν σημαντική πρόοδο από τότε που τα τρία έθνη συναντήθηκαν για τελευταία φορά τον Νοέμβριο 2017.
"Από πρακτική άποψη, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι οι τεχνικές συζητήσεις, δεν έχουν αποφέρει επαρκή αποτελέσματα για να μπορέσουν οι διαδικασίες να προχωρήσουν", δήλωσε ο Shoukry στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση στην Αντίς Αμπέμπα.
Πρότεινε οι χώρες να καλέσουν εξωτερικούς εμπειρογνώμονες, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Οι αξιωματούχοι που συμμετείχαν στις συνόδους, ανέφεραν ότι η Αίγυπτος είχε προτείνει τη συμμετοχή ενός διεθνούς οργανισμού όπως η Παγκόσμια Τράπεζα.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιθιοπίας, Workneh Gebeyehu, δήλωσε στην ίδια συνέντευξη Τύπου ότι αναζητούσε μια κατάσταση win-win, αλλά δεν σχολίασε κάτι για την αιγυπτιακή πρόταση.
Οι χώρες έχουν υποστηρίξει την κοινή χρήση των υδάτων τους για δεκαετίες, ενώ οι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι οι διαμάχες θα μπορούσαν τελικά να οδηγήσουν σε σύγκρουση.
Το Σουδάν και η Αιθιοπία, δηλώνουν ότι η Αίγυπτος αρνήθηκε να αποδεχθεί τροπολογίες που είχαν υποβάλει στην περιβαλλοντική έκθεση.
Μία άλλη πηγή διαφωνίας είναι εάν πρέπει να επιτραπεί στην Αιθιοπία να ολοκληρώσει την κατασκευή του φράγματος πριν από τις διαπραγματεύσεις, για να εξασφαλίσει ότι οι ροές ύδατος δεν θα έχουν κατασκευαστεί.
Αιγύπτιοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι αυτό θα παραβίαζε τη συμφωνία που υπογράφηκε και από τις τρεις χώρες το 2015 για τη διασφάλιση της διπλωματικής συνεργασίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης