Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Γερμανία: Η χώρα με 200 δισ επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές πριμοδοτεί τους πολίτες να καταναλώνουν ρεύμα!

Γερμανία: Η χώρα με 200 δισ επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές πριμοδοτεί τους πολίτες να καταναλώνουν ρεύμα!
Οι περίοδοι αρνητικής τιμολόγησης οδηγούν σε χαμηλότερους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια του έτους
Η χρέωση ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία σε περιόδους μικρής κατανάλωσης ρεύματος (περίοδος διακοπών όπως τα Χριστούγεννα, όπου οι εταιρείες και τα εργοστάσια ή κλείνουν ή υπολειτουργούν) γίνονται αρνητική για πολλούς πολίτες, επειδή η προσφορά της χώρας για καθαρή και ανανεώσιμη ενέργεια ξεπερνάει την ζήτηση.
Πώς συμβαίνει αυτό;
Το φαινόμενο είναι λιγότερο σπάνιο από ότι μπορεί να φανταστεί κάποιος.
Η Γερμανία έχει επενδύσει πάνω από 200 δισ. δολάρια σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τις τελευταίες δεκαετίες, κυρίως για την αιολική και την ηλιακή.
Σε περιόδους όπου η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας είναι χαμηλή - όπως τα Σαββατοκύριακα όταν τα μεγάλα εργοστάσια είναι κλειστά ή όταν ο καιρός είναι ασυνήθιστα ηλιόλουστος - οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής της χώρας αντλούν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από το δίκτυο από ό, τι χρειάζονται οι καταναλωτές.
Η ανομοιογένεια προκύπτει επειδή η αιολική και η ηλιακή ενέργεια είναι γενικά ασυμβίβαστες.
Όταν ο καιρός είναι ηλιόλουστος ή φυσάει, οι μονάδες παράγουν πολλή ηλεκτρική ενέργεια, αλλά όλη αυτή η πλεονάζουσα ισχύς είναι δύσκολο να αποθηκευτεί.
Η τεχνολογία της μπαταρίας δεν είναι αρκετά προηγμένη για να μετριάσει πλήρως την παροχή στο δίκτυο.
Έτσι, όταν ο καιρός είναι ζεστός, όπως στη Γερμανία κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και οι περισσότερες επιχειρήσεις είναι κλειστές, τα εργοστάσια παράγουν υπερβολική προσφορά ενέργειας παρά την ασυνήθιστα χαμηλή ζήτηση.
Τότε είναι θέμα απλών οικονομικών - οι τιμές, στην πραγματικότητα, πέφτουν κάτω από το μηδέν.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας της Γερμανίας δεν καταθέτουν χρήματα απευθείας στους λογαριασμούς των καταναλωτών όταν συμβαίνει αυτό.
Αντίθετα, οι περίοδοι αρνητικής τιμολόγησης οδηγούν σε χαμηλότερους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια του έτους.
Σε ορισμένα εργοστάσια παραγωγής και γραφεία δίνονται κίνητρα να χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια, με κόστος 60 δολαρίων ανά megawatt-ώρα.
Και νωρίτερα το 2017, οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία ήταν συνολικά 31 ώρες κάτω από το μηδέν κατά τη διάρκεια ενός ασυνήθιστα ζεστού Οκτωβρίου.

Μια βασική πρόκληση για τη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Τα παραδοσιακά ηλεκτρικά δίκτυα - τα οποία βασίζονται κυρίως στα ορυκτά καύσιμα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας - σχεδιάζονται έτσι ώστε η παραγωγή να συμπίπτει με τη ζήτηση.
Αλλά η τεχνολογία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί για να παράγει ανάλογα με τη ζήτηση, δεδομένου ότι η παραγωγή είναι συνάρτηση του καιρού.
Αυτό είναι "μία από τις βασικές προκλήσεις σε ολόκληρη τη μετάβαση της αγοράς ενέργειας στην ανανεώσιμη ενέργεια", δηλώνει ο Tobias Kurth, διευθύνων σύμβουλος της Energy Brainpool.
Καθώς η τεχνολογία αποθήκευσης καθυστερεί από την αποδοτικότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, είναι πιθανό ότι αυτή η κατάσταση αρνητικών τιμών να εμφανιστεί και πάλι.
Στην περίπτωση αυτή, οι κυβερνήσεις ενδέχεται να χρειαστεί να παράσχουν κίνητρα για τους ανθρώπους να αυξήσουν τη χρήση ενέργειας όταν οι τιμές είναι αρνητικές.
Αυτές οι ανωμαλίες πρέπει να ληφθούν υπόψη, δεδομένου ότι η ανανεώσιμη ενέργεια αυξάνεται ραγδαία, λόγω της μείωσης του κόστους της τεχνολογίας και των κρατικών επιδοτήσεων.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προβλέπει ότι η ανανεώσιμη ενέργεια θα αποτελέσει το 40% της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2040.
Τα επόμενα πέντε χρόνια το μερίδιο της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παγκοσμίως, θα αυξηθεί ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη πηγή.
Στη Βρετανία, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παρήγαγαν πάνω από το τριπλάσιο της ηλεκτρικής ενέργειας από τον άνθρακα το 2017, σύμφωνα με τον Guardian.
Τον Ιούνιο, κατά τη διάρκεια μιας ιδιαίτερα θορυβώδους νύχτας, οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην πραγματικότητα μειώθηκαν αρνητικά στη Βρετανία για λίγες ώρες - και είναι πιθανό να ξανασυμβεί κι εκεί επίσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης