Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Η Τουρκία και η Ρωσία υπέγραψαν τη συμφωνία για την προμήθεια πυραύλων S-400

Η Τουρκία και η Ρωσία υπέγραψαν τη συμφωνία για την προμήθεια πυραύλων S-400
Η συμφωνία του συστήματος S-400 αξίας περίπου 2,5 δισ. δολαρίων ανησυχεί τη Δύση
Η Τουρκία και η Ρωσία υπέγραψαν τη συμφωνία για την προμήθεια της Άγκυρας με το επίγειο αμυντικό πυραυλικό σύστημα S-400, όπως δήλωσαν οι τουρκικές αρχές την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017, οριστικοποιώντας μια συμφωνία που θα εμβαθύνει τους στρατιωτικούς δεσμούς μεταξύ του μέλους του ΝΑΤΟ Τουρκίας και του Κρεμλίνου.
Η συμφωνία του συστήματος S-400, αξίας περίπου 2,5 δισ. δολαρίων, ανησυχεί τη Δύση, επειδή το σύστημα δεν μπορεί να ενσωματωθεί στη στρατιωτική δομή του ΝΑΤΟ.
Στο πλαίσιο της υπόσχεσης συλλογικής άμυνας του ΝΑΤΟ, οι σύμμαχοι ενσωματώνουν τα πλοία, τα αεροπλάνα και τα όπλα, ώστε να λειτουργούν μαζί, καθώς και να μοιράζονται τη διοίκηση σε όλη τη συμμαχία.
Η συμφωνία είναι η τελευταία σε μια σειρά κινήσεων από την Άγκυρα για την ενίσχυση των αμυντικών της ικανοτήτων, καθώς αντιμετωπίζει απειλές από Κούρδους και ισλαμιστές μαχητές και συγκρούσεις στα σύνορά της στη Συρία και το Ιράκ.
Σε δήλωσή του αργά την Παρασκευή, ο Υφυπουργός Άμυνας της Τουρκίας δήλωσε ότι η Μόσχα θα προμηθεύσει τους πυραύλους S-400 στην Άγκυρα, σε μια αρχική παράδοση προγραμματισμένη για το πρώτο τρίμηνο του 2020.
Την Τετάρτη, ο Sergei Chemezov, επικεφαλής του ρωσικού κρατικού ομίλου Rostec, δήλωσε στην εφημερίδα Kommersant, ότι η Ρωσία θα προμηθεύσει την Τουρκία με τέσσερις μπαταρίες για το σύστημα S-400 στο πλαίσιο της συμφωνίας.
Ωστόσο, ο Υφυπουργός Άμυνας της Τουρκίας δήλωσε ότι η χώρα του θα αγοράσει δύο μπαταρίες S-400 από τη Ρωσία βάσει της συμφωνίας, με μία προαιρετική και, πρόσθεσε ότι τα συστήματα θα χρησιμοποιηθούν και θα διαχειρίζονται «ανεξάρτητα» από το τουρκικό προσωπικό και όχι από ρώσους συμβούλους.
Είπε ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις (TSK) θα έχουν τον πλήρη έλεγχο των συστημάτων και πρόσθεσε ότι η συμφωνία που υπεγράφη νωρίτερα την Παρασκευή περιελάμβανε ρήτρες για συνεργασία για τεχνολογικά κέρδη και κοινή ανάπτυξη.
Η αγορά των συστημάτων από την Τουρκία έχει αποδυναμώσει τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, οι οποίες είναι ήδη επιφυλακτικές για τη στρατιωτική παρουσία της Μόσχας στη Μέση Ανατολή, καθώς το σύστημα είναι ασυμβίβαστο με τα συστήματα της συμμαχίας.
Οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ προειδοποίησαν την Τουρκία για απροσδιόριστες συνέπειες από την αγορά του S-400, αλλά ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan ανέφερε ότι οι δεσμοί με το ΝΑΤΟ παραμένουν ισχυροί.
Ο Chemezov δήλωσε ότι η Μόσχα αναμένεται να ξεκινήσει τις πρώτες παραδόσεις το Μάρτιο του 2020 και ότι η Τουρκία ήταν το πρώτο κράτος μέλος του ΝΑΤΟ που απέκτησε το προηγμένο σύστημα πυραύλων S-400.
Νωρίτερα την Παρασκευή, οι τουρκικές εφημερίδες ανέφεραν ότι η Τουρκία θα δανείζεται σε ρωσικό νόμισμα βάσει του συμφωνητικού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης