Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Φιλοκυβερνητικές και αντικυβερνητικές διαδηλώσεις γίνονται στο Ιράν

Reuters: Φιλοκυβερνητικές και αντικυβερνητικές διαδηλώσεις γίνονται στο Ιράν
Οι Ιρανοί διαδηλώνουν για την ανεργία (14,2%), την άνοδο των τιμών και τη διαφθορά
Οι ετήσιες φιλοκυβερνητικές συγκεντρώσεις που γίνονται από το 2009 για το τέλος της αναταραχής που κλυδώνισε το Ιράν, πραγματοποιήθηκαν και φέτος το Σάββατο 30/12, όπως μεταδίδει το Reuters.
Η κρατική τηλεόραση έδειξε, μάλιστα, πλάνα από την πρωτεύουσα Τεχεράνη, όπου ο κόσμος κρατούσε πλακάτ για να στηρίξει τον Ανώτατο Ηγέτη του Ιράν Ayatollah Ali Khameini.
Οι φιλοκυβερνητικές συγκεντρώσεις έγιναν σε πάνω από 1.200 ιρανικές πόλεις, συμβολίζοντας το τέλος των διαδηλώσεων που είχαν γίνει το 2009, μετά την επανεκλογή στην προεδρία του Mahmoud Ahmadinejad τότε.
Ωστόσο, εδώ και τρεις μέρες γίνονται και αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις του Ιράν, συμπεριλαμβανομένης και της Τεχεράνης, με τον κόσμο να αποδοκιμάζει την αστυνομία που ανακοίνωσε ότι τέτοιες συναθροίσεις είναι παράνομες.
Το πρακτορείο ειδήσεων Fars μετέδωσε, μάλιστα, ότι τουλάχιστον 70 φοιτητές πέταξαν πέτρες στην αστυνομία έξω από το πανεπιστήμιο της Τεχεράνης και φώναζαν "θάνατος στον δικτάτορα", αναφερόμενοι προφανώς στον Khameini.
Στη χώρα του Περσικού Κόλπου υπάρχει δυσαρέσκεια για την ανεργία, την άνοδο των τιμών και τη διαφορά, ενώ οι διαδηλώσεις πήραν και πολιτικό χαρακτήρα, καταδικάζοντας την εμπλοκή του Ιράν στους πολέμους της Συρίας και του Ιράκ.
Η ανεργία αυξάνεται και ο πληθωρισμός ανέρχεται πλέον στο 8%, με τις ελλείψεις ορισμένων ειδών τροφίμων να οδηγούν επίσης σε άνοδο των τιμών.
Οι αρχές ζητούν, εξάλλου, από τον κόσμο να μη συμμετέχει σε παράνομες συγκεντρώσεις, ενώ όσοι θέλουν να διαδηλώσουν θα πρέπει πρώτα να ζητήσουν άδεια.
Την Πέμπτη 28/12 συνελήφθησαν 52 άτομα, με τις ΗΠΑ να καταδικάζουν τις συλλήψεις και τον Trump να γράφει στο Twitter ότι "η ιρανική κυβέρνηση θα πρέπει να σέβεται το δικαίωμα των πολιτών να εκφράζονται ελεύθερα, ο κόσμος σας παρακολουθεί".
Άμεση ήταν η απάντηση των Ιρανών, που υποστήριξαν ότι οι ισχυρισμοί των Αμερικάνων και του προέδρου τους είναι οπορτουνιστικοί.
Την Παρασκευή 29/12 έγιναν οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις στην Τεχεράνη και άλλες πόλεις, ωστόσο, δεν καλύφθηκαν από τα κρατικά ΜΜΕ.
Οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες των δύο τελευταίων ημερών αφέθηκαν ελεύθεροι, με το Ιράν να υποστηρίζει επισήμως ότι εχθρικά websites και ξένα ΜΜΕ προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τις οικονομικές δυσκολίες και τα νόμιμα δικαιώματα των ανθρώπων, για να προκαλέσουν παράνομες συγκεντρώσεις και αναταραχή.
Οι πολιτικές διαδηλώσεις είναι σπάνιες στο Ιράν, ωστόσο γίνονται συχνά πορείες εργαζομένων σε περιπτώσεις απολύσεων και καθυστερήσεων στις πληρωμές.
Ο διακεκριμένος συντηρητικός κληρικός Ayatollah Ahmad Alamolhoda ζήτησε σκληρή στάση ενάντια στις διαδηλώσεις.
Ο αντιπρόεδρος του Ιράν Eshaq Jahangiri, στενός συνεργάτης του προέδρου Hassan Rouhani, υποστήριξε ότι η συντηρητική αντιπολίτευση προκάλεσε τις διαδηλώσεις, αλλά γρήγορα έχασε τον έλεγχό τους.
Το μεγαλύτερο επίτευγμα της κυβέρνησης Rouhani ήταν η συμφωνία του 2015 για τα πυρηνικά του Ιράν, με τη μείωσή τους να έχει ως αντάλλαγμα την άρση των διεθνών κυρώσεων σε βάρος του.
Η χώρα, ωστόσο, δεν έχει δει ακόμα τα οικονομικά οφέλη που υποσχέθηκε μέσα από αυτή τη συμφωνία η κυβέρνηση.
Η ανεργία ανήλθει στο 12,4% το τρέχον δημοσιονομικό έτος, αυξημένη κατά 1,4%, ενώ συνολικά 3,2 εκ. Ιρανοί δεν έχουν δουλειά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης