Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Σκλαβενίτης: Ποιος ενδιαφέρεται να αγοράσει τα δάνεια της εταιρείας - Τι θέλουν τράπεζες και Μαξίμου;

Σκλαβενίτης: Ποιος ενδιαφέρεται να αγοράσει τα δάνεια της εταιρείας - Τι θέλουν τράπεζες και Μαξίμου;
Οι τραπεζίτες μετά την άσχημη και οδυνηρή εμπειρία που είχαν με τον όμιλο Μαρινόπουλο δεν επιθυμούν να ξαναζήσουν σκηνικό διάσωσης
«Συνεταίρο» ψάχνουν οι τράπεζες για τον όμιλο  Σκλαβενίτη, οποίος να σημειωθεί ότι πάει από το καλό στο καλύτερο.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι η απορρόφηση του δικτύου Μαρινόπουλου πήρε εμπρός.
Ειδικότερα στη Βόρεια Ελλάδα, στην οποία η κυρίαρχη δύναμη παραμένει ο όμιλος Μασούτη, οποίος όμως πλέον νοιώθει την …ανάσα του ομίλου Σκλαβενίτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο όμιλος Μασούτη χάνει μερίδια αγοράς από τη νέα και ανερχόμενη δύναμη που είναι ο όμιλος Σκλαβενίτη.
Η επιτυχία βασίζεται κυρίως στην στρατηγική του ομίλου.
Το σύνθημα «τόσο φθηνά  όσο πουθενά» φθάνει στους καταναλωτές.
Το δυνατό ατού του ομίλου είναι τα σημεία πώλησης που είχε εξασφαλίσει ο όμιλος Μαρινόπουλος.
Επιπλέον η διοίκηση του ομίλου Μασούτη τους τελευταίους οκτώ  μήνες προχώρησε σε αλλαγές σε κρίσιμες  διευθυντικές θέσεις με αποτέλεσμα να απομακρυνθούν έμπειρα στελέχη. Τ
α κρίσιμα πόστα έχουν περάσει σε νέους ανθρώπους αλλά θα χρειασθούν χρόνο και κυρίως δεξιότητες για να  αντιληφθούν το νέο και δύσκολο οικονομικό περιβάλλον καθώς όλοι ξέρουν ότι τα εισοδήματα των καταναλωτών έχουν μειωθεί δραματικά  τα τελευταία χρόνια.
Όμως οι τραπεζίτες διαπιστώνοντας ότι σχέδιο συγχώνευσης και απορρόφησης του δικτύου Μαρινόπουλου αποδίδει  καρπούς, δεν θέλουν να χάσουν την ευκαιρία και να βρουν ένα «συνεταίρο» για τον όμιλο Σκλαβενίτη.
Οι τραπεζίτες μετά την άσχημη και οδυνηρή εμπειρία που είχαν με τον όμιλο Μαρινόπουλο δεν  επιθυμούν να ξαναζήσουν σκηνικό διάσωσης.
Άλλωστε όλοι οι όμιλοι του λιανεμπορίου περνούν από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα το οποίο εν όψει και των stress test … θέλει να έχει καλύψει τα νώτα του.
Το καινούργιο στοιχείο που διαφοροποιεί τα γεγονότα και είναι σε θέση να δημιουργήσει ραγδαίες εξελίξεις είναι ότι υπάρχει ενδιαφερόμενος και πρόθυμος να αποκτήσει τα δάνεια του ομίλου  Σκλαβενίτη.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από τις αρχές του νέου έτους έχουν «κλειδώσει» ραντεβού με υψηλόβαθμα τραπεζικά  στελέχη.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές υπάρχει αποφασιστικότητα να κλείσουν τη συμφωνία μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2018.
Πρόκειται για ισχυρό επιχειρηματικό γαλλικό όμιλο ο οποίος θέλει να επενδύσει στην Ελλάδα καταβάλλοντας  και το εύλογο τίμημα.  
Πάντως το θέμα παρακολουθεί και το Μέγαρο Μαξίμου καθώς επιδιώκει να διαμορφώσει επενδυτικό κλίμα για τη χώρα. Από την πλευρά τους ο τραπεζίτες δεν θα  δυσκολευτούν να αποφασίσουν παρότι τα νέα είναι ενθαρρυντικά από τον όμιλο Σκλαβενίτη.
Ωστόσο οι τραπεζίτες ως επιβεβαίωση των  θετικών στοιχείων που ήδη  έχουν στα χέρια θεωρούν ότι θα οριστικοποιηθούν με την απογραφή στις 31 Δεκεμβρίου 2017.
Πρόκειται για διαδικασία που θα επιβεβαιώσει ή θα διαψεύσει τις τρέχουσες προσδοκίες.
Η αγωνία των στελεχών είναι να μη αναλαμβάνουν ρίσκο πέρα του τραπεζικού ενώ θέλουν να μειώσουν το ρόλο τους ως βασικού χρηματοδότη.
Πλέον τα τραπεζικά στελέχη έχουν γίνει αρκετά αυστηροί με όλους και με όλα καθώς παίζονται εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.
Να σημειωθεί ότι συγχώνευση της εταιρείας «Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης», η οποία απέκτησε το δίκτυο που ανήκε στη Μαρινόπουλος βρίσκεται σε διαδικασία συγχώνευσης με την εταιρεία «Ι & Σ.Σκλαβενίτης» και επιβλήθηκε  από τις τράπεζες.  
Από την 1 Ιανουαρίου 2018 οι παραπάνω εταιρείες θα συγχωνευθούν με απορρόφηση της δεύτερης από την πρώτη και  πλέον θα λειτουργούν υπό ένα ΑΦΜ αυτό της εταιρείας «Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης ΑΕΕ».
Ο όμιλος Σκλαβενίτης έχει γίνει ο μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας καθώς απασχολεί περίπου 25.000 προσωπικό.
Η διαχείριση του προσωπικού δεν είναι εύκολη υπόθεση και ήδη το πρώην προσωπικό του ομίλου Σκλαβενίτη θεωρούν  ότι χάνουν προνόμια με την ενοποίηση.
Ένα από αυτά ήταν και η δωροεπιταγή των Χριστουγέννων που μειώθηκε κατά 50%.
Όλοι οι εργαζόμενοι έλαβαν ως δωροεπιταγή 50 ευρώ έναντι 100 ευρώ  πέρυσι.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης