Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Natixis: Η νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών προκάλεσε τη μανία για το bitcoin

tags :
Natixis: Η νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών προκάλεσε τη μανία για το bitcoin
Oι κεντρικές τράπεζες έχουν δεχθεί κριτική για τις στρεβλώσεις που δημιουργούν οι νομισματικές πολιτικές τους
Στον ρόλο που έπαιξαν οι νομισματικές πολιτικές των κεντρικών τραπεζών στην ενίσχυση της επιθυμίας για το bitcoin αναφέρονται οι αναλυτές της Natixis.
«Οι κεντρικές τράπεζες στις χώρες του ΟΟΣΑ επί 20 χρόνια εφαρμόζουν νομισματικές πολιτικές με ένα εξαιρετικό αμφισβητήσιμο τρόπο: σημαντική αύξηση της ρευστότητας, έκρηξη των φούσκων, υπερβολικό χρέος ακόμη και σε κατάσταση πλήρους απασχόλησης» επισημαίνουν σε σχετική τους ανάλυση.
Κατά συνέπεια οι κεντρικές τράπεζες έχουν δεχθεί κριτική για την αποσταθεροποιητική τους συμπεριφορά, τη χειραγώγηση των χρηματοοικονομικών αγορών και τις στρεβλώσεις που δημιουργούν οι νομισματικές πολιτικές τους.
«Αυτό έχει οδηγήσει σε επιθυμία για ένα είδος νομίσματος που δεν είναι υπό τον έλεγχο των κυβερνήσεων και των κεντρικών τραπεζών και δεν επηρεάζεται από την αποσταθεροποιητική συμπεριφορά τους: το bitcoin είναι ξεκάθαρα αποτέλεσμα αυτής της επιθυμίας» τονίζουν οι αναλυτές της Natixis.
Ωστόσο επισημαίνουν ότι η θεραπεία είναι χειρότερη από την ασθένεια.
Καθώς η προσφορά του bitcoin είναι εξωγενής, η αύξηση της ζήτησης για το bitcoin συνέβαλε στην αύξηση της τιμής του, δημιουργώντας μια φούσκα που είναι επίσης εξαιρετικά αποσταθεροποιητική.
Η τιμή ενός χρηματοοικονομικού asset, του οποίου η προσφορά δεν προσαρμόζεται ανάλογα με τη ζήτηση, μπορεί να φτάσει σε οποιοδήποτε επίπεδο: η προσφορά χρήματος πρέπει να διαχειρίζεται έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στην ανάγκη της οικονομίας για χρήματα.
Αυτό είναι αναπόφευκτο.
«Έτσι, η σωστή λύση δεν είναι το bitcoin, αλλά λογικές κεντρικές τράπεζες που μπορούν να διαχειριστούν τη διαδικασία προσφοράς χρήματος με ένα τρόπο που δεν αποσταθεροποιητικός» τονίζεται στην ίδια ανάλυση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης