Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Η Ρωσία δημιουργεί δύο μόνιμες βάσεις στη Συρία για να φιλοξενήσει πυρηνικά πολεμικά πλοία

Η Ρωσία δημιουργεί δύο μόνιμες βάσεις στη Συρία για να φιλοξενήσει πυρηνικά πολεμικά πλοία
Η Ρωσία εγκαθιστά δύο μόνιμες βάσεις στη Συρία για να φιλοξενήσει πυρηνικά πολεμικά πλοία
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι βρίσκεται τώρα στη διαδικασία δημιουργίας δύο μόνιμων στρατιωτικών βάσεων στη Συρία, αφού ο Πρόεδρος Putin ενέκρινε τις διαπραγματεύσεις με τη συριακή κυβέρνηση.
Παρόλο που η Ρωσία διατηρεί μόνο δέκα στρατιωτικές βάσεις σε ξένο έδαφος, οι εγκαταστάσεις στο Tartus και στο Khmeimim θα είναι οι πιο στρατηγικά τοποθετημένες, επιτρέποντας μια αυξανόμενη και μόνιμη ρωσική παρουσία στη Μεσόγειο, κάτι που έχει ήδη προκαλέσει ανησυχία στη Δύση.
Αν και ο Putin ανήγγειλε επίσημα τη σχεδιαζόμενη απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από τις ενεργές επιχειρήσεις στη Συρία στις αρχές Δεκεμβρίου 2017, υπήρχαν παράλληλα σχέδια που άρχιζαν τουλάχιστον νωρίς το καλοκαίρι για να διατηρήσουν μια μικρότερη μόνιμη παρουσία με βάση συμφωνία με την κυβέρνηση της Δαμασκού για να φιλοξενήσουν ρωσικές δυνάμεις για τουλάχιστον 49 ακόμη χρόνια, η οποία περιλαμβάνει την επιλογή να παραταθεί περαιτέρω.
Το προσωπικό και το στρατιωτικό υλικό θα τοποθετηθούν σε μόνιμες ρωσικές βάσεις στο Tartus και το Khmeimim - οι οποίες βρίσκονται σε ή κοντά στη Μεσόγειο.




Ο ρώσος υπουργός Άμυνας Sergey Shoigu δήλωσε ότι "ξεκινήσαμε τη διαδικασία διαμόρφωσης των μόνιμων δυνάμεών μας στη Συρία".
Αν και η βάση Tartus λειτουργεί από το 1971 ως ρωσικός ναυτικός λιμένας και ως σημείο υτλικού τεχνικής υποστήριξης και όχι ως "βάση" και μέχρι πρόσφατα ήταν ελάχιστα στελεχωμένο κυρίως από πολιτικούς εργολάβους, θα υποβληθεί σε μαζική μετατροπή και επέκταση, η οποία θα περιλαμβάνει τη δυνατότητα φιλοξενίας πλοίων με πυρηνική ενέργεια.
Βάση της συμφωνίας με τη Συρία, η μελλοντική βάση θα επιτρέπει της φιλοξενία μέχρι και 11 ρωσικών πολεμικών πλοίων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που διαθέτουν πυρηνικά.
Η βάση Khmeimim βρίσκεται κοντά στη Λατάκια, τη μεγαλύτερη πόλη της Μεσογείου στη βορειοδυτική Συρία, και χτίστηκε δίπλα στο διεθνές αεροδρόμιο Bassel Al-Assad για να λειτουργήσει ως το στρατηγικό κέντρο της στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας κατά του Ισλαμικού Κράτους.
Έχει εξυπηρετήσει πρωτίστως ως θέση διοικητικής υποστήριξης αεροπορικής βάσης και πρωταρχικής στρατιωτικής μονάδας, από την οποία έχουν πετάξει ρωσικές αποστολές από το 2015, οι οποίες εξυπηρετούσαν τελικά τη μετατόπιση της συντριπτικής πτώσης του πολέμου υπέρ της κυβέρνησης Assad, η οποία τώρα έχει πάρει περίπου το 90% όλα τα εδάφη που υπήρχαν προηγουμένως από τρομοκράτες, αν και το μέλλον της βορειοανατολικής χώρας - το οποίο κρατείται από την κυριαρχία των Κούρδων και των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ SDF, παραμένει προς συζήτηση.
Εν τω μεταξύ, καθώς τα σχέδια για τις μόνιμες βάσεις έχουν επιβεβαιωθεί, η Ρωσία αναφέρει ότι το μεγαλύτερο μέρος των δυνάμεών της στη Συρία έχει ήδη μειωθεί, αν και αυτή αμφισβητείται επί του παρόντος τόσο από τις ομάδες αντιπολίτευσης του Πενταγώνου όσο και από τη Συρία, οι οποίες λένε ότι οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές και οι επιχειρήσεις σχετικά με την αύξηση του αργά.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι πάνω από 48.000 Ρώσοι στρατιωτικοί είχαν εγκατασταθεί στη Συρία από το 2015 έως το 2017 και ότι τουλάχιστον το ήμισυ αυτού του αριθμού αποσύρθηκαν μετά την επίσκεψη του V. Putin στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Khmeimim νωρίτερα αυτό το μήνα.
Και σύμφωνα με προηγούμενη δήλωση του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας, οι δυνάμεις τους ισχυρίστηκαν ότι βοηθούν στην εξάλειψη περισσότερων από 62.000 αγωνιστών κατά τη διάρκεια των δύο ετών τους μέσα στη χώρα.
Ωστόσο, το Πεντάγωνο παραμένει προφανώς σκεπτικό για τη ρωσική αποτελεσματικότητα εναντίον του ISIS και άλλων τρομοκρατών, ενώ οι ΗΠΑ ισχυρίζονται πρόσφατα ότι μόνος του είναι υπεύθυνος για την ήττα της τρομοκρατικής ομάδας, η οποία οδήγησε στη Μόσχα να προωθήσει τέτοιες αξιώσεις.
Τα γεράκια της Ουάσινγκτον είναι πιθανό να ισχυριστούν ότι οι ρωσικές μόνιμες βάσεις στη Συρία δικαιολογούν αρκετά το Πεντάγωνο να διατηρεί διαρκώς πάνω από δώδεκα μικρές στρατιωτικές βάσεις στα βόρεια και βορειοανατολικά της χώρας.
Μια εξίσου μακροπρόθεσμη ρωσική στρατιωτική παρουσία θα επιτρέψει στη Μόσχα να αναπτύξει αμέσως ή να δημιουργήσει τις δυνάμεις της στη Συρία, εάν η Δαμασκός έρθει υπό άμεση απειλή από τις εξωτερικές χώρες σε οποιοδήποτε σημείο στο εγγύς ή μακρινό μέλλον.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης