Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Τουρκική Πρόκληση Στη Λήμνο! Σπεύδει η Φρεγάτα "ΕΛΛΗ"...

Τουρκική Πρόκληση Στη Λήμνο! Σπεύδει η Φρεγάτα
H Τουρκία προκαλεί ξανά παραμονές του 2018, αυτή τη φορά βόρεια της Λήμνου.
Γερμανικό ερευνητικό πλοίο,το οποίο κάνει έρευνες για λογαριασμό ελληνικών συμφερόντων, πλέει στην περιοχή από το πρωί και οι Τούρκοι μέσω ασυρμάτου κάλεσαν τον καπετάνιο του πλοίου να αποχωρήσει άμεσα από τη περιοχή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Εξωτερικών είχε δώσει άδεια στο γερμανικό πλοίο “Meteor” για τη διεξαγωγή ερευνητικού πλου βόρεια της Λήμνου για λογαριασμό του πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης. Η Ελλάδα είχε προχωρήσει και στην έκδοση NAVTEX και από χθες το πλοίο ήταν στην περιοχή. Ωστόσο, οι Τούρκοι εξέδωσαν αντί – NAVTEX τονίζοντας ότι ο σταθμός μας είναι αναρμόδιος…
Όταν το πλοίο έπλεε στην περιοχή δέχτηκε κλήση από τουρκικό ασύρματο για να απομακρυνθεί από την περιοχή.
Τονίζεται ότι στη περιοχή βρίσκονταν ήδη κανονιοφόροι του ελληνικού στόλου. Η φρεγάτα "ΕΛΛΗ" που έως και χθες το βράδυ παρακολουθούσε την τουρκική κορβέτα που συνόδευε το τουρκικό γεωτρύπανο πλέει τώρα στη περιοχή.

Μία φρεγάτα με βαριά ιστορία

Η Φ/Γ ΕΛΛΗ F-450 είναι η πρώτη φρεγάτα τύπου STANDARD του Πολεμικού Ναυτικού. Κατασκευάστηκε στην Ολλανδία από την εταιρεία Royal Schelde. Η σύμβαση για την πώληση του πλοίου στο Πολεμικό Ναυτικό υπεγράφη στην Αθήνα το 1980.

Η έναρξη ναυπηγήσεως έγινε το 1978 και η καθέλκυση τον Ιούλιο του 1979, σαν το πέμπτο πλοίο της σειράς τύπου STANDARD, που είχε παραγγείλει το Ολλανδικό Ναυτικό.Το όνομα ΕΛΛΗ δόθηκε στην πρώτη φρεγάτα του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού σε ανάμνηση του τορπιλλισθέντος καταδρομικού ΕΛΛΗ την 15 Αυγούστου 1940 στο λιμάνι της Τήνου, όπου είχε σταλεί για τον εορτασμό της Παναγίας. Το εν λόγω καταδρομικό είχε ονομασθεί έτσι εις ανάμνηση της νικηφόρου ναυμαχίας του ελληνικού στόλου εναντίον του τουρκικού στην χερσόνησο της 'Ελλης.
Η Φ/Γ Έλλη κατασκευάστηκε στα ναυπηγεία Koninklijka Maatschappij de Schelde του Vlissingen της Ολλανδίας μαζί με την φρεγάτα Λήμνος ως μέρος συμβολαίου για δύο πλοία από την Ελληνική κυβέρνηση. Η παραλαβή του πλοίου έγινε στις 10 Οκτωβρίου 1981 με κυβερνήτη τον Αντιπλοίαρχο ΠΝ Γρηγόρη Δεμέστιχα. Κατέπλευσε στην Ελλάδα στις 15 Νοεμβρίου του ιδίου έτους.

Συμμετοχή σε πολεμικές επιχειρήσεις

Η Φ/Γ Έλλη πήρε μέρος στον Πρώτο Πόλεμο του Κόλπου την περίοδο 1990-91, εφαρμόζοντας τις αποφάσεις του Ο.Η.Ε. για το Ιράκ στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας.


Η ιστορία της φρεγάτας

Η Φ/Γ ΕΛΛΗ είναι το τρίτο διαδοχικά πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού το οποίο φέρει το όνομα ΕΛΛΗ. Το πρώτο πλοίο με το όνομα ΕΛΛΗ ήταν το πρώην κινεζικό Fei-Hung, το οποίο ναυπηγήθηκε το έτος 1912 στις ΗΠΑ και αγοράσθηκε από την Ελληνική Κυβέρνηση το 1912. Έλαβε μέρος στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και στην Μικρασιατική εκστρατεία. Βυθίστηκε στις 15 Αυγούστου 1940 από ιταλικό υποβρύχιο, σε ειρηνική περίοδο, ενώ ήταν αγκυροβολημένο έξω από το λιμάνι της Τήνου όπου είχε καταπλεύσει για τον εορτασμό της Παναγίας. Το δεύτερο ΕΛΛΗ, πρώην Ιταλικό Eugenio di Savoia, παραχωρήθηκε στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 1950 σε αντικατάσταση του τορπιλλισθέντος ΕΛΛΗ. Το 1959 μεθόρμισε στον όρμο της Σούδας όπου χρησιμοποιήθηκε για έδρα του Ναυάρχου Αρχηγού Κρητικού Πελάγους (ΑΚΙΠ).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης