Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ θα συντριβεί το 2020 - Τι υποστηρίζει ο «μάγος» της Wall Street

tags :
Η χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ θα συντριβεί το 2020 - Τι υποστηρίζει ο «μάγος» της Wall Street
Η χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ θα συντριβεί το 2020 - Τι υποστηρίζει ο «μάγος» της Wall Street W.D Gann
Ο αρχικός "μάγος" της Wall Street, W.D Gann, ήταν χρηματιστής και πλούσιος κερδοσκόπος που πέρασε δεκαετίες στη διερεύνηση των κυκλικών τάσεων των αγορών των μετοχών και διαπίστωσε ότι η κίνηση των τιμών τους θα μπορούσε να προβλεφθούν πολύ καιρό πριν.
Πρόβλεψε επιτυχώς τη συντριβή του 1929 αλλά και τη φούσκα των Dot-Com το 2000.
Και σύμφωνα με την ανάλυσή του, η χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ θα αντιμετωπίσει μια άλλη συντριβή το 2020.
Κάθε κίνηση στην αγορά είναι το αποτέλεσμα ενός φυσικού νόμου και μιας αιτίας που υπάρχει πολύ πριν από την πραγματοποίηση του αποτελέσματος και μπορεί να καθοριστεί εκ των προτέρων.
Το μέλλον είναι μόνο μια επανάληψη του παρελθόντος, όπως λέει ξεκάθαρα η Βίβλος ...
Αφού ξεπέρασε τη χειρότερη οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση από τη δεκαετίας του 1930, όταν οι αγορές ακινήτων και χρηματιστηριακών αγορών συνετρίβησαν το 2007, η οικονομία της φούσκας των Ηνωμένων Πολιτειών επανέρχεται σε πλήρη εξέλιξη.
Οι τιμές των κατοικιών και των εμπορικών ακινήτων αυξάνονται έντονα, μαζί με τις μετοχές.
Η χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ, όπως ορίζεται από τον δείκτη S & P500, σημείωσε άνοδο μετά την κατάρρευση σε ένα κατώτατο σημείο το 2009.
Η αγορά «ανέκαμψε» πιο γρήγορα από ό,τι περίμενε κανείς και θα συνεχίσει να αυξάνεται.
Όπως όλες οι φούσκες περιουσιακών στοιχείων, η πρωταρχική αιτία είναι ότι οι κερδοσκόποι χρησιμοποιούν το χρέος για να αυξήσουν τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων σε συνεχώς υψηλότερα επίπεδα, δημιουργώντας ένα επενδυτικό "ρεύμα" όπου περισσότεροι επενδυτές επιθυμούν να αγοράσουν σε φουσκωμένες αποτιμήσεις.
Στην περίπτωση των μετοχών, ο τύπος του χρέους που χρησιμοποιείται είναι το χρέος περιθωρίου (margin).
Οι τάσεις στο δείκτη S&P 500 και το περιθώριο στιο margin είναι προφανείς.
Το όνομα του παιχνιδιού είναι τα... κέρδη κεφαλαίου.
Τα έσοδα παραμελούνται ολοένα και περισσότερο από τους επενδυτές καθώς οι αποδόσεις συμπιέζονται σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ.



Η ετήσια μεταβολή του περιθωρίου χρέους (το πρώτο παράγωγο) παρακολουθεί στενά εκείνο του δείκτη S&P 500.
Στην Αυστραλία, αυτό ήταν αλήθεια για την μεγαλύτερη φούσκα μετοχών, η οποία κορυφώθηκε το 2007 και στη συνέχεια ξέσπασε, καταγράφοντας απώλειες κατά 55% από τα υψηλά.



Στην περίπτωση της φούσκας του δείκτη S&P 500 που κορυφώθηκαν το 2000 και το 2007, το margin  κέρδισε επίσης μερικούς μήνες εκ των προτέρων από απόψεως απόλυτων τιμών, ετήσιας ανάπτυξης και επιτάχυνσης (το δεύτερο παράγωγο).
Ως εκ τούτου, αξίζει να παρακολουθείται στενά η εξέλιξη του margin  για να κατανοηθεί η κατεύθυνση των τιμών των μετοχών.



Ένα άλλο στοιχείο που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη είναι το ιδιωτικό χρέος των επιχειρήσεων, επειδή τα πολύ χαμηλά επιτόκια των τραπεζικών δανείων διευκολύνουν τα στελέχη των εταιρειών να αυξήσουν τις τιμές των μετοχών, φορτώνοντας το χρέος τους για να προχωρήσουν σε αγορές ιδίων μετοχών.
Καθώς οι τιμές συχνά συνδέονται με την αμοιβή των ανώτατων στελεχών, έχουν κάθε κίνητρο να συμμετάσχουν σε αυτή την αντιπαραγωγική στρατηγική.



Οι αιχμές στην ετήσια μεταβολή του χρέους των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων αντιστοιχούν με εκείνες της αγοράς μετοχών. Πρέπει να σημειωθεί ότι το χρέος των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων χρησιμοποιείται επίσης για κερδοσκοπία επί εμπορικών εκτάσεων, για αυτό και οι τιμές των γαιών κυμαίνονται παράλληλα με το χρέος.
Η καμπύλη αποδόσεων είναι ένας από τους καλύτερους δείκτες της ύφεσης και της ύφεσης της αγοράς μετοχών.
Η καμπύλη αποδόσεων ανέτρεψε μερικούς μήνες πριν από τις δύο κορυφές το 2000 και το 2007.
Σήμερα, η καμπύλη αποδόσεων είναι 108 μονάδες βάσης πάνω από το μηδέν και μπορεί να διαρκέσει λίγο πριν αντιστραφεί η τάση της.





Ενώ οι μετρήσεις που σημειώθηκαν παραπάνω μπορούν να δείξουν με ακρίβεια την αιχμή της φούσκας των μετοχών αρκετούς μήνες νωρίτερα, δεν μπορούν να μας πουν τίποτα για το απώτερο μέλλον.
Γι 'αυτό, πρέπει να στραφούμε στην έρευνα του αρχικού μάγου της Wall Street, W.D. Gann.
Ήταν ένας χρηματιστής που ανέπτυξε τεχνικά εργαλεία ανάλυσης και μεθόδους πρόβλεψης με βάση τη γεωμετρία, την αστρονομία, την αστρολογία και τα αρχαία μαθηματικά.
Ήταν ένας επιτυχημένος και πλούσιος κερδοσκόπος, ξοδεύοντας δεκαετίες ερευνώντας τα πρότυπα στις αγορές μετοχών.
Συμπέρανε ότι οι μετοχές παρουσίαζαν κυκλική τάση εδώ και δεκαετίες και έτσι η κίνηση των τιμών τους θα μπορούσε να προβλεφθούν πολύ καιρό πριν.
Το 1908, ο Gann δημιούργησε το οικονομικό του χρονοδιάγραμμα, το οποίο παρουσίαζε τις τις κορυφές και τις καμπές της αμερικανικής αγοράς μετοχών.
Ακριβώς όπως και ο κύκλος της αγοράς γης, υπάρχει ένας επαναλαμβανόμενος μέσος όρος 18 ετών μεταξύ κάθε κύριου κύκλου.
Ο Gann κατόρθωσε να προβλέψει τη συντριβή του 1929 χρόνια εκ των προτέρων.
Συνειδητοποίησε ότι το χρονοδιάγραμμα θα έπρεπε να επαναβαθμολογηθεί στις 25 Δεκεμβρίου 1989.
Το ενημερωμένο χρονοδιάγραμμα είναι εκπληκτικά ακριβές από την ημερομηνία αυτή, προβλέποντας την κορυφή των εταιριών  Dot-Com το 2000 και την κατάρρευση τους.
Η κορυφή του GFC ήταν εκτός λειτουργίας κατά ένα έτος. Το 2007, αντί για ένα έτος νωρίτερα το 2006.
Το κατώτατο σημείο ήταν το 2009, ακολουθούμενο από έναν μικρό πανικό το 2015, όταν ο δείκτης S&P500 "βυθίστηκε" αλλά από τότε ανέκαμψε.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το 2020 θα είναι η κορυφή της φούσκας των μετοχών, ακολουθούμενη από μια σημαντική συντριβή παρόμοια με αυτή της φούσκας των εταιριών Dot-Com.
Για τους οικονομολόγους, η αιχμή θα μπορούσε να κυμανθεί μεταξύ του Σεπτεμβρίου του 2019 και του Μαρτίου του 2020.
Δεδομένου του πόσο μεγάλη είναι η φούσκα του δείκτη S&P 500, αξίζει να περάσουμε πολύ προσεκτικά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου για όσους εκτίθενται σε αμερικανικές μετοχές.
Ο Gann έγινε διάσημος, λέγοντας πως "κάθε κίνηση στην αγορά είναι το αποτέλεσμα ενός φυσικού νόμου και μιας αιτίας που υπάρχει πολύ πριν από την πραγματοποίηση του αποτελέσματος και μπορεί να καθοριστεί χρόνια εκ των προτέρων.
Το μέλλον είναι μόνο μια επανάληψη του παρελθόντος, όπως λέει απλά η Βίβλος... "
Ενώ η έκρηξη της αγοράς μετοχών έχει προσθέσει μεγάλο πλούτο στον ισολογισμό των αμερικανικών νοικοκυριών, είναι απλώς η τελευταία περίπτωση σε μια μακρά σειρά από φούσκες περιουσιακών στοιχείων.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πολλοί κερδοσκόποι πιστεύουν ότι "αυτή τη φορά είναι διαφορετική", αλλά το φάντασμα του Gann θα υποστήριζε διαφορετικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης