Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το bitcoin θα αναρριχηθεί ακόμα πιο ψηλά το 2018 - Τι μπορεί όμως να πάει στραβά;

tags :
Το bitcoin θα αναρριχηθεί ακόμα πιο ψηλά το 2018 - Τι μπορεί όμως να πάει στραβά;
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών το bitcoin μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 60.000 δολ.
Μετά την κούρσα που έκανε το bitcoin κατά τη διάρκεια του 2017 (καθώς άρχισε από τα 1.000 δολ. ενώ φλέρταρε και με τα 20.000 δολ.) το ερώτημα που κυριαρχεί στο επενδυτικό κοινό είναι: που θα φτάσει το 2018;
Αν και κάποιοι έχουν κάνει λόγο για «φούσκα» και προειδοποιούν για τον κίνδυνο ενός κραχ, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan, Jamie Dimon, έχει χαρακτηρίσει το bitcoin «απάτη», οι επενδυτές του επεφύλαξαν θερμή υποδοχή για το 2017, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί και το 2018.
Στον αντίποδα, οι περισσότεροι fund managers σε μεγάλους επενδυτικούς οίκους και άλλοι θεσμικοί επενδυτές αναφέρουν ότι δεν πρόκειται να μπουν στον πειρασμό να «στοιχηματίσουν» στην αγορά του bitcoin μέσω προθεσμιακών συμβολαίων.

Οι εκτιμήσεις για εκτίναξη στα 60.000 δολ.

Κατά το 2017 το bitcoin ενισχύθηκε κατά περισσότερο από 1.000% και το γεγονός αυτό προκαλεί όλο και πιο αισιόδοξες προβλέψεις για το 2018.
«Το bitcoin θα σκαρφαλώσει μέχρι και τα 60.000 δολάρια το 2018», προβλέπει ο Julian Hosp, συνιδρυτής και πρόεδρος της TenX, μιας εταιρείας που δραστηριοποιείται στην αγορά των ψηφιακών νομισμάτων.
Ωστόσο, όπως προειδοποίησε ο ίδιος, καθώς μετά την άνοδο έρχεται παραδοσιακά η πτώση, το ψηφιακό νόμισμα, με τον ίδιο ξέφρενο ρυθμό που θα φτάσει ως τα 60.000 δολάρια, θα… κατρακυλήσει στη συνέχεια στα επίπεδα των 5.000 δολαρίων!

Οι πιο… φειδωλές εκτιμήσεις

Ωστόσο, υπάρχουν και αναλυτές που είναι πιο… φειδωλοί στις εκτιμήσεις τους για το bitcoin κατά το 2018 και θέτουν πιο χαμηλά τον πήχη για την τιμή του.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο πρώην hedge fund manager της Fortress, Michael Novogratz, εκτίμησε ότι «το bitcoin θα μπορούσε να φτάσει -με ευκολία- τα 40.000 δολ. στο τέλος του 2018», ενώ επεσήμανε ότι η συνολική κεφαλαιοποίησης της αγοράς κρυπτονομισμάτων θα μπορούσε να φτάσει κατά 6 φορές από τα τρέχοντα επίπεδα και να φτάσει τα 2 τρισ. δολ. στο τέλος του επόμενου έτους.



Λίγο πιο… φειδωλή στις εκτιμήσεις της είναι η DataTrek που αναμένεται ότι το bitcoin θα διαπραγματευτεί στο εύρος των 6.470 δολ. και 21.600 δολ.
Σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, το bitcoin θα χάσει μερίδιο αγοράς έναντι των άλλων κρυπτονομισμάτων το 2018.
Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, στην ουσία έχει ξεσπάσει ένας «εμφύλιος πόλεμος» στην αγορά κρυπτονομισμάτων.
Αν κι αυτό δεν ήταν πολύ εμφανές κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2017, αναμένονται περισσότερες «συγκρούσεις» κατά το επόμενο έτος.

Αναμένονται τουλάχιστον 4 κραχ

Ωστόσο, σύμφωνα με την DataTrek αναμένονται τουλάχιστον 4 κραχ της τάξης του 40% ή και περισσότερο.
Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, το Bitcoin και τα άλλα κρυπτονομίσματα είναι δύσκολο να εκτιμηθούν και επί του παρόντος δεν έχει οικονομική χρησιμότητα.
«Φυσικά η αστάθεια που έχουμε δει θα συνεχιστεί» τονίζουν χαρακτηριστικά.

Wells Fargo: Αν «σκάσει» η φούσκα του bitcoin, η κρίση θα εξαπλωθεί στις μετοχές

Στον μακρύ κατάλογο των αναλυτών οι οποίοι προειδοποιούν ότι αν σκάσει το bitcoin, η κρίση θα εξαπλωθεί στις αγορές, προστίθεται η Wells Fargo.
Όπως προειδοποιεί ο Christopher Harvey, επικεφαλής στρατηγικής μετοχών στην Wells Fargo, αν «σκάσει» η «φούσκα» του bitcoin, η κρίση θα εξαπλωθεί στις αγορές.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, υπάρχει μεγάλη ποσότητα «αφρού» στις αγορές των κρυπτονομισμάτων.
Και εκφράζει την ανησυχία του για το ενδεχόμενο να επηρεαστούν αρνητικά οι μετοχές, υπογραμμίζοντας ότι θα παρακολουθήσει την πορεία του ψηφιακού νομίσματος κατά τη διάρκεια του 2018.

Οι εκτιμήσεις των επενδυτών του bitcoin για το 2018

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα από τη LendEDU, ακόμα και οι ίδιοι οι επενδυτές του bitcoin είναι αισιόδοξοι για το 2018.
Σύμφωνα με την έρευνα, το 76,99% των επενδυτών του bitcoin, πιστεύουν ότι οι επενδυτικές αποδόσεις το 2018 θα ξεπεράσουν αυτές του 2017.
Στο μεταξύ, το 74,69% των επενδυτών του Bitcoin σχεδιάζουν να αυξήσουν το μέγεθος της επένδυσής τους, την επόμενη χρονιά.
Ωστόσο, κάποιοι αναλυτές επισημαίνουν ότι η αισιοδοξία που υπάρχει σχετικά με το μέλλον του bitcoin βασίζεται και στο γεγονός ότι εκείνοι οι οποίοι το υιοθέτησαν πρώτοι, πωλούν τα μερίδιά τους σε θεσμικούς επενδυτές σε διογκωμένες τιμές.
«Πιστεύουμε ότι η φούσκα βρίσκεται ακόμη σε σχετικά πρώιμα στάδια, καθώς αυτοί που το υιοθέτησαν πρώτοι πωλούν τώρα μερικά από τα υψηλά αποτιμημένα μερίδια τους σε θεσμικούς επενδυτές μέσω των futures», σημειώνει ο Lance Mitchell, επικεφαλής ερευνών στην First Frankin.

Τι θα μπορούσε να πάει στραβά;

Μεταξύ των σοβαρότερων κινδύνων που αντιμετωπίζει το bitcoin και που ενδέχεται να το εκτροχιάσουν είναι το ενδεχόμενο ρύθμισης του πλαισίου γύρω από το οποίο κινείται.
Ενώ οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές έχουν υποστηρίξει αρκετά τα κρυπτονομίσματα, οι ρυθμιστικές αρχές της Κίνας και της Ευρώπης ανησυχούν για το bitcoin λόγω της δυνατότητας του να διαταράξει τη νομισματική πολιτική και να παρακάμψει τους ελέγχους κεφαλαίου.
Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του Sputnik, δεδομένου ότι τα κρυπτονομίσματα μπορούν να επηρεάσουν δυσμενώς την ικανότητα μιας κεντρικής τράπεζας για τον έλεγχο της προσφοράς χρήματος και την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος, δεν θα αποτελέσει έκπληξη εάν το G20 προσπαθήσει να ρυθμίσει τη χρήση του bitcoin.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι περισσότεροι κεντρικοί τραπεζίτες επιθυμούν τη ρύθμιση του bitcoin από την ύπαρξη του, αλλά θα ήταν επίσης αποδεκτοί σοβαροί περιορισμοί στη χρήση, πώληση και απόκτηση.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Bruno Le Maire, δήλωσε στο γαλλικό κανάλι ειδήσεων LCI ότι η ρύθμιση του bitcoin θα συζητηθεί από τo G20 κατά την επόμενη σύνοδο.
Η αυξημένη ρύθμιση είτε θα νομιμοποιήσει πλήρως τα κρυπτονομίσματα ως κατηγορία asset ή θα τα καταστήσει άχρηστα για τα περισσότερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και ιδιώτες επενδυτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης