Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Αισιοδοξία και επιφυλάξεις για τις αγορές το 2018 – «Bullish» για τις ευρωπαϊκές μετοχές

Αισιοδοξία και επιφυλάξεις για τις αγορές το 2018 – «Bullish» για τις ευρωπαϊκές μετοχές
Οι αναλυτές αναμένουν ότι οι καταλύτες που οδήγησαν σε συνεχόμενα ρεκόρ τη Wall Street το 2017, θα ωθήσουν υψηλότερα την αγορά και το 2018
Μετά από έναν χρόνο με εντυπωσιακές αποδόσεις στις χρηματιστηριακές αγορές παγκοσμίως, πολλοί αναρωτιούνται εάν το... πάρτι θα συνεχιστεί και το 2018, καθώς η bull market εισέρχεται αισίως στην ένατη χρονιά της.
Οι αναλυτές κορυφαίων επενδυτικών εταιρειών αναμένουν ότι οι καταλύτες που οδήγησαν σε συνεχόμενα ρεκόρ τη Wall Street το 2017, θα μπορούσαν να ωθήσουν υψηλότερα την αγορά και το 2018.


Ποιοι είναι αυτοί οι καταλύτες;
Η αύξηση της κερδοφορίας των εταιρειών και η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ.
Η φορολογική μεταρρύθμιση που πέρασε πρόσφατα από το Κογκρέσο των ΗΠΑ αναμένεται να προσφέρει σημαντική ώθηση στα κέρδη των μεγαλύτερων εταιρειών της Αμερικής και, πιθανώς, να οδηγήσει σε περισσότερες «ανταμοιβές» για τους μετόχους, μέσω επαναγορών ιδίων μετοχών και μερισμάτων.
Ωστόσο, το 2018 ίσως να μην είναι τόσο «γαλήνιο» όσο το 2017, με αρκετούς να εκφράζουν φόβους για γεωπολιτικές αναταράξεις, αλλά και φούσκες.

Τι αναμένουν οι αναλυτές για τη Wall Street και τον S&P 500

H HSBC εκτιμά πως ο S&P 500 θα τερματίσει το 2018 στις 2.650 μονάδες, από τις περίπου 2.680 όπου βρίσκεται τώρα.
Η Citi «βλέπει» τον S&P 500 στις 2.675 μονάδες.
«Οι περικοπές φόρων θα μπορούσαν να είναι αρκετά ενθαρρυντικές για τα κέρδη ανά μετοχή του S&P 500», δήλωσε ο Tobias Levkovich, επικεφαλής στρατηγικής της Citi για τις ΗΠΑ.
Πιο αισιόδοξη εμφανίζεται η Bank of America Merrill Lynch, που εκτιμά ότι ο αμερικανικός δείκτης θα ολοκληρώσει το 2018 στις 2.800 μονάδες.
«Η αισιοδοξία χτίστηκε σημαντικά φέτος και πιστεύουμε ότι το 2018 θα μπορούσε να είναι χρονιά ευφορίας», δήλωσε η Savita Subramanian, επικεφαλής στρατηγικής αμερικανικών μετοχών.
Την ίδια τιμή-στόχο θέτει και η Canaccord Genuity.
«Οι μεγάλες διορθώσεις (σε αυτόν τον κύκλο) προήλθαν από την αντίληψη ότι το θεμελιώδες σκηνικό είχε επιδεινωθεί σε σημείο όπου να έχουμε πιθανότητα ύφεσης», είχε δηλώσει τον Αύγουστο στο «CNBC» ο Tony Dwyer, αναλυτής της Canaccord Genuity.
«Δεν υπάρχει τίποτα στις αποδείξεις που μπορώ να βρω σε αυτό το σημείο που να υποδηλώνει ότι το σκηνικό είναι ώριμο για κάθε είδους σημαντική και βιώσιμη πτώση της οικονομικής δραστηριότητας.
Τελικά, η αγορά συσχετίζεται με την κατεύθυνση των κερδών.
Αυτή η κατεύθυνση καθοδηγείται από την οικονομική δραστηριότητα και αυτό φαίνεται θετικό για τα επόμενα χρόνια», πρόσθεσε ο ίδιος.
«Η bull market θα συνεχιστεί το 2018», δήλωσε ο David Kostin, επικεφαλής στρατηγικής για τις αμερικανικές μετοχές στην Goldman Sachs, η οποία προβλέπει ότι ο S&P 500 θα ανέλθει στις 2.850 μονάδες.
«Η “λογική της ευφορίας” βασίζεται σε έναν συνδυασμό της πάνω από την τάση αμερικανικής και παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, στα χαμηλά, αν και αργά αυξανόμενα επιτόκια, και στην αύξηση των κερδών, που αναμένεται να βοηθηθεί από τη φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία ενδέχεται να υιοθετηθεί στις αρχές του επόμενου έτους.
(…) Προβλέπουμε ότι το 2018 τα κέρδη ανά μετοχή του S&P 500 θα σημειώσουν άνοδο κατά 14% και θα ανέλθουν στα 150 δολ., ενώ ο δείκτης θα αυξηθεί κατά 11% και θα κλείσει περίπου στις 2.850 μονάδες στα τέλη του 2018.
Εάν αποτύχει η φορολογική μεταρρύθμιση, ο S&P 500 θα υποχωρήσει κατά 5%, στις 2.450 μονάδες», τόνισε ο Kostin.
Η Deutsche Bank «βλέπει» τον S&P 500 στις 2.850 μονάδες.
«Βλέπουμε μια αύξηση των κερδών ανά μετοχή στον S&P 500 κατά 11% το 2018, υποστηριζόμενη από τη σταθερή ισχυρή ανάπτυξη των ΗΠΑ και την ανάκαμψη της παγκόσμιας ανάπτυξης», δήλωσε ο Binky Chadha, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Deutsche Bank.
Λίγο υψηλότερα, και συγκεκριμένα στις 2.855 μονάδες, τοποθετεί την πρόβλεψή της η Jefferies.
«Οι επενδυτές έχουν αγαπήσει την Ευρώπη από την αρχή του έτους, καθώς οι ροές έχουν ξεπεράσει τα 100 δισ. δολ., ενώ οι ΗΠΑ έχουν δει εισροές 16 δισ. δολ., δήλωσε ο Sean Darby, παγκόσμιος επικεφαλής στρατηγικής της Jefferies για τις μετοχές.
«Βρίσκουμε τις σχετικές εκτιμήσεις των ΗΠΑ έναντι της Ευρώπης μόλις λίγο υψηλότερα από τους μέσους όρους.
Και με τη φορολογική μεταρρύθμιση που ενισχύει τα κέρδη των αμερικανικών εταιρειών, πιστεύουμε ότι οι ΗΠΑ είναι φθηνότερες.
Εντοπίζουμε μια ήπια προτίμηση από τους αναλυτές μας για τις αμερικανικές μετοχές», πρόσθεσε.
Στις 2.875 μονάδες διαμορφώνεται η τιμή-στόχος της Credit Suisse:
«Η άποψή μας για την αγορά βασίζεται στην πεποίθηση ότι οι κίνδυνοι ύφεσης παραμένουν αρκετά περιορισμένοι και ότι τα επιτόκια θα συνεχίσουν να μετατοπίζονται υψηλότερα», δήλωσε ο Jonathan Golub, επικεφαλής στρατηγικής της Credit Suisse για τις ΗΠΑ.
«Νομίζουμε ότι το αισιόδοξο σενάριό μας, βασισμένο στη φορολογική μεταρρύθμιση, είναι πιθανότερο από το απαισιόδοξο», δήλωσε ο επικεφαλής στρατηγικής της UBS για τις αμερικανικές μετοχές, Keith Parker.
Η πρόβλεψη της UBS διαμορφώβεται στις 2.900 μονάδες.
Η BMO Capital Markets εκτιμά ότι ο S&P 500 θα μπορούσε να ανέλθει στις 2.950 μονάδες.
«Ομολογουμένως πιστεύαμε ότι οι στάσιμες αποτιμήσεις θα αποτελούσαν πρωταρχικό θέμα κατά το 2017, χάρη στην αναμονή υψηλότερων επιτοκίων και πληθωρισμού», δήλωσε ο Brian Belski, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής.
«Ωστόσο, το 2018 θα έχουμε πιθανότατα ένα πραγματικό τεστάρισμα της ανάκαμψης, καθώς τα κέρδη προβλέπεται να είναι ακόμα πιο δυνατά κατά τα επόμενα αρκετά τρίμηνα (…)
Τα καλά νέα είναι ότι οι τρέχουσες προσδοκίες υποδηλώνουν ακριβώς ότι η αύξηση των κερδών αναμένεται να επιταχυνθεί σε διψήφιο έδαφος για το 2018.
Και αυτό είναι ουσιαστικά το σκεπτικό πίσω από την αισιοδοξία μας για το βασικό σενάριο.
Ιστορικά, η αγορά έχει αποδώσει πολύ καλύτερα και προσέφερε υψηλότερα επίπεδα αποδόσεων κατά τη διάρκεια των ημερολογιακών ετών με διψήφια αύξηση κερδών», σημείωσε ο αναλυτής.
Ακόμη πιο αισιόδοξες εμφανίζονται η Oppenheimer και η JPMorgan, που τοποθετούν τον δείκτη στις 3.000 μονάδες.
«Πιστεύουμε ότι μια αναμενόμενη μείωση των φορολογικών υποχρεώσεων και οι ευκαιρίες επαναπατρισμού κεφαλαίων και απορύθμισης θα υποστηρίξουν τελικά την επέκταση των περιθωρίων», δήλωσε ο John Stoltzfus, στρατηγικός αναλυτής της Oppenheimer Asset Management.
«Η επικείμενη μείωση των αμερικανικών φορολογικών συντελεστών μπορεί να είναι ένας από τους μεγαλύτερους θετικούς καταλύτες για τις αμερικανικές μετοχές σε αυτόν τον κύκλο», δήλωσε ο Dubravko Lakos-Bujas, επικεφαλής στρατηγικής για τις αμερικανικές μετοχές στην JPMorgan.
«Θα οδηγήσει πιθανώς σε μια εναλλαγή από τα ομόλογα στις μετοχές, από τις διεθνείς στις αμερικανικές μετοχές και από τις μετοχές ανάπτυξης στις μετοχές αξίας.
Έχουμε αναλύσει εκτενώς τις πιθανές επιπτώσεις αυτής της μεταρρύθμισης και τον βαθμό στον οποίο οι επιπτώσεις της αντανακλώνται στις τιμές.
Κατά την άποψή μας, αυτός ο δυνητικός φορολογικός καταλύτης παραμένει μόνο μερικώς προεξοφλημένος, και ως εκ τούτου θα παραμείνει λογικά σημαντική πηγή ανοδικών τάσεων για τις μετοχές και τα εταιρικά κέρδη», πρόσθεσε ο ίδιος.


Ποιους κινδύνους πρέπει να προσέξουν οι αναλυτές

Ωστόσο, οι αναλυτές προειδοποιούν για ορισμένους κινδύνους που θα μπορούσαν να ασκήσουν πιέσεις στη Wall Street κατά το 2018.
Ο πρώτος κίνδυνος είναι να κινηθεί υπερβολικά επιθετικά η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed).
Ο ρυθμός αύξησης των επιτοκίων, ιδίως μετά τα ισχυρότερα οικονομικά στοιχεία, θα μπορούσε να εκτροχιάσει την αγορά, εκτιμούν οι αναλυτές.
Μια υπερβολική επιτάχυνση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ θα μπορούσε επίσης να θέσει σε κίνδυνο τις αγορές, πιέζοντας τη Fed για μια γρηγορότερη αύξηση των επιτοκίων από ό,τι αναμένουν οι επενδυτές.
Την ίδια ώρα, οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, που θα μπορούσαν να ενδυναμώσουν τους Δημοκρατικούς, ενδεχομένως να πυροδοτήσουν μια πολιτική αβεβαιότητα που μόνο καλό δεν μπορεί να κάνει στις αγορές.
Παρομοίως, μια επιδείνωση των γεωπολιτικών εντάσεων, με τη διαμάχη ΗΠΑ – Βόρειας Κορέας να βρίσκεται στο επίκεντρο, θα μπορούσε επίσης να «αναστατώσει» τις αγορές.
Τέλος, η «τρέλα» των κρυπτονομισμάτων, και ιδιαίτερα του Bitcoin, και οι φόβοι για το σκάσιμο φούσκας εντός του 2018, θα μπορούσαν να ασκήσουν πιέσεις στις αγορές.

«Bullish» για τις ευρωπαϊκές μετοχές οι αναλυτές

Την ίδια ώρα, ιδιαίτερα αισιόδοξοι εμφανίζονται οι αναλυτές για τις ευρωπαϊκές μετοχές, αν και προειδοποιούν ότι το ισχυρό ευρώ θα μπορούσε να θέσει προκλήσεις.
Η Citi εκτιμά πως ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 θα μπορούσε να σημειώσει «άλμα» 17% το 2018.
Ένας από τους βασικότερους λόγους για τους οποίους οι αναλυτές είναι «bullish» στις ευρωπαϊκές μετοχές είναι οι ενδείξεις για μια σημαντική αύξηση της εταιρικής κερδοφορίας.
Αυτές οι εκτιμήσεις βασίζονται στο γεγονός ότι η ευρωπαϊκή οικονομική ανάκαμψη έχει επιτέλους σταθεροποιηθεί, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη των νοικοκυριών και ενθαρρύνοντας περισσότερες δαπάνες.
Επιπρόσθετα, οι επιχειρήσεις ξεκινούν να επενδύουν περισσότερα και να δανείζονται περισσότερο προκειμένου να επεκτείνουν τις πωλήσεις τους.
Επίσης, οι οικονομολόγοι είναι αισιόδοξοι για την ευρωπαϊκή οικονομία, προβλέποντας μια αύξηση του ΑΕΠ κατά 2% περίπου, ελαφρώς χαμηλότερα από την τελευταία πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για ανάπτυξη 2,3% το 2018, με κινητήριους μοχλούς τις ισχυρότερες επιχειρηματικές επενδύσεις, τις εξαγωγές και την ιδιωτική κατανάλωση.
Ενισχύοντας αυτή τη ρόδινη εικόνα, το ποσοστό της ανεργίας στην Ευρωζώνη έχει διολισθήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2009, ενώ ο ΡΜΙ για τη μεταποίηση στην περιοχή ανήλθε σε ιστορικά υψηλά τον Δεκέμβριο του 2017.
Η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να οδηγήσει σε υψηλότερες αποδόσεις, που με τη σειρά τους θα ευνοήσουν τον τραπεζικό κλάδο.
Την ίδια ώρα, την αισιοδοξία για τις ευρωπαϊκές αγορές ενισχύει και το γεγονός ότι η ΕΚΤ παραμένει σε μεγάλο βαθμό «διευκολυντική», ενώ δεν αναμένεται να προβεί σε μια ολοκληρωτική απομάκρυνση των μέτρων τόνωσης κατά το 2018.
Η κεντρική τράπεζα θα αγοράζει 30 δισ. ευρώ σε κρατικά και εταιρικά ομόλογα κάθε μήνα τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2018, ενώ αναμένεται ευρέως ότι θα διατηρήσει τα επιτόκια στα χαμηλά επιτόκια μέχρι το 2019.
Αντίθετα, η Fed έχει ήδη αυξήσει τα επιτόκια τέσσερις φορές, ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) προέβη στην πρώτη αύξηση μετά από μια δεκαετία τον Νοέμβριο.
Τέλος, οι αναλυτές εκτιμούν ότι το ευρώ δεν πρόκειται να ενισχυθεί σημαντικά το 2018 μετά τα εντυπωσιακά κέρδη του 2017, κατά το οποίο ενισχύθηκε σχεδόν κατά 12% έναντι του δολαρίου.

Η άνοδος του ευρώ είναι θετική για τους Ευρωπαίους τουρίστες που ταξιδεύουν εκτός Ευρώπης, αλλά είναι αρνητική για τους εξαγωγείς της περιοχής, καθώς τα προϊόντα τους καθίστανται πιο ακριβά για κατόχους άλλων νομισμάτων.


Ωστόσο, υπάρχουν τρεις κίνδυνοι για τους οποίους προειδοποιούν οι αναλυτές: η πολιτική κατάσταση στη Γερμανία, όπου οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης μεταξύ των συντηρητικών της καγκελαρίου Angela Merkel και των Σοσιαλδημοκρατών αποδεικνύεται δύσκολη υπόθεση, οι γενικές εκλογές της Ιταλίας τον Μάρτιο του 2018, που θα μπορούσαν να ενισχύσουν ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις, και φυσικά το Brexit και οι συνομιλίες για μια εμπορική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης