Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Τα βαρέα τυφέκια Barret M-82 & M-95 στην Ελλάδα (video)

Τα βαρέα τυφέκια Barret M-82 & M-95 στην Ελλάδα (video)
Η "ΝΕΜΕΣΙΣ" των Ειδικών Δυνάμεων.
Το βαρύ ημιαυτόματο τυφέκιο Μ-82Α1 σχεδιάστηκε από την αμερικανική εταιρεία Barrett Firearms για αποστολές προσβολής ακριβείας στόχων σε μεγάλες αποστάσεις. Το πυρομαχικό που βάλλει είναι στο κλασσικό διαμέτρημα 12,7mm X 99 και ως εκ τούτου προορίζεται κυρίως για βολές κατά υλικού.
Για την κάλυψη σχετικών αναγκών για τις επιχειρήσεις στον Περσικό Κόλπο το 1991, οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ προχώρησαν στην εσπευσμένη παραγγελία μερικών εκατοντάδων όπλων αυτού του τύπου. Με την έξοχη απόδοσή του εκεί ο τύπος προσέλκυσε το ενδιαφέρον και πολλών άλλων χρηστών και σύντομα κατέστη «best seller» στην κατηγορία του.

Ένταξη βαρέων τυφεκίων ειδικών εφαρμογών σε ελληνική υπηρεσία

Η -τότε- ΕΒΟ δεν άργησε να εκδηλώσει το ενδιαφέρον της για το νέο όπλο και σύντομα εξασφάλισε μέρος των δικαιωμάτων κατασκευής για συμπαραγωγή του στην Ελλάδα. Τον Μάρτιο του 1996 η εταιρεία παρουσίασε για πρώτη φορά επισήμως το τυφέκιο (με την ονομασία “Νέμεσις”) στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Το αμέσως επόμενο διάστημα έλαβαν χώρα και άλλες παρουσιάσεις και δοκιμές πεδίου. Στα τέλη του ίδιου έτους το ΓΕΣ προχώρησε σε απευθείας παραγγελία στην Barrett 18 τυφεκίων Μ-95 (έκδοση “bullpup”, κινητού ουραίου) για τον εφοδιασμό της νεοσύστατης Ζ΄ Μοίρας Αμφίβιων Καταδρομών.

marinesgr03Τον Δεκέμβριο του 1997 η ΕΒΟ δώρησε σε συγκεκριμένες Μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων έναν μικρό αριθμό τυφεκίων της τυπικής έκδοσης Μ-82Α1, ενώ τον Φεβρουάριο του 1998 η -τότε- ΓΔΕ αποφάσισε την ανάθεση στην εταιρεία συμβάεως πενταετούς διάρκειας για την κατασκευή συνολικώς 710 τυφεκίων του τύπου, για τον πλήρη εφοδιασμό του συνόλου των Μονάδων Πεζικού και Ειδικών Δυνάμεων του Ε.Σ. Δυστυχώς όμως η απόφαση αυτή δεν υλοποιήθηκε…
Παρ’ όλα αυτά το σχετικό ενδιαφέρον για όπλα αυτής της κατηγορίας δεν έπαψε να υφίσταται ιδίως από τις Ειδικές Δυνάμεις.
Σημειώνεται πως την περίοδο εκείνη αυτές έκαναν και τα πρώτα τους οργανωμένα βήματα στον τομέα της ελευθέρας σκοπεύσεως με την οργάνωση και διεξαγωγή των πρώτων πιλοτικών Σχολείων Ελευθέρων Σκοπευτών (ΣΕΣ) στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ανορθοδόξου Πολέμου (ΚΕΑΠ) στη Ρεντίνα.
Εκεί, μεταξύ άλλων, διδασκόταν και χρήση των βαρέων τυφεκίων ειδικών εφαρμογών με τα υπάρχοντα τυφέκια Μ-95. Το πρόγραμμα αυτό εξελίχθηκε στο σημερινό Σχολείο Βασικής Εκπαίδευσης Ελευθέρων Σκοπευτών Ειδικών Αποστολών (ΣΒΕΕΣΕΑ). Μέσα από αυτά τα αρχικά στάδια αξιοποιήσεως του υλικού έγινε αντιληπτό ότι τα εξειδικευμένα αυτά όπλα απαιτούσαν και τα αντίστοιχα πυρομαχικά.
Έτσι αποκτήθηκαν και φυσίγγια ακριβείας διαφόρων τύπων που αντικατέστησαν τα κοινά Μ8 APEI που χρησιμοποιούνταν αρχικώς, και τα οποία είχε παρατηρηθεί ότι -πέραν της μειωμένης ακρίβειας πυρός- προκαλούσαν και συχνές εμπλοκές στα όπλα (πλέον, και για λόγους οικονομίας, η χρήση τους περιορίζεται αποκλειστικά στην εκπαίδευση).

Οι προσπάθειες συνεχίζονται...

Κατόπιν ανεπιτυχών διαπραγματεύσεων μεταξύ ΕΒΟ και Barrett για το ποσοστό συμπαραγωγής της πρώτης, τον Απρίλιο του 2001 ανατίθεται απευθείας στην αμερικανική εταιρεία μια παραγγελία για 132 τυφέκια της αναβαθμισμένης έκδοσης Μ-82Α1Μ (Μ-107 σε αμερικανική υπηρεσία) στην οποία έχουν προστεθεί μονοκόμματη ράγα picatinny, μονόποδο στο κοντάκιο και διάφορες άλλες μικροβελτιώσεις.
Τον Οκτώβριο του 2002 ακολουθεί και νέα παραγγελία -απευθείας στην Barrett και πάλι- ύψους 1.775.107 ευρώ για πρόσθετο αριθμό τυφεκών, το ακριβές περιεχόμενο της οποίας δεν ανακοινώθηκε. Είχε μεσολαβήσει, τον Μάη του 2002, μια άλλη μικρότερη παραγγελία (ύψους 92.754 ευρώ) για την προμήθεια και 8 νέων τυφεκίων της πραναφερθείσας έκδοσης Μ-95.
Δεν έχει διευκρινιστεί εάν τα τελευταία προορίζονταν για την Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών του Π.Ν. που επιβεβαιωμένα διαθέτει και αυτή όπλα του τύπου, η εάν τα δικά προέρχονται από άλλη μη ανακοινωθείσα παραγγελία.

67364898Κατά καιρούς πάντως, τυφέκια Μ-82Α1Μ έχουν θεαθεί και στα χέρια προσωπικού της Π.Α. αλλά και της ΜΥΑ του Λιμενικού Σώματος (τελευταία μάλιστα παρέλαβε πρόσφατα και δύο από τα αρχικά Μ-95 που είχε αποκτήσει ο Ε.Σ. και τα οποία αντικαταστάθηκαν από τα νεώτερα Μ-82Α1Μ).
Έκτοτε πραγματοποιήθηκαν σε συμπληρωματικές αγορές περιφερειακών υλικών που συμπλήρωσαν τα νέα τυφέκια (προσαρτήματα νυχτερινής σκόπευσης ΝΧ-135, υλικά παρατήρησης μεγάλων αποστάσεων κλπ.) ενώ αναβαθμίστηκε το ΣΒΕΕΣΕΑ και ο θεσμός των ΕΣΕΑ εν γένει.

 Στα χέρια των "γειτόνων"

Εδώ αξίζει να αναφέρουμε ότι τυφέκια Μ-82Α1 βρίσκονται σε περιορισμένη χρήση και στην Τουρκία.  Συγκεκριμένα οι δυνάμεις SAS/SAT του Τουρκικού Ναυτικού απέκτησαν κατά τη δεκαετία του ’90 αριθμό τυφεκίων της αρχικής έκδοσης, που απετέλεσαν και τα πρώτα ημιαυτόματα βαρέα τυφέκια σε τουρκική υπηρεσία.
Πρόσφατα στα χέρια ανδρών των δυνάμεων αυτών εθεάθησαν και τυφέκια της νεώτερης έκδοσης Μ-82Α1Μ, καταδεικνύοντας προφανώς πρόσθετη παραγγελία.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης