Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τα μερίσματα ΙΚΕΑ σε Φουρλή από αδιανέμητα κέρδη και οι φορολογικές ζημίες των θυγατρικών

tags :
Τα μερίσματα ΙΚΕΑ σε Φουρλή από αδιανέμητα κέρδη και οι φορολογικές ζημίες των θυγατρικών
Η διανομή μερίσματος στο παρά πέντε, η καθυστέρηση πληρωμής και τα ταμιακά διαθέσιμα της Housemarket
Την τακτική της χρήσης 2016 με διανομή μερίσματος στο παρά πέντε από τη θυγατρική του Housemarket που ελέγχει τα ΙΚΕΑ ακολούθησε και στη λήξη του 2017 ο όμιλος Φουρλή.
Ειδικότερα η θυγατρική της εισηγμένης με απόφαση Γενικής Συνέλευσης διανέμει ως μέρισμα από κέρδη προηγούμενων χρήσεων το ποσό των 5 εκατ. ευρώ τα οποία θα ενισχύσουν τα μεγέθη της Φουρλής για το 2017.
Την 2016 σε έκτακτη Γενική συνέλευση που είχε πραγματοποιηθεί την 30η Δεκεμβρίου είχε αποφασιστεί η διανομή μερίσματος ύψους 8,5 εκατ. ευρώ.
Η μείωση του ποσού κατά 3,5 εκατ.ευρώ είναι αναμενόμενο να επηρεάσει ανάλογα τα μεγέθη της Φουρλής για το 2017 όταν αυτά θα δημοσιευτούν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις τελευταίες οικονομικές καταστάσεις (εξάμηνο 2017) της Housemarket  το ύψος των αδιανέμητων κερδών ήταν 77,7 εκατ.ευρώ έναντι 81,7 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2016.
Η διαφορά στο ύψος των αδιανέμητων κερδών μεταξύ τέλους χρήσης 2016 και 2017 προκαλεί ενδιαφέρον δεδομένου ότι από τις οικονομικές καταστάσεις δεν προκύπτει διανομή μερίσματος στο μεσοδιάστημα
Επίσης ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι σε επίπεδο ομίλου την 30/6/2017 υπήρχαν σωρευμένες μεταφερόμενες φορολογικές ζημίες στις θυγατρικές του επί μέρους των οποίων έχει σχηματιστεί συνολική πρόβλεψη για αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση ποσό ευρώ 6.896 χιλ. (ευρώ 5.148 χιλ. την 31/12/2016) καθώς η Διοίκηση έκρινε ότι πληρούνται τα κριτήρια αναγνώρισης.
Για το μέρος των φορολογικών ζημιών επί των οποίων έχει αναγνωριστεί αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση, η Διοίκηση εκτιμά ότι αυτές θα καλυφθούν με φορολογητέα κέρδη πριν παρέλθει η ημερομηνία λήξης τους.
Ουσιαστικά δηλαδή έχουμε το φαινόμενο η μητρική να έχει αδιανέμητα κέρδη για τα οποία δεν είναι γνωστό αν έχουν φορλογηθεί (από 1/1/2017 η διανομή του φορολογείται με τον τρέχοντα φόρο εισοδήματος αν δεν έχουν φορολογηθεί) και την ίδια στιγμή υπάρχουν αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις από θυγατρικές οι οποίες ενοποιούνται…
Επίσης από τα στοιχεία εξαμήνου 2017 της  Housemarket προκύπτει υποχρέωση προς τη μητρική Φουρλής συμμετοχών ύψους 8,5 εκατ. ευρώ η οποία είναι προφανές ότι οφείλεται στη μη καταβολή μερίσματος η οποία αποφασίστηκε στις 30 Δεκεμβρίου του 2016.
Τα διαθέσιμα της εταιρίας είναι 12,5 εκατ.  ευρώ γεγονός που σημαίνει ότι αν είχε καταβληθεί το μέρισμα θα είχαν υποχωρήσει τα ταμιακά διαθέσιμα στα επίπεδα των 4 εκατ. ευρώ.

 www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης