Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Γιατί το 2017 ήταν το πιο… ανέμελο έτος για τη Wall Street – Η «ισοπέδωση» του VIX

tags :
Γιατί το 2017 ήταν το πιο… ανέμελο έτος για τη Wall Street – Η «ισοπέδωση» του VIX
Τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του VIX το 2017 κράτησαν απόλυτα… ήρεμη τη Wall Street
Εάν κάποιος εξετάσει την πορεία των αμερικανικών μετοχών για το 2017 σαφώς θα διαπιστώσει ότι ήταν κάτι παραπάνω από θετικό.
Όχι μόνο σημείωσαν εντυπωσιακή άνοδο, αλλά οι επενδυτές βρέθηκαν σε απόλυτα γαλήνια νερά, με δεδομένο ότι ο δείκτης μεταβλητότητας ή «φόβου» VIX έφθασε σε αρκετές περιπτώσεις σε ιστορικά χαμηλά και μάλιστα σπάζοντας αρκετά επίπεδα στήριξης ή αντίστασης.
Βάσει όλων των μετρήσεων το 2017 ήταν το πιο ήσυχο έτος για την αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά.
Η μέση τιμή κλεισίματος για τον VIX το 2017 ήταν στις 11,10 μονάδες (έως τις 26 Δεκεμβρίου 2017).



Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο στην ιστορία της Wall Street από το 1986 που ο δείκτης μεταβλητότητας έκανε… την πρώτη εμφάνισή του.
Ταυτόχρονα η υψηλότερη τιμή για τον δείκτη το 2017 ήταν στις 17,28 μονάδες, δηλαδή η χαμηλότερη από το 1986 και κατά 60% μικρότερη σε σύγκριση με τη «μέση ετήσια υψηλή τιμή» που έχει καταγραφεί.

Ποιες οι προοπτικές για το 2018

Όπως είναι φυσικό όλοι αναρωτιούνται τι θα συμβεί το 2018 και εάν θα επαναληφθεί το ίδιο φαινόμενο ή εάν η μεταβλητότητα επιστρέψει δυναμικά.
Ακόμη και οι πιο αισιόδοξοι μεταξύ των αναλυτών παραδέχονται ότι είναι δύσκολο να επαναληφθεί η «ηρεμία» του 2017, βάσει πάντα της πορείας του VIX.
Η μεταβλητότητα έφθασε σε τόσο χαμηλά επίπεδα που εκ των πραγμάτων δεν μπορεί παρά να κινηθεί υψηλότερα.
Βέβαια οι γνώστες των αγορών προσθέτουν ότι η όποια άνοδος δεν θα είναι άμεση, αλλά τα τρέχοντα επίπεδα θα διατηρηθούν σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης