Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Teneo Intelligence: Προς παρατεταμένη περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας οδεύει η Ιταλία

Teneo Intelligence: Προς παρατεταμένη περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας οδεύει η Ιταλία
Tο χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα για την Ιταλία είναι και το πιθανότερο
Προς παρατεταμένη περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας οδεύει η Ιταλία, όπως εκτιμά η Teneo Inteligence.
Εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης στις 4 Μαρτίου 2018, ο αναλυτής Wolfango Piccoli, εκτιμά ότι το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα είναι και το πιθανότερο.
Πρόκειται για το λεγόμενο «hung parliament», δηλαδή το κοινοβούλιο στο οποίο κανένα κόμμα ή κομματικός συνασπισμός δεν έχει συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Έαν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις, η Ιταλία θα εισέλθει εκ νέου σε μία δύσκολη πολιτική περίοδο, η οποία θα χαρακτηρίζεται από αδυναμία διακυβέρνησης και αρνητικές προοπτικές για την εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, όπως σχολιάζει ο αναλυτής.
«Η κυβέρνηση αναμένει τις υποδείξεις του προέδρου της Δημοκρατίας», δήλωσε νωρίτερα σήμερα o πρωθυπουργός Paolo Gentiloni αναφερόμενος στην επικείμενη διάλυση της Βουλής και της Γερουσίας από τον πρόεδρο Matarela.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι βουλευτικές εκλογές πρόκειται να προκηρυχθούν για τις 4 Μαρτίου, με την κανονική ολοκλήρωση της νομοθετικής περιόδου.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Gentiloni πρόσθεσε ότι «η πολιτική αστάθεια δεν είναι αποκλειστικότητα της Ιταλίας», αλλά «είναι ένας κίνδυνος ο οποίος πρέπει να αντιμετωπισθεί με αίσθημα ευθύνης και ικανότητα».
Οι εκλογές στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, στον απόηχο της επεισοδιακής ψήφισης του νέου εκλογικού νόμου, θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό τη σχέση με το ευρώ, καθώς τα λαϊκιστικά και ευρωσκεπτικιστικά κόμματα καραδοκούν και σε αυτή την αναμέτρηση, όπως έχει υπογραμμίσει το bankingnews.gr
Η πολιτική αβεβαιότητα σε συνδυασμό με τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ιταλία σε επίπεδο δημοσίου χρέους και τραπεζών, την καθιστά τον πλέον αδύναμο κρίκο της νομισματικής ένωσης.
Στις δημοσκοπήσεις το λαϊκιστικό «Κίνημα Πέντε Αστέρων» του Bebe Grillo ηγείται πλέον των δημοσκοπήσεων, με το κυβερνών κεντροαριστερό «Δημοκρατικό Κόμμα» να χάνει σημαντικό έδαφος.
Κατρακυλά στις δημοσκοπήσεις το κυβερνόν κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα τις Ιταλίας, καθώς οι βουλευτικές εκλογές του Μαρτίου 2018 πλησιάζουν.
Η δημοσκόπηση της εταιρείας Ixe για την ιταλική έκδοση της  Huffington Post Italia,  δίνει στο κεντροαριστερό κόμμα το 22,8% στην πρόθεση ψήφου έναντι 29% του Κινήματος των Πέντε Αστέρων.
Να σημειωθεί ότι, από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα το κόμμα του Renzi καταγράφει απώλειες περίπου πέντε μονάδων ενώ το ίδιο διάστημα το Κίνημα των Πέντε Αστέρων παρουσιάζει άνοδο δύο ποσοστιαίων μονάδων.
Η κεντροδεξιά Forza Italia του Silvio Berlusconi λαμβάνει το 16,2%, με τους δεξιούς συμμάχους του τη  Λίγκα του Βορρά και τους Αδελφούς της Ιταλίας να βρίσκονται στο 12,1% και το 5% αντίστοιχα.
Αυτή η συμμαχία αναμένεται να κερδίσει και τις περισσότερες έδρες στις εκλογές, αλλά όχι αρκετές για την απόλυτη πλειοψηφία, με αποτέλεσμα να υπάρξουν επίπονες διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης.
Με τη δημοσκοπική υποχώρηση του Δημοκρατικού Κόμματος πολιτικοί σχολιαστές εκτιμούν ότι ο ηγέτης του Matteo Renzi μπορεί να επιλέξει ή να αναγκαστεί να ανακοινώσει πως δεν θα είναι υποψήφιος του κόμματος για πρωθυπουργός στις εκλογές.
Ωστόσο το στοιχείο που ανησυχεί περισσότερο τους αναλυτές, είναι η δυναμική της κεντροδεξιάς συμμαχίας υπό τον Silvio Berlusconi, ο οποίος είναι έτοιμος για δυναμική επιστροφή στην κεντρική πολιτική σκηνή και θα αποτελέσει τον ρυθμιστή του νέου πολιτικού σκηνικού.
Η επιστροφή Berlusconi στην κεντρική πολιτική σκηνή, παρά τα σκάνδαλα και τις καταδίκες σε βάρος του, είναι εντυπωσιακή και επιβεβαιώθηκε μετά τη νίκη στις περιφερειακές εκλογές της Σικελίας.
Σύμφωνα με τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, το τοπίο για την επόμενη κυβέρνηση στην Ιταλία είναι θολό, καθώς κανένα κόμμα ή συνασπισμός δεν συγκεντρώνει την απαραίτητη πλειοψηφία.
Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να σημειωθεί ότι παρά τη διάχυτη ανησυχία για την εκλογή μιας ευρωσκεπτικιστικής κυβέρνησης στην Ιταλία, ήδη το «Κίνημα» του Grillo και η «Λέγκα του Βορρά», έχουν βάλει νερό στο κρασί τους όσον αφορά το ενδεχόμενο εξόδου από την Ευρωζώνη.
Ωστόσο, οι αγορές ανησυχούν, όχι μόνο για τον κίνδυνο Italexit, αλλά και για την απειρία της ενδεχόμενης διακυβέρνησης από το «Κίνημα Πέντε Αστέρων».
Πάντως ο δρόμος είναι μακρύς μέχρι τις εκλογές, καθώς θα μεσολαβήσει η ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2018 και οι εξελίξεις που αφορούν τη διαχείριση των προβληματικών τραπεζών και το μείζον ζήτημα της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης