Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

ΟΛΘ: Οι υπογραφές έπεσαν, η καχυποψία παραμένει… - Το μεγάλο «αγκάθι» της κοινοπραξίας

tags :
ΟΛΘ: Οι υπογραφές έπεσαν, η καχυποψία παραμένει… - Το μεγάλο «αγκάθι» της κοινοπραξίας
Θα υπάρξει ισόποση της εγγυητικής κατάθεση χρημάτων σε τράπεζα που εδρεύει στην Ε.Ε για να «διασκεδασθούν» οι εντυπώσεις που άφησε η έκδοση εγγυητικής από ρωσική τράπεζα
«Ανοικτές πληγές» άφησε στην κοινοπραξία, που αποκτά το 67% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΘ, το πρόβλημα, που ανέκυψε με την μη αποδοχή της πρώτης εγγυητικής επιστολής, την οποία είχε εκδώσει η ρωσική τράπεζα Promsvyazbank.
Παρ ότι το θέμα ξεπεράστηκε, με την έκδοση νέας εγγυητικής από την ίδια τράπεζα, η οποία έγινε αποδεκτή και η σύμβαση πώλησης του 67% έναντι τιμήματος 231,9 εκατ. ευρώ υπογράφηκε κανονικά στις 21 Δεκεμβρίου, ο απόηχος του προβλήματος ταλανίζει ακόμη την κοινοπραξία.
Η έκδοση εγγυητικής από ρωσική τράπεζα, η οποία μάλιστα κρατικοποιήθηκε, ενίσχυσε το κλίμα καχυποψίας καθώς είχαν προηγηθεί οι αιχμές του Αμερικάνου πρέσβη στην Αθήνα Τζ. Πάιατ.
Ο Αμερικάνος πρέσβης έθεσε ευθέως θέμα διαφάνειας για την κοινοπραξία, που αγοράζει τον ΟΛΘ, σημειώνοντας «είναι ασαφές ποιοι είναι οι πραγματικοί επενδυτές και από πού προέρχονται τα χρήματά τους».
Η εμπλοκή με την εγγυητική της Promsvyazbank ανέδειξε περαιτέρω το θέμα καθώς δημιουργήθηκαν ερωτήματα πως μια κοινοπραξία, στην οποία κυριαρχούν γαλλογερμανικά συμφέροντα εκδίδει εγγυητική από ρωσική τράπεζα.
Για να «διασκεδασθούν» οι παραπάνω εντυπώσεις, η κοινοπραξία κατόπιν πιέσεων, επιχείρησε να εκδώσει νέα εγγυητική από αυστριακή τράπεζα, πριν την 21η Δεκεμβρίου και την υπογραφή της σύμβασης πώλησης.
Το εγχείρημα δεν κατέστη τεχνικά εφικτό, με αποτέλεσμα να συμφωνηθεί ότι εντός 15νθημέρου θα υπάρξει ισόποση της εγγυητικής κατάθεση χρημάτων, σε τράπεζα που εδρεύει στην Ε.Ε ( σ.σ πιθανόν στη Raiffeisen).
Προς την παραπάνω κατεύθυνση, ασκήθηκε πίεση όχι μόνο από την Αθήνα αλλά και το Παρίσι, καθώς η γαλλική Terminal Link συμμετέχει με 33% στην κοινοπραξία.
Εφόσον οι παραπάνω πληροφορίες επιβεβαιωθούν, η σύμβαση παραχώρησης θα επικυρωθεί από τη Βουλή και η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί, σύμφωνα με εκτιμήσεις, εντός του πρώτου τριμήνου του 2018.
Η κοινοπραξία θα καταβάλει τίμημα 231,92 εκατ. ευρώ ενώ δεσμεύεται να προχωρήσει σε επενδύσεις τουλάχιστον 180 εκατ. ευρώ την επόμενη επταετία.
Επιπρόσθετα με βάση τη σύμβαση παραχώρησης το Δημόσιο θα εισπράττει το 3,5% του κύκλου εργασιών του ΟΛΘ και τα αναμενόμενα έσοδα από την παραπάνω προμήθεια θα ξεπεράσουν σωρευτικά τα 170 εκατ. ευρώ.
Επιπρόσθετα, το ΤΑΙΠΕΔ θα λαμβάνει μερίσματα για το εναπομείναν 7,22% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΘ, ενώ η κοινοπραξία θα προχωρήσει και σε πρόσθετες επενδύσεις μέχρι τη λήξη της παραχώρησης το 2051.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης