Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Θα φέρει ή όχι εκλογές το 2018; - Αγωνιούν τα κόμματα, αδιαφορούν οι πολίτες

Θα φέρει ή όχι εκλογές το 2018; - Αγωνιούν τα κόμματα, αδιαφορούν οι πολίτες
Ακόμα και στο σενάριο της εκλογικής έκπληξης η επιλογή στην κάλπη θα είναι το μικρότερο κακό…
Θα γίνουν εκλογές το 2018;
Θα είναι το 2018 εκλογική χρονιά;
Κυβέρνηση, υπουργοί και βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας είναι κατηγορηματικοί: Όχι.
Υποστηρίζουν, ότι όπως έχει πει πολλάκις ο πρωθυπουργός, εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, δηλαδή κάπου τον Οκτώβριο του 2019.
Τελείως διαφορετική είναι η εκτίμηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Σχεδόν στο σύνολο τους εκτιμούν πως το 2018 θα είναι χρονιά με πολιτικές εξελίξεις και με πρόωρες εκλογές που θα βάλουν τέλος στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει χωριστά τις ευρωεκλογές το Μάιο του 2019 και τις εθνικές εκλογές τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, τότε η ήττα του θα πρέπει να θεωρείται σίγουρη καθώς η αναμενόμενη δυσαρέσκεια κατά της κυβέρνησης που θα εκφραστεί στις κάλπες των Ευρωεκλογών θα είναι μάλλον δύσκολο, αν όχι αδύνατο να ανατραπεί στις εθνικές εκλογές.
Αυτό πάντως που είναι προφανές είναι ότι η ημερομηνία των εκλογών θα έχει καταλυτική σημασία και στο εκλογικό αποτέλεσμα.
Το ερώτημα όμως είναι ποιοι θέλουν να γίνουν πρόωρες εκλογές;
 
Μονόδρομος η εξάντληση της τετραετίας για την κυβέρνηση
Η κυβέρνηση προφανώς και δεν τις θέλει.
Η δυσαρέσκεια των πολιτών για τα κυβερνητικά πεπραγμένα είναι στα ύψη, ίσως δεν έχει και προηγούμενο.
Το ίδιο και η απαισιοδοξία.
Όταν η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών δηλώνει ότι μετά βίας τα βγάζει πέρα και καταφέρνει να ικανοποιεί τις καθημερινές της ανάγκες, περαιτέρω αναλύσεις δεν χρειάζονται.
Η απογοήτευση για την κυβέρνηση έχει χτυπήσει κόκκινο.
Και ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι η μοναδική δυνατότητα που έχει για να γυρίσει το παιχνίδι, είναι να τρέξει πραγματικά, ρεαλιστικά και το κυριότερο αποτελεσματικά το αφήγημα του.
Το «εγώ σας έβγαλα από τα μνημόνια που οι άλλοι μας έφεραν» έχει και βάση και δυναμική.
Και μπορεί να «κουμπώσει» αρκετά καλά με μια σειρά από άλλα διλήμματα όπως π.χ. «με εμάς που κυβερνήσαμε 4 χρόνια ή με αυτούς που μας κυβέρνησαν 40 χρόνια και μας οδήγησαν στην χρεοκοπία;».
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι για να βγει το σχέδιο Τσίπρα θα πρέπει πράγματι η ελληνική οικονομία να αναπτύσσεται, η ανεργία να μειώνεται, θέσεις εργασίας να δημιουργούνται, επενδύσεις να υλοποιούνται και η ψυχολογία και τα οικονομικά των πολιτών να βελτιώνονται.
Όλα αυτά όμως προϋποθέτουν χρόνο.
Όσο λοιπόν πιο μακριά πάει χρονικά το εκλογικό σενάριο, τόσο το καλύτερο για την κυβέρνηση Τσίπρα.
Η επιχειρηματολογία περί πρόωρων εκλογών το Νοέμβριο του 2018 προκειμένου να προλάβει ο Τσίπρας για να μην εφαρμοστούν στα χέρια του τα μέτρα για τις μειώσεις στις συντάξεις και για τη μείωση του αφορολόγητου, στερείται σοβαρότητας.
Αφενός γιατί πρόκειται για μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση Τσίπρα και που η υλοποίηση τους φέρει τη σφραγίδα του πρωθυπουργού.
Αφετέρου γιατί βγάζει μια τεράστια ηττοπάθεια και αναδεικνύει μια εξαιρετικά προβληματική πολιτική στρατηγική, η οποία πέρα από το ότι παραπέμπει στην «αριστερή παρένθεση» του Σαμαρά,  εν πολλοίς ακυρώνει το κυβερνητικό αφήγημα και όλο το κυβερνητικό έργο Τσίπρα.
Εάν η κυβέρνηση Τσίπρα αποφασίσει να πάει σε πρόωρες εκλογές εντός του 2018, και εφόσον δεν συντρέξει κάποια σημαντική πολιτική ανατροπή, εν πολλοίς θα σημάνει ότι «παραιτείται».
 
Ανέτοιμη η ΝΔ
Πρόωρες εκλογές εντός του 2018 είναι αμφίβολο αν πραγματικά θέλουν και στη ΝΔ.
Γιατί μπορεί να το ζητούν επιτακτικά, αν όχι καθημερινά εδώ και περίπου 2 χρόνια, αλλά γνωρίζουν και οι ίδιοι ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.
Η ΝΔ έχει δύο πολύ ισχυρά πλεονέκτημα και ένα τεράστιο μειονέκτημα.
Πρώτο της πλεονέκτημα είναι ότι καρπώνεται την τεράστια λαϊκή δυσαρέσκεια της κυβέρνησης.
Και αυτή η δυσαρέσκεια βάσει των όσων πολιτικών έχουν δρομολογηθεί, πολύ δύσκολα θα «σβήσει».
Δεύτερον, ακριβώς λόγω αυτής της εικόνας της κυβέρνησης, η ΝΔ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ σε όλους τους τομείς στις δημοσκοπήσεις.
Είναι πρώτη με διαφορά – ακόμα και διψήφια - στην πρόθεση ψήφου, προηγείται με πολύ μεγάλα ποσοστά στην παράσταση νίκης ενώ και ο Κ. Μητσοτάκης απολαμβάνει μεγαλύτερης εμπιστοσύνης από τον Αλ. Τσίπρα.
Και είναι πολύ πιθανό το προβάδισμα αυτό να διατηρηθεί μέχρι τέλους.
Ωστόσο, ΝΔ και Κ. Μητσοτάκης εξακολουθούν να αδυνατούν να πείσουν.
Δεν μπορούν να πείσουν ότι έχουν μια διαφορετική πολιτική πρόταση που υπόσχεται ένα διαφορετικό και συνάμα ρεαλιστικό πολιτικό σχέδιο και πλάνο.
Δεν μπορούν να πείσουν ότι αποτελούν κάτι διαφορετικό από αυτό που ήταν όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Και δεδομένου ότι τα ποσοστά τους μοιάζουν «κολλημένα» και η αυτοδυναμία φαντάζει αυτή τη στιγμή «άπιαστη», ο κ.Μητσοτάκης έχει και αυτός ανάγκη από χρόνο προκειμένου αφενός να επικοινωνήσει καλύτερα την πρόταση του στους πολίτες και αφετέρου να διαμορφώσει μια στρατηγική που θα τον φέρει ένα βήμα μπροστά από το ΣΥΡΙΖΑ.
 
Πολιτικό βηματισμό ψάχνει το Κίνημα Αλλαγής
Αλλά και ο «μπαλαντέρ» του εγχώριου πολιτικού σκηνικού , το Κίνημα Αλλαγής μπορεί να ζητά, αλλά επί της ουσίας δεν τις θέλει τις πρόωρες εκλογές.
Και αυτό θέλει χρόνο για να κτίσει τα βήματα του.
Τον Μάρτιο έχει το ιδρυτικό του συνέδριο, στο οποίο θα αποφασιστεί η πολιτική πλατφόρμα του, το σχέδιο του, το πρόγραμμα του, οι προτάσεις του για την επόμενη ημέρα της χώρας, ακόμα και ο τρόπος λειτουργίας του.
Το Κίνημα Αλλαγής για να έχει πολιτικό μέλλον, καλείται να ξανακτίσει από την αρχή την πολιτική του προσωπικότητα.
Να αφήσει πίσω βαρίδια του παρελθόντος και να επαναπροσδιορίσει το πολιτικό του παρόν, μέσα από το σχέδιο του για το μέλλον.
Το κυριότερο όμως όλων καλείται να αποκαταστήσει την επαφή και την επικοινωνία του με το άλλοτε εκλογικό του κοινό, με τους χαμένους ψηφοφόρους του που βρήκαν στέγη κυρίως στο ΣΥΡΙΖΑ.
Και μπορεί τα ποσοστά του να δείχνουν ότι αποτελεί ίσως τη μοναδική πολιτική δύναμη που εμφανίζει δυναμική, αλλά είναι προφανές πως οι προκλήσεις που έχει μπροστά του το Κίνημα Αλλαγής είναι τεράστιες όχι μόνο για να καταφέρει να σταθεί επάξια μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ αλλά και για να αποκτήσει πολιτική υπόσταση.
Άρα θέλει πραγματική δουλειά το Κίνημα Αλλαγής και μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, αναμφίβολα θα αφαιρούσε πολλούς πόντους από τη δυναμική του.

Το σενάριο της έκπληξης και το ... μικρότερο κακό
Πρόωρες εκλογές λοιπόν δεν θέλει κανείς επί της ουσίας από τους τρεις μεγάλους πολιτικούς πρωταγωνιστές (ούτε όμως και η πλειοψηφία της κοινωνίας).
Διότι ακόμα δεν είναι έτοιμοι για αυτές.
Η κυβέρνηση έχει στη μέση το αφήγημα της, παλεύοντας να το ολοκληρώσει για να επαναπροσδιορίσει την πολιτική της ταυτότητα.
Η ΝΔ δεν έχει καταφέρει ακόμα να πείσει ότι έχει πρόταση και το Κίνημα Αλλαγής ακόμα ψάχνεται για να αυτοπροσδιοριστεί.
Υπό αυτά τα δεδομένα το πιθανότερο είναι το 2018 να μην είναι εκλογικό έτος με την έννοια των πρόωρων εκλογών.
Αλλά με το υπάρχον πολιτικό προσωπικό και τις ανεπάρκειες του, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει και το ενδεχόμενο της έκπληξης.
Σε αυτήν την περίπτωση, οι πολίτες, οι οποίοι για πρώτη φορά ενδεχομένως στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της χώρας είναι τόσο πολιτικά αποστασιοποιημένοι, θα κληθούν για ακόμα μια φορά να ψηφίσουν και να εκλέξουν το μικρότερο κακό.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης