Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Η δικαιοσύνη απέρριψε αίτημα της VW αναστολής του ελέγχου για το σκάνδαλο dieselgate

Γερμανία: Η δικαιοσύνη απέρριψε αίτημα της VW αναστολής του ελέγχου για το σκάνδαλο dieselgate
Το ανώτατο δικαστήριο της Γερμανίας απέρριψε το αίτημα της Volkswagen για αναστολή της έρευναε ενός ειδικού ελεγκτή, ο οποίος διορίστηκε για να διερευνήσει τις ενέργειες της διοίκησης μετά το σκάνδαλο εκπομπών "dieselgate".
Η επιτροπή τριών δικαστών δεν εξέδωσε γνώμη επί της ουσίας της υπόθεσης, στην οποία η VW ισχυρίζεται ότι ο διορισμός του ελεγκτή από ένα κατώτερο δικαστήριο παραβίαζε τα θεμελιώδη δικαιώματά της, αλλά απέρριψε το αίτημα της επιχείρησης για απαγόρευση.
"Η συνταγματική καταγγελία που κατατέθηκε δεν είναι ούτε εκ των προτέρων μη αποδεκτή ούτε είναι προφανώς αβάσιμη", αναφέρει η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου στο κείμενο πέντε σελίδων, με ημερομηνία 20 Δεκεμβρίου 2017, που επικαλείται το Reuters.
Προσθέτει, ωστόσο, ότι η VW δεν έχει"πεισθεί για την άμεση λήψη απόφασης".
Ένα περιφερειακό δικαστήριο διόρισε τον ελεγκτή τον Νοέμβριο 2017, σε μια νίκη για τις ομάδες μετόχων που θέλουν να διαπιστώσουν, εάν οι προϊστάμενοι της VW παραχώρησαν πληροφορίες σχετικά με την παραποίηση των δοκιμών εκπομπών οχημάτων.
Το δικαστήριο της πόλης Celle έκρινε ότι η VW δεν μπορούσε να προσβάλει την απόφασή του.
Η κατασκευάστρια αυτοκινήτων θεωρεί τον διορισμό του ελεγκτή ως παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων της, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017.
Η VW παραδέχθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015 την εγκατάσταση μυστικού λογισμικού σε εκατοντάδες χιλιάδες αμερικανικά αυτοκίνητα ντίζελ για να εξαπατήσει τις δοκιμές εκπομπών καυσαερίων και να τους κάνει να φαίνονται καθαρότεροι από ό, τι ήταν στο δρόμο και ότι μέχρι και 11 εκατομμύρια οχήματα θα μπορούσαν να έχουν παρόμοιο λογισμικό εγκατεστημένο παγκοσμίως.
Λίγο μετά το σκάνδαλο dieselgate, η VW προσέλαβε την αμερικανική εταιρεία νομικών Jones Day και τη συμβουλευτική εταιρία Deloitte, για να διερευνήσει τις περιστάσεις της παραβίασής της και ποιος ήταν υπεύθυνος.
Αν και η VW είχε υποσχεθεί να βελτιώσει τη διαφάνεια, δεν δημοσίευσε ποτέ τα αποτελέσματα που χρησιμοποιήθηκαν ως βάση για διακανονισμό ύψους 4,3 δισ. δολαρίων με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.
Οι ομάδες επενδυτών που αναζητούν δισεκατομμύρια σε ζημιές από τη VW, προσπαθούν να διαπιστώσουν πότε το διοικητικό συμβούλιο, κατάλαβε για πρώτη φορά την εξαπάτηση στις δοκιμές εκπομπών και αν αποκάλυψε πιθανές οικονομικές ζημίες στους επενδυτές αμέσως.
Ο γερμανικός νόμος περί κινητών αξιών απαιτεί από τις εταιρείες να δημοσιεύουν έγκαιρα τυχόν νέα σχετικά με την αγορά.
Το θέμα διερευνάται επίσης από γερμανούς εισαγγελείς.
Η VW δήλωσε ότι η διοίκησή της ήταν σύμφωνη με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τους κανόνες της γερμανικής δικαιοσύνης.
Ο εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην έρευνα της ημέρας Jones, καθώς και μια δήλωση των γεγονότων που δημοσιεύθηκαν από τις αρχές των ΗΠΑ στις οποίες η VW παραδέχτηκε ότι χειραγωγούσε τις δοκιμές εκπομπών.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης