Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Stratfor: Παρά τις αυξημένες εντάσεις στη Β. Κορέα, δε θα ξεσπάσει πυρηνικός πόλεμος το 2018

tags :
Stratfor: Παρά τις αυξημένες εντάσεις στη Β. Κορέα, δε θα ξεσπάσει πυρηνικός πόλεμος το 2018
Το αμερικανικό κέντρο στρατηγικών μελετών Stratfor ότι οι ΗΠΑ δε θα προχωρήσουν σε επίθεση κατά της Πιονγιάνγκ
Την εκτίμησή τους ότι παρά την πυρηνική απειλή της Βόρειας Κορέας δε θα ξεσπάσει πυρηνικός πόλεμος το 2018 εξέφρασαν σήμερα (27/12) οι αναλυτές του κέντρου στρατηγικών μελετών Stratfor, στο πλαίσιο των ετήσιων προβλέψεων για τα παγκόσμια τεκτενόμενα το ερχόμενο έτος.
Συγκεκριμένα, η Stratfor εκτιμά ότι οι ΗΠΑ δε θα προχωρήσουν σε κάποια επίθεση κατά της Βόρειας Κορέας, με στόχο τα πυρηνικά όπλα της Πιονγιάνγκ, η οποία ωστόσο θα καθιερωθεί στο παγκόσμιο στερέωμα ως πυρηνική απειλή.
Αντ' αυτού, η Ουάσινγκτον αναμένεται να ενισχύσει τους εμπορικούς της δεσμούς με τη Νότια Κορέα, προκειμένου να βελτιώσει το σύστημα άμυνας της Σεούλ, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει τους πιθανούς κινδύνους της Πιονγιάνγκ.
Παράλληλα, εκτιμά ότι η διοίκηση Trump θα διατηρήσει τη σκληρή της στάση αναφορικά με τις εμπορικές της συμφωνίας, ωστόσο οι υπάρχοντες νομικοί περιορισμοί ενδέχεται να αποτρέψουν μία απομάκρυνση της από τη συμφωνία ελέυθερων συναλλαγών της Βορείου Αμερικής.
Σε ότι αφορά τις εξελίξεις στον κλάδο του πετρελαίου, το Stratfor εκτιμά ότι ορισμένες χώρες που συμμετέχουν στη συμφωνία του ΟΠΕΚ και που έχουν μικρότερο όγκο παραγωγής ενδέχεται να αποχωρήσουν, ώστε να αποφύγουν τις περαιτέρω περικοπές στις εξαγωγές τους.
Ωστόσο, ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, οι τιμές του μαύρου χρυσού είναι πιθανό να παραμείνουν σταθερές στα σχετικά υψηλά επίπεδα των τελευταίων εβδομάδων.
Επιπλέον, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Ρωσία πιθανότατα να προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί τις εμπορικές αντιπαραθέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας προκειμένου να οικοδομήσει μία συμμαχία με το Πεκίνο, καθώς και να επωφεληθεί από τις εντάσεις σχετικά με τη συμφωνία πυρηνικού αφοπλισμού του Ιράν και την επιτυχημένη υπεράσπιση του προέδρου της Συρίας, Bashad Al Assad.
Μάλιστα, το Stratfor χαρακτηρίζει τις τακτικές της Ρωσίας για τη διάσπαση των ΗΠΑ και των ευρωπαίων συμμάχων ως «υβριδικό πόλεμο».
Όλα αυτά είναι πιθανό να χρησιμεύσουν ως «φόντο» για τους επενδυτές που προσπαθούν να επεκτείνουν τα κέρδη τους από τις χρηματοπιστωτικές αγορές και κατά το 2018, σύμφωνα με τους αναλυτές, θέτοντας ωστόσο αμφιβολίες σχετικά με το αν οι μετοχές μπορούν να διατηρήσουν την ανοδική τους στάση.
«Κοιτώντας αυτή τη στιγμή τον πλανήτη, υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία», τονίζει η αντιπρόεδρος παγκόσμιων αναλύσεων του Stratfor, Reva Goujon, προσθέτοντας όμως ότι οι προκλήσεις δεν υποχωρούν.
Ωστόσο, η αγορά είναι συνηθισμένη με τέτοιου είδους κινδύνους καθόλη τη διάρκεια του έτους, τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε παγκόσμια επίπεδο, ενώ ακόμα και οι πιο απαισιόδοξοι σκεπτικιστές του Donald Trump εκτιμούν ότι ο ίδιος μπλοφάρει όταν κάνει λόγο για ενδεχόμενο πόλεμο με τη Βόρεια Κορέα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης