Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κίνα – ΗΠΑ: Ένας εμπορικός πόλεμος που αναμένεται να ξεσπάσει το 2018

Κίνα – ΗΠΑ: Ένας εμπορικός πόλεμος που αναμένεται να ξεσπάσει το 2018
Ο Trump επιθυμεί να μειώσει το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Κίνα και… ετοιμάζεται ακόμη και για πόλεμο
Το 2017 το ενδεχόμενο ενός εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας ήταν μία απειλή που δεν πραγματοποιήθηκε.
Όμως το 2018 μπορεί να είναι κάτι εντελώς διαφορετικό.
Ο Donald Trump έχει κατηγορήσει αρκετές φορές την Κίνα και έχει, επανειλημμένα δηλώσει ότι είναι έτοιμος να γίνει πολύ σκληρός έναντι των εμπορικών μεθόδων που χρησιμοποιεί το Πεκίνο.
Όμως όταν επισκέφθηκε την Κίνα πριν από μερικούς μήνες ήταν ιδιαίτερα… αβρός με τον Κινέζο ομόλογό του Xi Jinping.
Αντί να εκπληρώσει την υπόσχεσή του και να χαρακτηρίσει την Κίνα ως «μία χώρα που χειραγωγεί την αγορά συναλλάγματος», υποστήριξε ότι στόχος του είναι η σύσφιξη των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.



«Παρά την αρχικά σκληρή φρασεολογία των ΗΠΑ, τελικά η αμερικανική κυβέρνηση ήταν ιδιαίτερα προσεκτική στην επιβολή περιοριστικών μέτρων για τις κινεζικές εισαγωγές», τονίζει ο Louis Kuijs, κορυφαίος οικονομολόγος για την Ασία στην Oxford Economics.
Όμως όλα δείχνουν ότι το 2018 δεν θα είναι ένα τόσο… ευτυχές έτος για τις σινό-αμερικανικές σχέσεις.

Η υπομονή Trump… εξαντλείται

Όλα δείχνουν ότι η υπομονή του Αμερικανού προέδρου μάλλον έχει αρχίσει να φθάνει στα όριά της, όχι εξαιτίας των οικονομικών ενεργειών αλλά της στάσης έναντι της Β. Κορέας και το πυρηνικό της πρόγραμμα.
Το βέβαιο είναι ότι η αμερικανική κυβέρνηση μετά από σειρά ερευνών για θέματα όπως ο χάλυβας αλλά και η κλοπή πνευματικών δικαιωμάτων είναι έτοιμη να επιβάλλει επιπλέον δασμούς σε μία σειρά κινεζικών εισαγωγών.
«Θεωρώ ότι θα ξεσπάσει ένα εμπορικός πόλεμος στις αρχές του 2018 και μπορεί να προκαλέσει σειρά συγκρούσεων που θα θέσει σε κίνδυνο τη σχέση μεταξύ των δύο χωρών», εκτιμά, μιλώντας στο CNNMoney, ο Scott Kennedy, επικεφαλής του Project on Chinese Business and Political Economy στο Center for Strategic and International Studies.



Πρόσφατα ο Trump υποστήριξε ότι τόσο η Κίνα όσο και η Ρωσία είναι αντίπαλες των ΗΠΑ οι οποίες «προσπαθούν να πλήξουν την ασφάλεια και ευημερία των ΗΠΑ» και παράλληλα κατηγόρησε το Πεκίνο για άδικες εμπορικές πρακτικές.
«Όλοι γνωρίζουμε ότι εντός των επόμενων μηνών η κατάσταση θα… υπερθερμανθεί», εκτιμά η Mireya Solis, επικεφαλής του Center for East Asia Policy Studies στο Brookings Institution.
Σύμφωνα με την ειδική του Brookings Institution, η ανυπαρξία ευρύτερης συμμαχίας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας καθιστά πιο πιθανό το ξέσπασμα ενός εμπορικού πολέμου.

Υψηλός κίνδυνος και για τις δύο οικονομίες

Όσοι γνωρίζουν πολύ καλά θέματα πολιτικής και εμπορίου, υποστηρίζουν ότι η απόφαση του Trump να αποχωρήσει από τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου Trans-Pacific Partnership (TPP) ήταν μία αρνητική εξέλιξη.
Ο David Dollar, ειδικός του Brookings Institute για την Κίνα, υποστηρίζει ότι εάν οι ΗΠΑ παρέμεναν στη συμφωνία ΤΡΡ αυτό θα αποτελούσε ένα κίνητρο για την Κίνα να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.
Ένα από τα μεγάλα προβλήματα των ΗΠΑ είναι το γεγονός ότι ο Trump αποσύρει τη χώρα μονομερώς από αρκετές συμφωνίες ελευθέρου εμπορίου και στο τέλος κινδυνεύει να μείνει χωρίς κανέναν σύμμαχο.
Σαφέστατα η Κίνα δεν προτίθεται να διαδραματίσει αυτόν τον ρόλο, ενώ την ίδια στιγμή είναι φανερό ότι ένας εμπορικός πόλεμος μεταξύ τους θα έπληττε εξίσου και τις δύο οικονομίες.
Το βασικό πρόβλημα, το οποίο δημιουργεί και μεγάλες τριβές δεν είναι άλλο από το γεγονός ότι το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Κίνα φθάνει στο καθ’ όλα εντυπωσιακό ποσό των 309 δισ. δολαρίων.
Ο Trump εμφανίζεται απόλυτα αποφασισμένος να μειώσει αυτό το έλλειμμα, έστω και εάν χρειαστεί να ξεκινήσει εμπορικό πόλεμο με το Πεκίνο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης