Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Στις τράπεζες το κλειδί της επιτυχίας του Εξωδικαστικού - Μόλις 14.000 εταιρίες έχουν ζητήσει ρύθμιση οφειλών

Στις τράπεζες το κλειδί της επιτυχίας του Εξωδικαστικού - Μόλις 14.000 εταιρίες έχουν ζητήσει ρύθμιση οφειλών
«Εμπόδια» στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό βάζουν οι τράπεζες
«Εμπόδια» στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό βάζουν οι τράπεζες, οι οποίες θέλουν να έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο.
Έως έναν βαθμό είναι δικαιολογημένη η συμπεριφορά τους καθώς οι τράπεζες έχουν δώσει κεφάλαια  στις επιχειρήσεις και  διεκδικούν να τα πάρουν πίσω ενώ οι άλλοι φορείς όπως είναι τα Ασφαλιστικά Ταμεία και η εφορία μετρούν μόνο οφειλές και χρέη από τις επιχειρήσεις.
Τα Ασφαλιστικά Ταμεία και η Εφορία δεν δίνουν περίοδο χάριτος στις επιχειρήσεις πριν επέλθει το αδιέξοδο για τους οφειλέτες ενώ ο βασικός  χρηματοδότης των επιχειρήσεων είναι το τραπεζικό σύστημα.
Η σχετικά χαμηλή προσέλευση των επιχειρήσεων να ενταχθούν στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό έχεις ως αφετηρία τις τράπεζες,οι οποίες στην πράξη «φρενάρουν» τις προσδοκίες ένταξης τους διότι  είναι ο μοναδικός  χρηματοδότης.
Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες έχουν μόνο απαιτήσεις οφειλές και χρέη ενώ οι τράπεζες έχουν δώσει «ζεστό» χρήμα.  
Οι τράπεζες μόλις ενημερωθούν για την πρόθεση των επιχειρηματιών για την ένταξή τους στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό αμέσως  λαμβάνουν τα μέτρα τους διότι δεν επιθυμούν να φθάσουν να έχουν «συνεταίρους» την εφορία και τα ασφαλιστικά Ταμεία.
Πρόκειται για  μια διαδικασία που κινείται στην κόψη του ξυραφιού καθώς βάζει στη ίδια ζυγαριά τον χρηματοδότη με τους υπόλοιπους.
Οι τράπεζες για να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους διαμορφώνουν συνθήκες πίεσης στους ενδιαφερόμενους που θέλουν να ενταχθούν στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό και προχωρούν σε «πάγωμα» των τραπεζικών τους λογαριασμό.
Στην πράξη ζητούν πρόσβαση και μεγαλύτερη ευχέρεια στα οικονομικά της εταιρείας αναφορικά με τις οφειλές προς τρίτους.
Αυτός είναι και λόγος που η πλατφόρμα του Εξωδικαστικού Μηχανισμού έχει δεχθεί μόλις 14.000 αιτήσεις, ενώ έχουν φθάσει στο τελικό στάδιο 380 αιτήσεις με ανάθεση στον διαπραγματευτή.
Σύμφωνα με πληροφορίες τις επόμενες ημέρες αναμένεται να έχουμε την πρώτη απόφαση στην οποία θα περιλαμβάνονται και οι τράπεζες.
Δηλαδή θα δούμε στην πράξη το «κούρεμα» που αποδέχθηκαν οι τράπεζες στα δάνεια που χορήγησαν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τράπεζες πρόσφατα έβγαλαν ακίνητα σε πλειστηριασμό κατασκευαστικής εταιρείας διότι η πρόταση που έκανε στις τράπεζες δεν ήταν αποδεκτή με αποτέλεσμα να προχωρήσουν στην εκποίηση περιουσιακών στοιχείων της εταιρεία με  σκοπό την είσπραξη ενός μέρους της οφειλής.
Οι επικείμενες αποφάσεις από το διαπραγματευτή του Εξωδικαστικού Μηχανισμού θα έχουν χαρακτήρα «πιλότου» και για τις υπόλοιπες εταιρείες καθώς θα διαφανεί η στρατηγική των τραπεζών.
Πάντως μέχρι σήμερα το Δημόσιο έχει αποδεχθεί κούρεμα στα επίπεδα του 85%.
Αξιόπιστη πηγή από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης θεωρεί ότι μετά τις πρώτες αποφάσεις οι οποίες θα περιλαμβάνουν  και τις τράπεζες θα φθάσουν περισσότερες εταιρείες στο τελικό στάδιο για η διάσωσή τους.  

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr   
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης