Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Στο περίμενε η διάσωση των εταιρειών real estate – Mία ακόμη δύσκολη χρονιά το 2018 για την αγορά

Στο περίμενε η διάσωση των εταιρειών real estate – Mία ακόμη δύσκολη χρονιά το 2018 για την αγορά
Αρκετές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό έχουν βρεθεί με συνολικές υποχρεώσεις που αγγίζουν το 1 δισ. ευρώ
Η αβεβαιότητα στην οικονομία, το μεγάλο απόθεμα και τα σενάρια για μαζικό ξεπούλημα κατοικιών που είναι συνδεδεμένα με «κόκκινα» δάνεια, δημιουργούν ένα ιδιαίτερα ασφυκτικό πλαίσιο στην αγορά real estate.
Αρκετές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό έχουν βρεθεί με συνολικές υποχρεώσεις που αγγίζουν το 1 δισ.ευρώ και περιμένουν το πράσινο φως από τις τράπεζες.
Ενδεικτική είναι η περίπτωση του Βωβού, καθώς ανύπαρκτο φαίνεται δε ότι μένει το επενδυτικό ενδιαφέρον για τα ακίνητα που εξακολουθεί να έχει στο χαρτοφυλάκιό της, όπως το ημιτελές εμπορικό κέντρο στο Βοτανικό.
Σύμφωνα την τελευταία ενημέρωση που παρείχε η εταρεία, σε τελικό στάδιο βρίσκεται η ολοκλήρωση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος στον Γαλατά μαζί με την ανακαίνιση και αναβάθμιση της υφιστάμενης ξενοδοχειακής μονάδας σε πέντε αστέρων.
Η εταιρεία εξετάζει το ενδεχόμενο μετατροπήςτης εν λόγω μονάδας σε θέρετρο ιατρικού τουρισμού, ένα θεσμό που προσελκύει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον στην Ευρώπη.
Όσον αφορά το Σούνιο η κατασκευή των τριών ανεξάρτητων ξενοδοχειακών μονάδων συνολικής επιφάνειας ανωδωμής 12.,000 τ,.μ δεν έχει ξεκινήσει καθώς η διοίκηση έχει θέσει ως στόχο την ύπαρξη συμφωνίας με ενδιαφερόμενους μισθωτές ή και αγοραστές ώστε να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση με ίδια κεφάλαια.
Η κατασκευή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός 15 μηνών από την έναρξη των εργασιών.
Επίσης αναμένεται σύντομα η επανέναρξη των εργασιών για την ολοκλήρωση του κτιρίου ΙΙ επί της Λεωφόρου Κηφισίας 111 και Σίνα του οποίου η κατασκευή είχε ανασταλεί από το φάση ολοκληρώνεται η διαδικασία εκ νέου οριοθέτησης του παρακείμενου ρέματος και αναμένεται να εκδοθεί νέα οικοδομική άδεια. Πρόκειται για κτίριο επιφάνειας ανωδομής 3.000 τ.μ. που εξυπηρετείται από υπόγειο σταθμό αυτοκινήτων 57 θέσεων ο οποίος έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Η έναρξη των εργασιών θα γίνει εφόσον υπάρξει ενδιαφέρον από την αγορά. Τέλος έχει γίνει άρση της απαλλοτρίωσης για το οικόπεδο επί της Λεωφόρου Κηφισίας 338, ιδιοκτησίας κατά 52,5% των εταιρειών του Ομίλου και έχει δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου οι νέες χρήσης γης. Η εταιρεία έχει ήδη έλθει σε αρχική συμφωνία με τους οικοπεδούχους και σχεδιάζει την αξιοποίηση του οικοπέδου επιφάνειας 1.970 τ.μ. με την ανέγερση κτιρίου γραφείων επιφάνειας ανωδομής 2.364 τ.μ.
Οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν εφόσον υπάρξει χρηματοδότηση ή άμεσο ενδιαφέρον της αγοράς.
Στα 150 εκατ. ευρώ υπολογίζονται τα δάνεια προς τις τράπεζες της Ektasis Development της οικογένειας Eυθυμίου.
Πρόσφατα η εταιρία πέτυχε προστασία από τους πιστωτές, προκειμένου να προχωρήσουν ομαλά οι συζητήσεις επί ενός σχεδίου εξυγίανσής της.
Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, με απόφασή του στις αρχές του έτους ενέκρινε το αίτημα της εταιρείας για υπαγωγή σε καθεστώς προστασίας από πιστωτές, το οποίο είχε κατατεθεί τον Μάιο του 2016.

Pasal: Πωλητήριο στο Athens Heart

Eνδιαφέρον για την απόκτηση του εμπορικού κέντρου Athens Ηeart της Pasal, έχει εκδηλώσει η αμερικανική εταιρεία Hines με το τίμημα να κινείται στα 30 εκατ. ευρώ.  
H πώληση του Athens Heart είχε ακουστεί και το 2009, όταν ο ιδρυτής της εταιρείας Σταύρος Θεοδωρίδης, είχε ο ίδιος ανακοινώσει στην τότε γενική συνέλευση των μετόχων ότι θα προχωρούσε στην πώληση του 50% του εμπορικού κέντρου.
Η κρίση όμως που ξέσπασε στη χώρα μας, φρέναραν τα σχέδια του και το σχέδιο πώλησης του εμπορικού κέντρου, μπήκε στο συρτάρι.
Η πορεία του εμπορικού κέντρου κρίνεται ικανοποιητική και αυτό αναμένεται να αποτελέσει δέλεαρ για τους υποψήφιους επενδυτές, καθώς το 2016 τόσο η επισκεψιμότητα όσο και ο τζίρος των καταστημάτων εμφάνισαν άνοδο της τάξης του 3%, σε μία εποχή ιδιαίτερα δύσκολη για το λιανεμπόριο.
Να σημειωθεί ότι στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης και της διαδικασίας μείωσης του δανεισμού η διοίκηση της Pasal Development, η οποία είχε ακυρώσει την αίτηση προσφυγής της στο άρθρο 99,  έχει ήδη πουλήσει δύο ακίνητά της στην Eurobank, ένα επί της Λεωφόρου Θηβών και ένα επί της Λεωφόρου Bάρης- Kορωπίου) έναντι συνολικού τιμήματος 10 εκατ. ευρώ με αντίστοιχη μείωση των δανειακών της υποχρεώσεων.
Να σημειωθεί ότι η αξία των επενδυτικών ακινήτων του οµίλου την 31.12.2016 διαµορφώθηκε σε 97,1 εκατ. αντί 113,5 εκατ. την 31.12.2015 και προσδιορίστηκε, βάσει των αποτιµήσεων που πραγµατοποιήθηκαν από ανεξάρτητο ορκωτό εκτιµητή.
Ο καθαρός δανεισµός του οµίλου (σύνολο δανειακών υποχρεώσεων µείον ταµιακά διαθέσιµα) την 31.12.2016 διαµορφώθηκε σε 127,89 εκατ. αντί 124,66 εκατ. την 31.12.2015.
Τα έσοδα του οµίλου για την χρήση 2016 ανήλθαν σε 3,15 εκατ. και περιλαµβάνουν 2,07 εκατ. έσοδα από µισθώµατα ακινήτων και 1,08 εκατ. έσοδα από παροχή υπηρεσιών (κοινόχρηστες υπηρεσίες και έσοδα στάθµευσης του Athens Heart,και αµοιβές υπηρεσιών διαχείρισης ακινήτων).
Ο συνολικός κύκλος εργασιών παρουσιάζεται µειωµένος κατά 8,34% σε σχέση µε τη χρήση 2015, γεγονός που οφείλεται στην συνεχιζόµενη στασιµότητα της κτηµαταγοράς και τις συνεχιζόµενες πιέσεις για αναδιαπραγµάτευση των µισθωµάτων.
Τέλος, το μεγάλο χαρτοφυλάκιο της Aκροπόλ Xαραγκιώνης, με 60 περίπου επαγγελματικά ακίνητα και εμπορικά κέντρα, - όπως Athens Capitol (Γ Σεπτεμβρίου), Mέλαθρον (Kολωνάκι), Athens Millennium (Παγκράτι), Aίγλη (Kηφισιά)-, σε Aθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Kρήτη και Pόδο, έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον δύο τουλάχιστον funds, τα οποία συζητούν με τις τράπεζες το ενδεχόμενο συμφωνίας εξυγίανσης. Tο σχέδιο προϋποθέτει την εισφορά κεφαλαίων, αλλά και γενναίο «κούρεμα» των δανείων.
Σήμερα το σύνολο των υποχρεώσεων της εταιρείας φτάνει 78 εκατ. ενώ επί των ακινήτων υφίστανται εμπράγματα βάρη ύψους 78,7 εκατ. προς εξασφάλιση τραπεζικών δανείων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης