Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δορυφόροι των ΗΠΑ εντόπισαν παράνομη πώληση πετρελαίου από την Κίνα στη Βόρειο Κορέα

tags :
Δορυφόροι των ΗΠΑ εντόπισαν παράνομη πώληση πετρελαίου από την Κίνα στη Βόρειο Κορέα
Δορυφόροι των ΗΠΑ εντόπισαν παράνομη πώληση πετρελαίου από την Κίνα στη Βόρειο Κορέα
Σύμφωνα με μέσα μαζικής ενημέρωσης της Νότιας Κορέας, οι κατασκοπευτικοί δορυφόροι των ΗΠΑ έχουν φωτογράφισαν περίπου 30 παράνομες συναλλαγές που αφορούν κινεζικά πλοία που πωλούν πετρέλαιο στη Βόρεια Κορέα στη Δυτική Θάλασσα τον Οκτώβριο του 2017.
Οι φωτογραφίες έδειξαν ότι μεγάλα κινεζικά τροφοδότησαν με μεγάλες ποσότητες πετρελαίου βορειοκορεατικά πλοία στο τμήμα της Δυτικής Θάλασσας πλησιέστερα στην Κίνα από τη Νότια Κορέα.
Οι δορυφορικές εικόνες έδειξαν ακόμη και τα ονόματα των πλοίων.
Μια κυβερνητική πηγή στη Σεούλ είπε ότι "πρέπει να επικεντρωθούμε στο γεγονός ότι το παράνομο εμπόριο ξεκίνησε μετά από ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών το Σεπτέμβριο του 2017 που επέβαλε δραστικά ανώτατα όρια στις εισαγωγές πετρελαϊκών προϊόντων στη Βόρεια Κορέα".
Στα χαρτιά το εμπόριο της Κίνας με τη Βόρεια Κορέα πρόσφατα κατέρρευσε καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος D. Trump εξέδωσε νέες κυρώσεις τον Σεπτέμβριο του 2017, στοχεύοντας στις εισαγωγές διυλισμένων πετρελαϊκών προϊόντων της Βόρειας Κορέας.
Τον Νοέμβριο του 2017 το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις σε έξι επιπλέον ναυτιλιακές και εμπορικές εταιρείες της Βόρειας Κορέας και σε 20 από τα πλοία τους μετά την εμφάνιση των δορυφορικών εικόνων.
Στην παρακάτω εικόνα, πλοίο της Βόρειας Κορέας που ονομάζεται Ryesonggang 1, αναγνωρίστηκε εύκολα και συνδέθηκε με την παράνομη πώληση πετρελαίου από την Κίνα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Chosun Media της Νότιας Κορέας, "τα δύο πλοία φαίνεται να εμπορεύονται παράνομα πετρέλαιο από πλοίο σε πλοίο για να παρακάμπτουν κυρώσεις".
Το εμπόριο μεταξύ πλοίων με πλοίο με τη Βόρεια Κορέα στην ανοικτή θάλασσα απαγορεύεται από την απόφαση 2375 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που εγκρίθηκε τον Σεπτέμβριο το 2017, αλλά τέτοιες παραβιάσεις είναι σχεδόν αδύνατο να εντοπιστούν, εκτός εάν η Κίνα προχωρήσει σε επιθετική πάταξη του λαθρεμπορίου.
Τον Νοέμβριο του 2017, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας τέθηκε κατά των νέων κυρώσεων από τις ΗΠΑ που επιβλήθηκαν κατά κινέζων εμπόρων που συνεργάζονται με τους Βορειοκορεάτες.
Εν τω μεταξύ, παρά το γεγονός ότι ο D. Trump και οι ΗΠΑ γιορτάζουν τον τελευταίο γύρο νέων κυρώσεων που επιβλήθηκαν την περασμένη εβδομάδα κατά της Βόρειας Κορέας από τα Ηνωμένα Έθνη, η παράνομη διακίνησης προϊόντων μεταξύ της Κίνας και της Βόρειας Κορέας θα επεκταθεί σίγουρα.
Το ερώτημα λοιπόν είναι ότι όλες οι διπλωματικές οδοί έχουν εξαντληθεί και η Κίνα παραβιάζει την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τι θα συμβεί στη συνέχεια;




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης