Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Υποχωρούν οι κίνδυνοι για το πετρέλαιο το 2018 - Χαμηλότερη μεταβλητότητα στις τιμές του μαύρου χρυσού

Υποχωρούν οι κίνδυνοι για το πετρέλαιο το 2018 - Χαμηλότερη μεταβλητότητα στις τιμές του μαύρου χρυσού
Όπως συνέβη και κατά το 2017, έτσι και το νέο έτος οι τιμές του πετρελαίου θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από το πώς θα κινηθούν οι ΗΠΑ στον τομέα της παραγωγής σχιστολιθικού
Κατά την ολοκλήρωση του 2017, οι τιμές του πετρελαίου κατέγραψαν ένα αξιοσημείωτο ράλι, δεχόμενες ώθηση κυρίως από τη συμφωνία του ΟΠΕΚ και την αυξημένη παγκόσμια ζήτηση προς τον μαύρο χρυσό.
Αν και αρχικά η αγορά δε φάνηκε να ανακάμπτει μετά την ανακοίνωση του ΟΠΕΚ και ορισμένων παραγωγών εκτός Οργανισμού (συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας) για επέκταση των περικοπών στην παραγωγή τους την 30η Νοεμβρίου, η επιβεβαίωση ότι η συμφωνία αναμένεται να διαρκέσει έως τα τέλη του 2018 παρείχε σημαντική στήριξη στο πρόσφατο ράλι του πετρελαίου.
Ωστόσο, όπως είχε συμβεί και καθ’ όλη τη διάρκεια του 2017, το σημαντικότερο αντίβαρο της προσπάθειας του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών παραμένει η αυξημένη παραγωγή σχιστολιθικού στις ΗΠΑ, η οποία κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου ανήλθε κατά μέσο όρο στα 9,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Ο παραπάνω όγκος παραγωγής είναι ιδιαίτερα σημαντικός εάν αναλογιστεί κανείς ότι είναι αυξημένος κατά 16% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2016, καθώς και ότι πλέον βρίσκεται καθ’ οδόν στο να ξεπεράσει τη Σαουδική Αραβία, η παραγωγή της οποίας ανέρχεται στα 9,9 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Εάν οι ΗΠΑ επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών και «σπάσουν» το φράγμα των 10 εκατ. βαρελιών ημερησίως εντός του 2018, τότε η οποιαδήποτε ζήτηση υπάρξει θα θεωρηθεί ιδιαίτερα δύσκολο να απορροφήσει τα αποθέματα πετρελαίου που θα δημιουργούνται σε καθημερινή βάση.
Μάλιστα, οι τρέχουσες τιμές του πετρελαίου θα περιοριστούν σημαντικά καθώς θα προχωράμε στους επόμενους μήνες, και η εξισορρόπηση της αγοράς θα γίνεται δυσκολότερη υπόθεση απ’ ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ κατά την τελευταία δεκαετία



Αισιόδοξες οι προβλέψεις τραπεζών και αναλυτών, αλλά με ορισμένες επιφυλάξεις

Αν και οι περισσότερες τράπεζες αναθεώρησαν επί τα βελτίω τις προβλέψεις τους για την τιμή του μαύρου χρυσού μέσα στο 2018, συγκριτικά με το 2017, υπήρξαν και ορισμένες λιγότερο αισιόδοξες προβλέψεις, κυρίως λόγω της δραστηριότητας των χωρών που δε συμμετέχουν στη συμφωνία.
Μεταξύ των προβλέψεων, η περισσότερο αισιόδοξη ανήκει στην Goldman Sachs, η οποία εκτιμά πλέον ότι η τιμή του Brent θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στα 62 δολ. ανά βαρέλι το 2018, έναντι 58 δολ. ανά βαρέλι που ήταν οι αρχικές εκτιμήσεις.
Παράλληλα, η τιμή του αργού πετρελαίου θα ανέλθει κατά μέσο όρο στα 57,5 δολ. ανά βαρέλι, έναντι 55 δολ. ανά βαρέλι προηγουμένως
Σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, η ισχυρότερη του αναμενομένου δέσμευση της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας να επεκτείνουν τη συμφωνία κατά τη συνεδρίαση της 30ης Νοεμβρίου αποτέλεσε καθοριστικό παράγοντα για τη σχετική αναθεώρηση, καθώς μαρτυρά την αποφασιστικότητα των δύο χωρών να εξισορροπήσουν την ενεργειακή αγορά.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η ελβετική UBS, η οποία αύξηση τις τρέχουσες εκτιμήσεις της για το Brent στα 60 δολ. ανά βαρέλι, έναντι 55 δολ. ανά βαρέλι αρχικά, εκτιμώντας ότι μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2018, τα αποθέματα πετρελαίου παγκοσμίως ενδέχεται να έχουν υποχωρήσει στον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών.
Σε ότι αφορά την έτερη ελβετική τράπεζα, την Credit Suisse, υπήρξε σημαντική επί τα βελτίω αναθεώρηση, και συγκεκριμένα κατά 7 δολάριο, με τις νέες προβλέψεις να αναμένουν το Brent να βρεθεί στα 60 δολ. ανά βαρέλι, έναντι 53 δολ. ανά βαρέλι αρχικά, καθώς η ισχυρή δέσμευση των πετρελαιοπαραγωγών απέναντι στις περικοπές θα επαναφέρει τα αποθέματα σε φυσιολογικά επίπεδα μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2018.
Παράλληλα, αισιόδοξη εμφανίζεται και η JP Morgan, η οποία επίσης «βλέπει» το Brent να σταθεροποιείται στα 60 δολ. ανά βαρέλι, έναντι 58 δολ. ανά βαρέλι των αρχικών εκτιμήσεων, επικαλούμενη την επιτάχυνση της εξισορρόπησης και τα ισχυρά θεμελιώδη.
Στον αντίποδα, η Citigroup διατήρησε αμετάβλητες τις προβλέψεις της για το 2018, εκτιμώντας ότι η τιμή του Brent θα κινηθεί κατά μέσο ρόλο γύρω από τα 54 δολ. ανά βαρέλι, καθώς θεωρεί ότι οι περικοπές του ΟΠΕΚ δε θα διαρκέσουν μέχρι τα τέλη του νέου έτους, αλλά ότι μέχρι τα τέλη του τρίτου τριμήνου η συμφωνία θα έχει διακοπεί.
Αξίζει παράλληλα να σημειωθεί ότι παρά τη δυναμική που έχει αποκτήσει το πετρέλαιο κατά τους τελευταίους μήνες, η αμερικανική τράπεζα έχει διατηρήσει σταθερές τις εκτιμήσεις από τον Ιούλιο του 2017, όταν και είχε προχωρήσει σε επί τα χείρω αναθεώρηση από τα 60 δολ. ανά βαρέλι.
Λιγότερο αισιόδοξη εμφανίστηκε και η αγγλική Barclays, η οποία διατήρησε επίσης τις τρέχουσες προβλέψεις της στα 55 δολ. ανά βαρέλι, καθώς εκτιμά ότι η τρέχουσα αισιοδοξία για τις τιμές του μαύρου χρυσού θα αντισταθμιστεί από την αύξηση της παραγωγής των χωρών που δε συμμετέχουν τη συμφωνία του ΟΠΕΚ.
Ωστόσο, αρκετά αισιόδοξοι εμφανίζονται και οι αναλυτές και οι οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν για τις τιμές του πετρελαίου από το πρακτορείο Reuters κατά τις αρχές του Δεκεμβρίου, εκτιμώντας ότι το αργό πετρέλαιο θα κινηθεί κατά μέσο όρο γύρω στα 54,78 δολ. ανά βαρέλι, έναντι 52,2 δολ. ανά βαρέλι που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη.
Αναφορικά με το Brent, η τιμή του αναμένεται να βρεθεί στα 58,84 δολ. ανά βαρέλι, έναντι 55,71 δολ. ανά βαρέλι των αρχικών εκτιμήσεων, καθώς το γεγονός ότι η συμφωνία του ΟΠΕΚ θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του 2018 αποτελεί ένα θετικό σημάδι το οποίο αναμένεται να στηρίξει τις τιμές του μαύρου χρυσού.
Μάλιστα, η ομάδα αναλυτών και οικονομολόγων της έρευνας του Reuters εκτιμά ότι η αστάθεια σε Σαουδική Αραβία και Βενεζουέλα, καθώς και η μεταβλητότητα στην παραγωγή της Λιβύης και της Νιγηρίας θα μπορούσαν επίσης να παρέχουν στήριξη στις τιμές.
Οι ίδιοι εκτιμούν ότι Κίνα και Ινδία θα ηγηθούν της ζήτησης για τον μαύρο χρυσό και το 2018, με την αγορά της Ασίας να θεωρείται γενικότερα «κλειδί» για την υποχώρηση των αποθεμάτων στον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών.

Οι διακυμάνσεις των τιμών στο Brent και το αργό κατά τη διάρκεια του 2017


Σε αντίθετες κατευθύνσεις οι προβλέψεις ΔΟΕ και ΟΠΕΚ για τη ζήτηση

Από την πλευρά του, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, κατά την τελευταία του μηνιαία έκθεση τον Νοέμβριο τόνισε ότι η ζήτηση αναμένεται να είναι μειωμένη εντός του 2018, και συγκεκριμένα κατά 200 χιλ. βαρέλια ημερησίως, στα 98,9 βαρέλια ημερησίως συνολικά.
Ο ΔΟΕ επικαλείται τα αυξημένα αποθέματα πετρελαίου εκτός ΟΠΕΚ για τη σχετική πρόβλεψη, τα οποία θα περιορίσουν την τιμή του αργού πετρελαίου κάτω από τη ζώνη των 60 δολ. ανά βαρέλι.
«Η πραγματικότητα είναι ότι μετά από έναν ήπιο περιορισμό της ανάπτυξης, η παραγωγή των χωρών εκτός ΟΠΕΚ θα ενισχυθεί κατά 1,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2018, και η ζήτηση του επόμενου έτους θα δυσκολευτεί να την αντισταθμίσει», αναφέρει το σημείωμα του Οργανισμού, για να προσθέσει ότι ενδεχομένως οι τιμές του πετρελαίου να μην έχουν σταθεροποιηθεί ακόμα.
Μάλιστα, ο ΔΟΕ εκτιμούσε τότε ότι ακόμα και αν ο ΟΠΕΚ αποφάσιζε την επέκταση των περικοπών (γεγονός που εν τέλει πραγματοποιήθηκε), η αγορά πετρελαίου θα αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις για το πρώτο τρίμηνο του 2018, με την προσφορά να αναμένεται να ξεπεράσει τη ζήτηση κατά 600 χιλ. βαρέλια ημερησίως, ενώ για το δεύτερο τρίμηνο ο αντίστοιχος όγκος υπερπροσφοράς αναμένεται να διαμορφωθεί στα 200 χιλ. βαρέλια ημερησίως.
Αντίθετα, ο ΟΠΕΚ αναμένει αύξηση της ζήτησης κατά 130 χιλ. βαρέλια ημερησίως, με την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη να επιταχύνεται στο 3,7% έναντι 3,5% των αρχικών εκτιμήσεων.
Παράλληλα, Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών αναμένει η προσφορά των χωρών εκτός ΟΠΕΚ να είναι μικρότερη απ’ ότι προέβλεπε αρχικά, και συγκεκριμένα στα 870 χιλ. βαρέλια ημερησίως, έναντι 940 χιλ. βαρέλια προηγουμένως, με τις μειώσεις να προέρχονται κυρίως από το Μεξικό και τη Νορβηγία.
«Τα υψηλά ποσοστά συμμόρφωσης των συμμετεχόντων στη συμφωνία έχουν διαδραματίσει αδιαμφισβήτητα έναν ρόλο-κλειδί στη στήριξη της σταθερότητας στην αγορά πετρελαίου και στην τοποθέτησή της σε ένα πιο βιώσιμο μονοπάτι», σχολιάζει η έκθεση του ΟΠΕΚ.

Η συσχέτιση μεταξύ προσφοράς και ζήτησης μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του 2018



Για ακόμα μία χρονιά οι ΗΠΑ θα διαδραματίσουν ρόλο-κλειδί

Όπως συνέβη και κατά το 2017, έτσι και το νέο έτος οι τιμές του πετρελαίου θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από το πώς θα κινηθούν οι ΗΠΑ στον τομέα της παραγωγής σχιστολιθικού.
Όπως ανέφερε κατά τα μέσα Δεκεμβρίου η αμερικανική Διεύθυνση Πληροφοριών Ενέργειας, η παραγωγή πετρελαίου αναμένεται να βρεθεί σε ιστορικά υψηλά επίπεδα μέσα στο 2018, ξεπερνώντας τα 10 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Συγκεκριμένα, η EIA αναθεώρησε επί τα βελτίω τις εκτιμήσεις της για την παραγωγή πετρελαίου στη χώρα κατά 60 χιλ. βαρέλια ημερησίως, με τη συνολική παραγωγή να αναμένεται να αγγίξει τα 10,02 εκατ. βαρέλια το ερχόμενο έτος.
Ωστόσο, η EIA εκτιμά πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί πριν από το τέταρτο τρίμηνο του 2018, και υπό την προϋπόθεση ότι η αυξημένη ζήτηση που αναμένεται από την αγορά επιβεβαιωθεί και έμπρακτα.
Η Διεύθυνση Πληροφοριών Ενέργειας, μάλιστα, παρουσιάστηκε αρκετά συγκρατημένη σε ότι αφορά τις προβλέψεις της για τις τιμές του πετρελαίου, εκτιμώντας ότι το 2018 το Brent θα κινηθεί κατά μέσο όρο στα 54,07 δολ. ανά βαρέλι, και το αργό στα 50,57 δολ. ανά βαρέλι.
Όσο η Ουάσιγκτον επιθυμεί να εξασφαλίσει την ενεργειακή ανεξαρτησία της, η παραγωγή της χώρας θα θέτει ένα μόνιμο «ταβάνι» στις τιμές του μαύρου χρυσού, και το πιο πιθανό είναι ότι το ράλι του πετρελαίου θα υποχωρήσει σταδιακά.
Αυτό που θα έχει όμως μεγαλύτερη σημασία είναι να φανεί πόση διάθεση έχουν ακόμα ο ΟΠΕΚ και η Ρωσία να περιορίζουν την παραγωγή τους για να ενισχύσουν τις τιμές, ειδικά από τη στιγμή που άλλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες δεν είναι καν διατεθειμένες να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να δουν πώς θα περιοριστεί το πρόβλημα της παγκόσμιας υπερπροσφοράς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης