Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η νέα μάχη στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες κόντρα στο «δέλεαρ» της μείωσης του φόρου τηλεόρασης

tags :
Η νέα μάχη στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες κόντρα στο «δέλεαρ» της μείωσης του φόρου τηλεόρασης
Τα επιχειρήματα των τηλεοπτικών σταθμών, το κόστος της αδειοδότησης και η αντιπαράθεση με την κυβέρνηση
Σε τροχιά ρήξης με την κυβέρνηση βρίσκονται εκ νέου οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών οι οποίοι οδηγούνται σε νέες προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας σχετικά με την νομιμότητα του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες.
Και αυτό παρά το γεγονός ότι ουσιαστικά το τίμημα που θα καταβάλλουν αν τελικά οι υποψήφιοι δεν είναι περισσότεροι των αδειών που θα διατεθούν καλύπτεται σε σημαντικό βαθμό από τη μείωση του φόρου τηλεόρασης που θα ισχύσει υπό την προϋπόθεση της αδειοδότησης από 1ης Απριλίου του 2017.
Το ΕΣΡ με πρωταγωνιστή τον κ. Ροδόλφο Μορώνη αναμένεται να κινηθεί προς την κατεύθυνση της διαδικασίας ολοκλήρωσης του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες και η προδικαστική διαδικασία για τις προσφυγές των μεγάλων τηλεοπτικών σταθμών φαίνεται να έγινε για το… τυπικό της υπόθεσης.  
Ο ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών θεωρούν ότι η προσφυγή στη δικαιοσύνη θα ευδοκιμήσει ενώ την ίδια στιγμή ετοιμάζονται να συμμετέχουν στο διαγωνισμό όπως έπραξαν και την προηγούμενη φορά όπου τελικά ο διαγωνισμός κρίθηκε άκυρος από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες η διαδικασία του διαγωνισμού είναι διάτρητη καθώς βασίζεται σε αυθαίρετες παραδοχές.
Ειδικότερα αναφέρουν πως δεν έγινε καμία μελέτη για το τίμημα και αυτό προσδιορίστηκε αυθαίρετα με βάση τις προσφορές που έγιναν σε έναν διαγωνισμό που κρίθηκε άκυρος.
Επισημαίνουν δε ότι στην προηγούμενη διαδικασία έστω και για το τυπικό εμφανίστηκαν μελέτες όπως αυτή του Ινστιτούτου της Φλωρεντίας.
Παράλληλα επισημαίνουν ότι δεν έγινε γνωμοδότηση της ολομέλειας της ΕΕΤΤ για τις συχνότητες που διατίθενται παρά το γεγονός ότι υπήρχε και σχετική εισήγηση με ευθύνη του Προέδρου της ΕΕΤΤ.
Επιπλέον σύμφωνα με τους τηλεοπτικούς σταθμούς δεν μπορεί να κρίνεται ένας διαγωνισμός τηλεοπτικών αδειών με μόνο κριτήριο το προσφερόμενο τίμημα χωρίς να υπάρχει έλεγχος των ποιοτικών στοιχείων της κάθε προσφοράς. 
Σημειωτέον ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί αναφέρουν ότι κινείται εκτός του νομικού πλαισίου λειτουργίας των ανωνύμων εταιριών στη χώρα η σταθερή υποχρέωση για διατήρηση των ιδίων κεφαλαίων σε επίπεδα άνω των 8 εκατ. ευρώ ενώ με δεδομένες τις δυνατότητες λογιστικών χειρισμών που υπάρχουν ακόμα και τα 8 εκ ευρώ που μπορεί να εμφανίζει κάποιος μπορούν να αμφισβητηθούν.
Τέλος οι τηλεοπτικοί σταθμοί αναμένεται να προσφύγουν και εναντίον της υποχρέωσης διατήρησης ελάχιστου αριθμού εργαζομένων.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση αναμένεται να ανεβάσει τους τόνους σε πολιτικό επίπεδο επισημαίνοντας ότι στρατηγική των τηλεοπτικών σταθμών είναι να συνεχίσουν να λειτουργούν σε καθεστώς ανομίας και χωρίς να καταβάλλουν κανένα τίμημα για τις συχνότητες μέσω των οποίων εκπέμπουν το τηλεοπτικό τους πρόγραμμα.
Πέραν τούτου με δεδομένο ότι η μείωση του φόρου τηλεόρασης από 20% σε 5% ισχύει από 1 Απριλίου του 2018 και με την προϋπόθεση ότι θα ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός και θα έχουν διατεθεί οι τηλεοπτικές άδειες ουσιαστικά η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει ένα σημαντικό μέρος εσόδων από την τηλεόραση ακόμα και αν δεν ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός.
Συγκεκριμένα οι απώλειες του κρατικού προϋπολογισμού από τη μείωση του φόρου τηλεόρασης υπολογίζονται σε ετήσια βάση σε περίπου 20 εκατ. ευρώ ποσό που αναμένεται είναι αυξημένο με βάση τα στοιχεία του 2017 σε πάνω από 23 εκατ. ευρώ λόγω της αύξησης της διαφημιστικής δαπάνης.
Αν υποτεθεί ότι τα κανάλια θα καταβάλλουν 35 εκατ. ευρώ το κάθε ένα για τις άδειες τότε το 2018 το δημόσιο θα εισπράξει από τις άδειες το 10% δηλαδή 24,5 εκατ ευρώ που είναι η πρώτη δόση.
Βεβαίως τα κανάλια αν δεν ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός δεν θα έχουν τις υποχρεώσεις και τα κόστη που προκύπτουν από το διαγωνισμό.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης