Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

SRSrocco Report: Η μεγάλη «φούσκα» του σχιστολιθικού πετρελαίου - Πότε θα καταρρεύσει

SRSrocco Report: Η μεγάλη «φούσκα» του σχιστολιθικού πετρελαίου - Πότε θα καταρρεύσει
SRSrocco Report: Η μεγάλη «φούσκα» του σχιστολιθικού πετρελαίου - Πώς δημιουργήθηκε και ποτε θα καταρρεύσει
Ενώ η αμερικανική βιομηχανία παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου εξακολουθεί να δανείζεται χρήματα προκειμένου να παράγει κοστοβόρο πετρέλαιο και φυσικό αέριο, υπάρχει ένα άλλο σημαντικό φαινόμενο που δεν είναι κατανοητό από την κοινότητα των στρατηγικών αναλυτών.
Ο κρίσιμος παράγοντας που παραβλέπεται από τα μέσα ενημέρωσης είναι το γεγονός ότι η βιομηχανία σχιστολιθικού πετρελαίου των ΗΠΑ εξαπατά και κλέβει ενέργεια από άλλες περιοχές για να παραμείνει ζωντανή.
Αρχικά, ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά ενδιαφέροντα γραφήματα που έγιναν από το Bloomberg Gadfly.
Το παρακάτω γράφημα δείχνει πώς η βιομηχανία σχιστολιθικών πετρωμάτων των ΗΠΑ συνεχίζει να απομυζά τα κεφάλαια των επενδυτών ανεξάρτητα από το εάν οι τιμές του πετρελαίου είναι στα 100 δολάρια ή στα 50 δολάρια ανά βαρέλι.



Το παραπάνω γράφημα δείχνει την αρνητική ελεύθερη ταμειακή ροή για 33 εταιρίες του κλάδου.
Ακόμη και όταν οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονταν στα 100 δολάρια το βαρέλι το 2012 και το 2013, οι εταιρείες αυτές δαπανούσαν περισσότερα χρήματα για την παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου στα τέσσερα κορυφαία πεδία σχιστόλιθου των ΗΠΑ.
Ενώ οι δαπάνες παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου από σχιστόλιθο μειώθηκαν το 2015 και το 2016 (λόγω των χαμηλότερων τιμών εισροής ενέργειας), οι εταιρείες αυτές δαπάνησαν ακόμη περισσότερα χρήματα.
Όπως μπορούμε να δούμε, η λεκάνη της Permian (σε μαύρο χρώμα) κερδίζει το πρώτο βραβείο χάνοντας τα περισσότερα χρήματα στην ομάδα.
Τώρα, η "καύση" των χρημάτων των επενδυτών για την παραγωγή χαμηλής ποιότητας πετρελαίου είναι μόνο το ένα μέρος της ιστορίας.
Οι εταιρείες παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου χρησιμοποιούν μια άλλη τακτική για να αντλήσουν πρόσθετους πόρους η οποία ονομάζεται έκδοση μετοχών.
Αυτό το επόμενο γράφημα αποκαλύπτει την ετήσια έκδοση μετοχών από τις εταιρείες σχιστολιθικού πετρελαίου των ΗΠΑ:




Σύμφωνα με τις πληροφορίες στο διάγραμμα, οι εταιρείες παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου των ΗΠΑ έχουν αντλήσει κεφάλαια πάνω από 100 δισ. δολάρια μεταξύ του 2012 και 2017 με την έκδοση νέων μετοχών.
Αν προστεθούν τα κεφάλαια που δανείστηκαν οι αμερικανικές εταιρείες παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου  (αρνητική ελεύθερη ταμειακή ροή), συν την έκδοση μετοχών, έχουμε τον ακόλουθο πίνακα:



Έτσι, οι εταιρείες παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου χρησιμοποίησαν πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 212 δισ. δολαρίων τα τελευταία έξι χρόνια για να παράγουν αντιοικονομικό και κοστοβόρο σχιστολιθικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Τώρα, αυτό το γράφημα είναι μια προσέγγιση που βασίζεται στην αρνητική ελεύθερη ταμειακή ροή (κόκκινο χρώμα) από τα τέσσερα κορυφαία πεδία σχιστόλιθου των ΗΠΑ και την έκδοση μετοχών (χρώμα λαδί).
Πόσα χρήματα θα έπρεπε να κερδίσουν αυτές οι εταιρείες προκειμένου να αποπληρώσουν τα χρήματα που έχουν δανειστεί;
Καλή ερώτηση.
Εάν υποθέσουμε ότι οι εταιρείες παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου θα είναι σε θέση να παράγουν άλλα 10 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, θα χρειαστεί να κάνουν έχουν κέρδη 21 δολάρια ανά βαρέλι για να αποπληρώσουν τα 212 δισ. δολάρια.
Ωστόσο, δεν έχουν πραγματοποιήσει κέρδη τουλάχιστον τα τελευταία έξι χρόνια, οπότε γιατί θα πραγματοποιήσουν κέρδη τα επόμενα έξι χρόνια;
Τώρα που είναι ξεκάθαρο ότι η βιομηχανία σχιστολιθικών πετρωμάτων των ΗΠΑ "καίει" τα μετρητά και εκδίδει μετοχές για να συνεχίσει ένα μη κερδοφόρο επιχειρηματικό μοντέλο, ας πάμε ένα βήμα παραπέρα.
Αν καταλάβουμε ότι η αμερικανική βιομηχανία ενέργειας από σχιστόλιθο δεν παράγει αρκετά χρήματα από την παραγωγή του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, τότε σημαίνει επίσης ότι χρειάζεται περισσότερη ενέργεια για να την παράγει.
Ακούγεται παράξενο... αλλά είναι αλήθεια.
Πρέπει να θυμόμαστε ότι οι επενδυτές, που προσφέρουν χρήματα στις εταιρείες ενέργειας από σχιστόλιθο αποτελούν έναν άλλο τρόπο παροχής της ενέργειας.
Οι εταιρείες παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου παίρνουν τα επιπλέον 212 δισ. δολάρια (2012-2017) και καίνε το ισοδύναμο ενέργειας για να παράγουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Για παράδειγμα, χρειάζεται πολύ περισσότερο νερό για να λειτουργήσουν οι πετρελαιοπηγές.
Η μεταφορά του νερού γίνεται είτε με φορτηγά είτε με αγωγούς.
Ενώ αυτή η επιπλέον χρήση νερού είναι ένα κόστος δολαρίου για τη βιομηχανία ενέργειας από σχιστόλιθο, είναι πραγματικά ενεργειακό κόστος.
Σκεφτείτε όλη την ενέργεια που χρειάστηκε για να μεταφερθεί το νερό με φορτηγά ή την ενέργεια που χρειάστηκε για να κατασκευαστούν οι αγωγοί, να εγκατασταθούν και η ενέργεια που χρειάζεται για την άντληση του νερού.



Επιπλέον, αν προσθέσουμε όλο αυτό το πρόσθετο κόστος για την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου από σχιστόλιθο, το μεγαλύτερο μέρος προέρχεται από την καύση ενέργειας, με τη μία ή την άλλη μορφή.
Και πάλι, τα κεφάλαια των επενδυτών μεταφράζονται σε... καύση ενέργειας.
Έτσι, η βιομηχανία σχιστόλιθου χρειάζεται περισσότερη ενέργεια για να παράγει το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, από ότι οι παραδοσιακές μορφές εξόρυξης.
Δυστυχώς, οι επενδυτές δεν το βλέπουν με αυτόν τον τρόπο επειδή δεν συνειδητοποιούν ότι δεν θα πάρουν ποτέ πίσω τα κεφάλαια της επένδυσή τους.
"Κάηκαν" πριν από χρόνια για να συνεχιστεί η μεγάλη πυραμίδα του σχιστολιθικού κλάδου των ΗΠΑ.
Οι ΗΠΑ και η παγκόσμια οικονομία βασίζονται στην καύση ενέργειας.
Όταν καταναλώνουμε ενέργεια, δημιουργούμε οικονομική δραστηριότητα και ελπίζουμε στην ανάπτυξη.
Εάν η βιομηχανία ενέργειας από σχιστόλιθο των ΗΠΑ χρειαζόταν περισσότερα 212 δισ. δολάρια για να παραγάγει το πετρέλαιο από ότι ο παραδοσιακός τρόπος άντλησης,  τότε σημαίνει ότι κατανάλωσε περισσότερη ενέργεια από ότι έστειλε στην αγορά.
Τέλος, καθώς ο χρόνος περνάει ο κλάδος σχιστολιθικής ενέργειας των ΗΠΑ θα συμπεριφέρεται σαν "μαύρη τρύπα", απορροφώντας όλο και περισσότερη ενέργεια για να παράγει πετρέλαιο και φυσικό αέριο ακόμα χαμηλότερης ποιότητας.
Σε κάποιο σημείο, η βιομηχανία ενέργειας σχιστόλιθου θα καταρρεύσει από μόνη της αφήνοντας μια κόλαση ενός χάος πίσω.
Ενώ είναι δύσκολο να προβλεφθεί η χρονική στιγμή της εκδήλωσης, πιθανότατα θα συμβεί μέσα στα επόμενα 2-5 χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης