Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

DW: Πληθαίνουν οι ύποπτες κινήσεις ρωσικών πλοίων κοντά στα βρετανικά χωρικά ύδατα

tags :
DW: Πληθαίνουν οι ύποπτες κινήσεις ρωσικών πλοίων κοντά στα βρετανικά χωρικά ύδατα
DW: Πληθαίνουν οι ύποπτες κινήσεις ρωσικών πλοίων κοντά στα βρετανικά χωρικά ύδατα
Ανησυχία στις βρετανικές αρχές προκαλούν οι ύποπτες κινήσεις ρωσικών πολεμικών πλοίων κοντά στα χωρικά ύδατα της Μεγάλης Βρετανίας.
Μόλις προχθές (26/12) φρεγάτα του βρετανικού ναυτικού έλαβε εντολή να ακολουθήσει, διατηρώντας οπτική επαφή, την ολοκαίνουργια ρωσική φρεγάτα «Ναύαρχος Γκορσκόφ».
Όμως οι κινήσεις ρωσικών πλοίων ξεκίνησαν πολύ νωρίτερα.
Ήδη τον Οκτώβριο οι New York Times έγραφαν, επικαλούμενες αμερικανούς αξιωματούχους, για επιχειρήσεις ρωσικών υποβρυχίων κοντά στα τηλεπικοινωνιακά καλώδια που συνδέουν ΗΠΑ και Ευρώπη στο βυθό του Ατλαντικού.
Ο αρχηγός των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων S. Pitsd προειδοποιεί για τον κίνδυνο ενδεχόμενων ρωσικών επιθέσεων στις τηλεπικοινωνίες.
«Πρόκειται για ένα νέο κίνδυνο που απειλεί τον τρόπο ζωής μας.
Μια διακοπή των τηλεπικοινωνιών θα είχε καταστροφικές επιπτώσεις για την οικονομία και τη ζωή μας.
Για το λόγο αυτό θα πρέπει από κοινού με τους συμμάχους μας να αναπτύξουμε τα θαλάσσια μέσα που διαθέτουμε έτσι ώστε να αντιτάξουμε κάτι στον εκσυγχρονισμό του ρωσικού πολεμικού ναυτικού».

Τεταμένες εδώ και χρόνια οι ρωσοβρετανικές σχέσεις

Από την πλευρά του ο βρετανός υπουργός Άμυνας G. Williamson δήλωσε με αφορμή τις κινήσεις της ρωσικής φρεγάτας ότι «δεν θα ανεχθεί καμία μορφή επιθετικότητας» και ότι «η Βρετανία δεν υποκύπτει σε προσπάθειες εκφοβισμού». Υπάρχουν όμως και πιο ψύχραιμες φωνές στη Μ. Βρετανία, όπως του πρώην αντιναύαρχου C. Perry, ο οποίος δήλωσε το BBC ότι «η φρεγάτα Γκορσκόφ δεν είναι σε θέση να επιτεθεί σε κανένα.
Είναι καινούργιο σκάφος που βρίσκεται ακόμα σε δοκιμαστικό στάδιο, όπως είναι άλλωστε και το αεροπλανοφόρο μας Queen Elizabeth.
Αν μπορούσα να δώσω μια συμβουλή στον υπουργό Άμυνας θα ήταν, η ρωσική φρεγάτα βρισκόταν σε αποστολή ρουτίνας, οπότε ας παρατηρήσουμε από κοντά το νέο πλοίο συλλέγοντας όποια πληροφορία μπορούμε. Έτσι κάνουν όλες οι μεγάλες δυνάμεις».
Οι σχέσεις Ρωσίας- M. Βρετανίας είναι τεταμένες τα τελευταία χρόνια.
Λίγο πριν από τα Χριστούγεννα ο βρετανός υπ. Εξωτερικών Β. Johnson επισκέφτηκε τη Μόσχα σε μια προσπάθεια βελτίωσης των διμερών σχέσεων.
Κατηγόρησε ωστόσο ανοιχτά το Κρεμλίνο ότι υποσκάπτει την σταθερότητα στην Ευρώπη με κυβερνοεπιθέσεις.
Αυτή την περίοδο επιτροπή του βρετανικού κοινοβουλίου εξετάζει τις κατηγορίες για ενδεχόμενες κυβερνοεπιθέσεις τόσο κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος για το Brexit τον Ιούλιο του 2016 όσο και σε βάρος της Κάτω Βουλής το 2017.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης