Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Αγωνία για το επικείμενο λουκέτο στην ΣΕΚΑΠ - Ενεργοποιείται η διαδικασία πτώχευσης, κρίσιμη η Παρασκευή (29/12)

tags :
Αγωνία για το επικείμενο λουκέτο στην ΣΕΚΑΠ - Ενεργοποιείται η διαδικασία πτώχευσης, κρίσιμη η Παρασκευή (29/12)
Κρίσιμη η συζήτηση του αιτήματος χορήγησης προσωρινής διαταγής στο διοικητικό Πρωτοδικείο Κομοτηνής την Παρασκευή 29/12/2017
Στο ζενίθ βρίσκεται η αγωνία για το επικείμενο λουκέτο στη ΣΕΚΑΠ, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στη συζήτηση τους αιτήματος χορήγησης προσωρινής διαταγής στο διοικητικό Πρωτοδικείο Κομοτηνής την Παρασκευή 29/12/2017.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΣΕΚΑΠ όρισε ως Νομικό - Ειδικό Σύμβουλο της εταιρείας, για τον χειρισμό όλων των σχετικών θεμάτων με την διαδικασία της πτώχευσης, τον Σεραφείμ Σωτηριάδη, ιδρυτή της δικηγορικής εταιρείας «Σεραφείμ Σωτηριάδης και Συνεργάτες Εταιρεία Δικηγόρων», με εξειδίκευση στα θέματα του πτωχευτικού δικαίου.
«Εκ των πρώτων ενεργειών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΣΕΚΑΠ αποτέλεσε ο ορισμός του κ. Σταύρου – Κωνσταντίνου Παπασπύρου του Χρυσοστόμου, ως νέου Γενικού Διευθυντή της ΣΕΚΑΠ, απόφαση για την οποία ενημερώθηκε και ενέκρινε ο κ. Σωτηριάδης», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.
Εν τω μεταξύ, παρών στο Δικαστικό Μέγαρο της Κομοτηνής, ετοιμάζονται να δώσουν οι 170 εργαζόμενοι της ΣΕΚΑΠ το πρωί της Παρασκευής 29/12 όταν θα εκδικάζονται τα αιτήματα ανάκλησης των αποφάσεων που αφορούν την επιβολή προστίμου 38,23 εκατ. ευρώ για τελωνειακές παραβάσεις σε εξαγωγές του 2008, δηλαδή πέντε χρόνια πριν προχωρήσει η εξαγορά της από τον όμιλο Σαββίδη.
Το πρόστιμο γνωστοποιήθηκε στην εταιρεία το Φεβρουάριο του 2016, δηλαδή τρία χρόνια μετά την εξαγορά της, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της ιδιοκτήτριας εταιρείας.
Η υπόθεση ήρθε στο φως το 2009, όταν εντοπίστηκε πλοίο ανοιχτά της Εύβοιας με λαθραία τσιγάρα από το εργοστάσιο της ΣΕΚΑΠ στην Ξάνθη.
Οι υπεύθυνοι του πλοίου συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν ενώπιον της δικαιοσύνης με την κατηγορία της απόπειρας λαθρεμπορίας (μιας και τα τσιγάρα παρέμειναν εντός του πλοίου).
Όπως προέκυψε από την εξέλιξη της υπόθεσης η μεγάλη ποσότητα των τσιγάρων παρασκευάστηκε στο εργοστάσιο της ΣΕΚΑΠ και ακολούθως πουλήθηκε σε υπεράκτια εταιρία στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.
Από την όλη υπόθεση ζημιώθηκε το Δημόσιο που έχασε εκατομμύρια από φόρους και δασμούς.
Χτες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης, οι τελευταίες εξελίξεις στη ΣΕΚΑΠ συζητήθηκαν εκτός ημερησίας διάταξης με τη συμμετοχή  εκπροσώπου της διοίκησης της ΣΕΚΑΠ, των  δύο σωματείων  των εργαζόμενων, αλλά και των επικεφαλής των παρατάξεων.
Τονίστηκε πως η εταιρία δεν συναινεί σε κρίσεις για τις αποφάσεις της δικαιοσύνης ή επιθέσεις, αλλά ζητά χρόνο να διαχειριστεί νομικά την υπόθεση, προσβάλλοντας την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου, χωρίς να μπλοκάρεται η διακίνηση των προϊόντων της εταιρίας από το Τελωνείο. Θα ακολουθήσει σύντομα  η έκδοση κοινού ψηφίσματος.

H ανακοίνωση του Δ.Σ.

Το ΔΣ της ΣΕΚΑΠ αποφάσισε την υποβολή δήλωσης παύσης πληρωμών, εφόσον δεν αποκατασταθεί άμεσα η επαπειλούμενη αδυναμία λειτουργίας - πληρωμών της εταιρείας.
Συγκεκριμένα, κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας, με θέμα τη λήψη έκτακτων μέτρων εξαιτίας της απορριπτικής απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής αναφορικά με το πρόστιμο των 38 εκατομμυρίων ευρώ για παραβάσεις του 2009, στο πλαίσιο των οποίων επιβλήθηκαν περιορισμοί στη δραστηριότητα της επιχείρησης από το αρμόδιο Τελωνείο, ελήφθη η απόφαση για την υποβολή δήλωσης παύσης πληρωμών, εφόσον δεν αποκατασταθεί άμεσα η επαπειλούμενη αδυναμία λειτουργίας - πληρωμών της εταιρείας.
Ήδη από σήμερα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΣΕΚΑΠ όρισε ως Νομικό - Ειδικό Σύμβουλο της εταιρείας, για τον χειρισμό όλων των σχετικών θεμάτων με την διαδικασία της πτώχευσης, τον κ. Σεραφείμ Σωτηριάδη, ιδρυτή της δικηγορικής εταιρείας «Σεραφείμ Σωτηριάδης και Συνεργάτες Εταιρεία Δικηγόρων», με εξειδίκευση στα θέματα του πτωχευτικού δικαίου.
Εκ των πρώτων ενεργειών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΣΕΚΑΠ αποτέλεσε ο ορισμός του κ. Σταύρου - Κωνσταντίνου Παπασπύρου του Χρυσοστόμου, ως νέου Γενικού Διευθυντή της ΣΕΚΑΠ, απόφαση για την οποία ενημερώθηκε και ενέκρινε ο κ. Σωτηριάδης.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr

Έκτακτη συνεδρίαση αποφάσισε να συγκαλέσει σήμερα 28/12 η διοίκηση της ΣΕΚΑΠ, προκειμένου τα μέλη του να συζητήσουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και να ξεκινήσουν την προετοιμασία για την διαδικασία αναγκαστικής πτώχευσης της εταιρίας.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «στο πλαίσιο της ουσιαστικής παρεμπόδισης της λειτουργίας της εταιρίας, λόγω της έκδοσης απορριπτικής απόφασης από το Εφετείο Κομοτηνής για το πρόστιμο ύψους 38 εκατ. ευρώ για παραβάσεις, οι οποίες έλαβαν χώρα το 2009, καθώς και της πρόσφατης απόφασης των τελωνειακών αρχών της Ξάνθης, η οποία κατέστησε ανέφικτη την πώληση προϊόντων στην εσωτερική αγορά, η ΣΕΚΑΠ ανακοινώνει την έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου».
Είναι χαρακτηριστικό πως στη συνεδρίαση έχουν κληθεί και θα συμμετάσχουν ειδικοί από κορυφαίες ελληνικές εταιρίες, που εξειδικεύονται σε θέματα πτωχεύσεων.

Αρνητική εξέλιξη με δυσμενείς επιπτώσεις

Έντονες είναι οι αντιδράσεις εργαζομένων, εκπροσώπων φορέων και κοινωνικών παραγόντων της Ξάνθης που ζητούν να δοθεί άμεσα λύση στο θέμα της ΣΕΚΑΠ, ώστε να μην οδηγηθεί σε αναγκαστικό κλείσιμο μια σημαντική επιχείρηση που στηρίζει την οικονομία της περιοχής.  
Εντελώς αρνητική εξέλιξη για την ΣΕΚΑΠ, τους εργαζόμενους, την Θράκη και την χώρα ολόκληρη, χαρακτηρίζει την κατάσταση, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης Στέλιος Μωραΐτης, ζητώντας «να βρεθεί άμεσα μια νομική ή πολιτική λύση, καλώντας τον Περιφερειάρχη να παρέμβει».
Στην Ξάνθη τονίζεται πως είναι αδιανόητο να κλείσει μια επιχείρηση που εδώ και 50 χρόνια αποτελεί οικονομικό πνεύμονα για την περιοχή.
«Δεν αντέχει ο νομός Ξάνθης να χάσει άλλες θέσεις εργασίας και κάτι τέτοιο δεν θα το επιτρέψουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, Άγγελος Μπεμπεκίδης.

Κοινή ανακοίνωση των δύο σωματείων των εργαζομένων

Με κοινή ανακοίνωση που υπογράφουν τα δύο σωματεία της ΣΕΚΑΠ, οι εργαζόμενοι παίρνουν θέση για τις πρόσφατες εξελίξεις και ζητούν στη στήριξη της απρόσκοπτης λειτουργίας της επιχείρησης.
Στην ανακοίνωση, που υπογράφουν οι Κ. Γαβριηλίδης και Δ. Σαμαράς αναφέρεται:
«Εμείς οι εργαζόμενοι της ΣΕΚΑΠ και οι οικογένειές μας με σθένος υποστηρίζουμε την αδιάκοπη λειτουργία της στην ακριτική περιοχή της Θράκης και τη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών των καπνοπαραγωγών, αγροτών και εργαζομένων, όπως την οραματίστηκε ο ιδρυτής της.
Αγωνιζόμαστε μαζί με το λαό της Θράκης και την τοπική κοινωνία για τη διατήρηση και ανάπτυξη της οικονομίας της περιοχής μας. Η ΣΕΚΑΠ όλα αυτά τα χρόνια βοήθησε όλους.
Βλέπουμε πλέον ότι έχουμε στο πλευρό μας όλη την τοπική κοινωνία και τους παράγοντες αυτής οι οποίοι αγωνίζονται για την εύρυθμη λειτουργία της.
Είναι άδικο για το λαό της Ξάνθης ένα πρόστιμο υπόθεσης του 2009, να υποσκάπτει το μέλλον της εταιρίας, την οικονομία της περιοχής και το μέλλον μας.
Προσβλέπουμε πλέον στην ανεξάρτητη Ελληνική Δικαιοσύνη η οποία θα δικαιώσει την εταιρεία μας στο δίκαιο αγώνα της.
Η ανάπτυξη της εταιρείας μόνο καλό θα κάνει στην οικονομία, την κοινωνία, τους εργαζόμενους και δώσει ελπίδα σε μία τόσο κρίσιμη καμπή της ιστορικής πορείας της Ελλάδος.»

Ανακοίνωση του Επιμελητηρίου Ξάνθης

Ανακοίνωση για το θέμα της ΣΕΚΑΠ εξέδωσε το Επιμελητήριο Ξάνθης που ζητά πρωτοβουλίες για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί:
«Ένας ακόμη οικονομικός και εργασιακός «πνεύμονας» στην Ξάνθη κινδυνεύει να βάλει λουκέτο.
Μια ιστορική εταιρεία που διεσώθη στο παρά πέντε από τον κ. Ιβάν Σαββίδη και μετετράπη αμέσως, από προβληματική και υπερχρεωμένη, σε κερδοφόρα δίνοντας αναπτυξιακή τροχιά με καινοτόμες ιδέες.
Δυστυχώς βρίσκεται σε σημείο ΜΗΔΕΝ και πάλι φορτωμένη από ένα υπέρογκο ποσό προστίμου 38,2 εκατομμύρια ευρώ, από μία περίοδο (2009) που η σημερινή διοίκηση και ο επιχειρηματίας δεν είχαν καμία ευθύνη, παρόλο που η διοίκηση εκείνης της εποχής ΑΘΩΏΘΗΚΕ» αναφέρεται στην ανακοίνωση και τονίζεται «Είναι τραγικό, για μία υγιή και κερδοφόρα επιχείρηση που απασχολεί εκατοντάδες εργαζόμενους και εισρέουν εκατομμύρια κάθε χρόνο στα ασφαλιστικά ταμεία και στα δημόσια έσοδα, να βλέπουμε το δέντρο και όχι το δάσος.
Κάνουμε έκκληση να βρεθεί άμεσα νομική – πολιτική λύση στο πρόβλημα το οποίο έχει προκύψει, ώστε να μην οδηγηθεί σε πτώχευση η ΣΕΚΑΠ, σε μια περίοδο που οι επενδύσεις και οι θέσεις εργασίας είναι το βασικό ζητούμενο για να απεμπλακεί η τοπική κοινωνία και η εγχώρια οικονομία από το βάρος των μνημονίων.
Θέτουμε το θέμα προ των ευθυνών των τριών βουλευτών του νομού μας προκειμένου να βρεθεί άμεσα λύση διάσωσης της συγκεκριμένης καπνοβιομηχανίας.
Κάνουμε έκκληση στον Περιφερειάρχη ΑΜΘ να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες καλώντας τους τρεις βουλευτές, τον Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης, τους Δημάρχους του νομού μας και όλους τους φορείς σε έκτακτη σύσκεψη – σήμερα κιόλας – προκειμένου να συγκροτηθεί κοινό μέτωπο, με κοινές θέσεις και προτάσεις για την διάσωση της καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ.»

Εργαζόμενοι - μέτοχοι ΣΕΚΑΠ: Ζητάμε τη συνέχιση και αδιάκοπη λειτουργία της εταιρείας

Να συνεχιστεί κανονικά η λειτουργία της ΣΕΚΑΠ και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, ζητούν οι εργαζόμενοι-μέτοχοι της καπνοβιομηχανίας, διεκδικώντας επιπλέον την περαιτέρω ανάπτυξη της.
Με ανακοίνωση του, ο Συνεταιρισμός Μετόχων Εργαζομένων ΣΕΚΑΠ, που ουσιαστικά είναι ο μόνος ενεργός μέτοχος της καπνοβιομηχανίας, εκτός του βασικού μετόχου (εταιρείας του ομίλου Σαββίδη), διεκδικεί ακόμη τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας.
«Είμαστε ένας μέτοχος που, δυστυχώς, με επιλογή της μεγαλομετόχου εταιρείας, κρατηθήκαμε μακριά από κάθε σοβαρή εξέλιξη της πρώην συνεταιριστικής καπνοβιομηχανίας, αποκλειστήκαμε από τη διοίκηση με στέρηση της συμμετοχής μας με ένα μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο και αναγκασθήκαμε να προσφύγουμε στην Ελληνική Δικαιοσύνη, για τη προάσπιση του μετοχικού μας συμφέροντος.
Όμως την εταιρεία την πονάμε και ξέρουμε, σαν πρώην και νυν εργαζόμενοι, μέλη του συνεταιρισμού, ότι πρέπει να κρατηθεί σε λειτουργία.
Δεν μας ενδιαφέρει αν οι σημερινές εξελίξεις είναι αθέτηση συμφωνηθέντων ή έλλειψη σωστής επιχειρηματικής πρόβλεψης.
Εμείς είμαστε εδώ στα δύσκολα και ζητάμε, για το καλό της τοπικής κοινωνίας, της τοπικής οικονομίας, των εργαζομένων, των καπνοκαλλιεργητών τη συνέχιση και αδιάκοπη λειτουργία της ΣΕΚΑΠ» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.
Αντίστοιχη έστειλαν χτες (27/12/2017) και οι εργαζόμενοι που δεν είναι μέτοχοι στην εταιρεία.

Ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης για άμεση λύση στο θέμα της ΣΕΚΑΠ

Έκκληση για άμεση λύση στο θέμα της ΣΕΚΑΠ, ώστε η καπνοβιομηχανία να μην οδηγηθεί σε πτώχευση, απευθύνει το δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης με ψήφισμά του, που αποστέλλεται στον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Βουλής, τον υπουργό Οικονομίας και τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων.
Στο ψήφισμα, που εκδόθηκε μετά τη χθεσινή (27/12/2017) συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, επισημαίνεται ότι «είναι τραγικό σήμερα να κινδυνεύει να βάλει λουκέτο μια υγιής και κερδοφόρα επιχείρηση, που δεν χρωστάει ούτε ένα ευρώ, απασχολεί εκατοντάδες εργαζόμενους, συνεισφέρει εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο στα δημόσια έσοδα και στα ασφαλιστικά ταμεία κι αποτελεί οικονομικό και εργασιακό "πνεύμονα" για την Ξάνθη και την ευρύτερη περιοχή».
Στο κείμενο του ψηφίσματος, ο δήμαρχος Ξάνθης και το δημοτικό συμβούλιο ομόφωνα εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους, αλλά και την ανησυχία της τοπικής κοινωνίας σχετικά με το μέλλον της ιστορικής καπνοβιομηχανίας.
«Μια ιστορική εταιρεία, που διεσώθη μόλις χτες και μετετράπη από προβληματική και υπερχρεωμένη σε κερδοφόρα με αναπτυξιακή τροχιά, δυστυχώς βρίσκεται και πάλι στο σημείο "μηδέν", φορτωμένη από την περίοδο του 2009 με ένα υπέρογκο ποσό προστίμου 38,2 εκατ. ευρώ (...)
Η εταιρεία είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία της περιοχής μας και η απρόσκοπτη λειτουργία της είναι προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, καθώς προσφέρει άμεσα ή έμμεσα θέσεις εργασίας σε περισσότερες από 200 οικογένειες» υπογραμμίζεται στο ψήφισμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης