Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BBH: Η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις αγορές assets και κατά το 2018

BBH: Η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις αγορές assets και κατά το 2018
Μετά τον Σεπτέμβριο (2018), η ΕΚΤ θα περιορίσει τις αγορές assets δεν θα τις καταργήσει
Την εκτίμηση ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει την ασυνήθιστη νομισματική της πολιτική και κατά το 2018 εκφράζουν οι αναλυτές της Brown Brothers Harriman.
«Αναμένουμε ότι η ΕΚΤ θα μειώσει της μηνιαίες αγορές το τέταρτο τρίμηνο του 2018 και δεν θα τις τερματίσει το Σεπτέμβριο» επισημαίνει σε σχετική του ανάλυση ο Marc Chandler.
Επίσης εκφράζει την ανησυχία του ότι γύρω στα μέσα του επόμενου έτους, ένα παράγοντας εκτός του άμεσου ελέγχου της ΕΚΤ ενδέχεται να προκαλέσει συρρίκνωση του ισολογισμού.
«Αυτό που έχουμε στο μυαλό μας είναι ότι όταν η ΕΚΤ σκιαγραφεί την καθοδήγηση της για τον Σεπτέμβριο, οι τράπεζες θα μπορέσουν να αποπληρώσουν τα χρέη τους στο πλαίσιο των στοχοθετημένων μακροπρόθεσμων repos» τονίζει στην ανάλυση του.
Λαμβάνοντας υπόψη τα αρνητικά επιτόκια που προσφέρει η ΕΚΤ και το βραχυπρόθεσμο όριο της καμπύλης, η μεγάλη ρευστότητα, οι ευνοϊκοί δείκτες καταθέσεις/δάνεια και η χλιαρή ζήτηση για πίστωση από νοικοκυριά και μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, ο αναλυτής της ΒΒΗ υποψιάζεται ότι ορισμένοι θα επιλέξουν να αποπληρώσουν νωρίτερα.
Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του ισολογισμού της κεντρικής τράπεζας.
Η επιστροφή ενός μέτριου μεριδίου από τα περισσότερα από 700 δισ. ευρώ που δανείστηκαν στο πλαίσιο της διευκόλυνσης θα μπορούσε να αντισταθμίσει μήνες αγορών της ΕΚΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης