Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ: Τα 4 διαγράμματα του 2017 και το μήνυμα του 2018 - «Μην αφήσετε την ανάκαμψη να χαθεί»

tags :
ΔΝΤ: Τα 4 διαγράμματα του 2017 και το μήνυμα του 2018 - «Μην αφήσετε την ανάκαμψη να χαθεί»
Το ΔΝΤ αναγνωρίζει ότι ήταν ένα έτος που χαρακτηρίστηκε από φυσικές καταστροφές, γεωπολιτικές εντάσεις και πολιτικό διχασμό σε αρκετές χώρες
Ένα είναι το μεγάλο μήνυμα για τη νέα χρονιά.
"Να μην αφήσουμε την ανάκαμψη να χαθεί".
Αυτό αναφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο τονίζει ότι η ήπια και σταδιακή οικονομική ανάκαμψη δεν θα πρέπει να οδηγήσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τις αγορές σε εφησυχασμό.
Οι καλές εποχές είναι πιθανότατα προσωρινές.
Για να εξασφαλιστεί μια πιο βιώσιμη ανάκαμψη, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να αξιοποιήσουν την ευκαιρία για μεταρρυθμίσεις.
Για το 2017, το ΔΝΤ αναγνωρίζει ότι ήταν ένα έτος που χαρακτηρίστηκε από φυσικές καταστροφές, γεωπολιτικές εντάσεις και πολιτικό διχασμό σε αρκετές χώρες.
Από οικονομικής πλευράς, όμως, το 2017 καταλήγει σε υψηλότερο ΑΕΠ, σε μεγάλο μέρος του κόσμου με την ευρύτερη κυκλική άνοδο από την αρχή της δεκαετίας.
Εδώ είναι 4 γραφήματα που βοηθούν να στοιχειοθετηθεί η οικονομική ιστορία του 2017:

1) Μια αξιοσημείωτη πτυχή της ανάκαμψης του περασμένου έτους είναι το εύρος της.
Η ανάπτυξη επιταχύνθηκε σε περίπου τρία τέταρτα των χωρών - το υψηλότερο ποσοστό από το 2010.
Ακόμα πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι ορισμένες από τις χώρες που είχαν υψηλή ανεργία εδώ και αρκετό καιρό συμμετέχουν στην αύξηση της ανάπτυξης και αντιμετωπίζουν βελτίωση των συνθηκών απασχόλησης.
Ορισμένες από τις μεγαλύτερες αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς, όπως η Αργεντινή, η Βραζιλία και η Ρωσία, άφησαν πίσω τους ύφεση.



2) Υποστηριζόμενο από την ανάκαμψη των επενδύσεων, η παγκόσμια αύξηση του εμπορίου σταθεροποιήθηκε.
Οι αδύναμες κεφαλαιουχικές δαπάνες στον ενεργειακό τομέα συνέβαλαν σημαντικά στην αδυναμία των παγκόσμιων επενδύσεων το 2016.



3) Οι τιμές των μετάλλων και των καυσίμων υποστηρίχθηκαν από την ισχυρότερη δυναμική της παγκόσμιας ζήτησης καθώς και από τους περιορισμούς στον εφοδιασμό.
Με τις τιμές συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης να υποδηλώνουν γενική σταθερότητα ή κάποια κάμψη των τιμών, οι εξαγωγείς βασικών προϊόντων πρέπει να συνεχίσουν την προσαρμογή τους σε χαμηλότερα έσοδα, διαφοροποιώντας ταυτόχρονα τις παραγωγικές και εξαγωγικές τους πολιτικές, για να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα και να στηρίξουν τη μελλοντική ανάπτυξη.



4) Η αύξηση των μισθών παρέμεινε αινιγματικά χλιαρή στις προηγμένες οικονομίες, παρά τα μειωμένα ποσοστά ανεργίας.
Η συνεχής χαλάρωση των αγορών εργασίας - με τη μορφή ακόμη υψηλής ανεργίας σε ορισμένες χώρες ή υψηλά επίπεδα μερικής απασχόλησης - μαζί με την ασθενή αύξηση της παραγωγικότητας εξηγούν μεγάλο μέρος της υποτονικότητας.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης