Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Weber (UBS): Οι αγορές πρέπει να προετοιμαστούν για περισσότερη μεταβλητότητα

Weber (UBS): Οι αγορές πρέπει να προετοιμαστούν για περισσότερη μεταβλητότητα
Οι αγορές πρέπει να προετοιμαστούν για περισσότερη μεταβλητότητα, προειδοποιεί η UBS
Οι αγορές πρέπει να προετοιμαστούν για περισσότερη μεταβλητότητα, προειδοποιεί η UBS, αναφέροντας ότι ποτέ ξανά στο παρελθόν οι ισολογισμοί των κεντρικών τραπεζών δεν ήταν τόσο μεγάλοι και τα επιτόκια τόσο χαμηλά.
«Πώς να εξηγήσεις το παράδοξο της χαμηλής μεταβλητότητας στην αγορά, των ιστορικών υψηλών στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές και των μειωμένων επιπέδων επενδυτικού άγχους παρά την αύξηση του πολιτικού ρίσκου;», αναρωτιέται σε άρθρο του στους «Financial Times» ο Axel Weber, πρόεδρος της ελβετικής τράπεζας UBS.
Σήμερα, τα περισσότερα από τα διεθνή χρηματιστήρια βρίσκονται σε ή κοντά σε ιστορικά υψηλά, ενώ ο φόβος του επενδυτή — όπως καταγράφεται από τον δείκτη μεταβλητότητας VIX — παραμένει στο χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη του δείκτη το 1990, αναφέρει ο Weber.
Όπως σημειώνει ο ίδιος, δεν είναι τυχαίο ότι οι επενδυτές ισχυρίζονται ότι ποτέ δεν ήταν καλύτερα και ότι οι κίνδυνοι δεν ήταν ποτέ χαμηλότεροι.
«Αλλά πόσο καιρό μπορεί να διαρκέσει αυτό», διερωτάται ο πρόεδρος της UBS.
Όπως προειδοποιεί, το πολιτικό ρίσκο παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Όπως εξηγεί, οι εκλογές στη Γερμανία αποδυνάμωσαν την καγκελάριο, Angela Merkel, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί ένα πολιτικό κενό στην «καρδιά» της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.
Οι επικείμενες εκλογές στην Ιταλία και διαπραγματεύσεις για το Brexit αποτελούν περαιτέρω πηγές έντασης και αβεβαιότητας.
Κοιτάζοντας πέρα από τα σύνορα της Ευρώπης, δεν υπάρχει έλλειψη πολιτικών εκρηκτικών σημείων, ενώ ο κίνδυνος από διαφορές για το εμπόριο και τον προστατευτισμό θα μπορούσε ακόμη και να εκτροχιάσει την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, προειδοποιεί ο Weber.
Όπως συνεχίζει ο ίδιος, ένας δείκτης οικονομικής πολιτικής αβεβαιότητας που αναπτύχθηκε από τρεις ακαδημαϊκούς των ΗΠΑ έφθασε το υψηλότερο ποτέ επιπέδου τον Ιανουάριο του περασμένου έτους, και παραμένει ανησυχητικά υψηλός.
Το αυξημένο επίπεδο ενός δείκτη γεωπολιτικού κινδύνου που παρουσίασε πρόσφατα η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) εμφανίζει περαιτέρω λόγους για ανησυχία.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της UBS, μπορεί να βιώνουμε μια ανάκαμψη, αλλά, για πολλούς, ελάχιστα έχουν αλλάξει ή βελτιωθεί.
Η προοπτική του επικείμενου τερματισμού της επεκτατικής νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών — ή ποσοτικής χαλάρωσης — της τελευταίας δεκαετίας είναι μια άλλη πηγή αβεβαιότητας, προειδοποιεί ο Weber.
Η εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής σημαίνει αναίρεση 10 χρόνων νομισματικής χαλάρωσης — κάτι για το οποίο οι αγορές μπορεί να είναι πάρα πολύ χαλαρές και απροετοίμαστες.
Ποτέ ξανά στο παρελθόν οι ισολογισμοί των κεντρικών τραπεζών δεν ήταν τόσο μεγάλοι, τα επιτόκια τόσο χαμηλά και το παγκόσμιο χρέος τόσο ψηλά, τονίζει ο πρόεδρος της ελβετικής τράπεζας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης